Kuba, ostrov svobody

Kuba – tance Ostrova svobody

Kuba je neuvěřitelná země, místo, kde zastavil čas, kde padesátiletí veteráni jménem Ford, Cadillac či Chevrolet ladně brousí kubánské cesty, kde pionýři hrdě každé ráno stojí před zrcadlem a upravují si svůj červený, nebo modrý pionýrský šátek, aby jej po škole opět hrdě vyměnili za hip-hoperské tričko, kšilt od příbuzného z Miami, vzali baseballovou pálku a vyrazili na pouliční zápas. Tehdy se zastaví doprava, tety na trhu ztichnou a hraje se jak samotní Kubánci říkají sport s velkým S.

Autori: Katarína Líšková, průvodkyně CK SEN na Kubu

06.03.2018

Čti více
Kuba, ostrov svobody
Kuba, ostrov svobody

Kdo vkročí na území tohoto ostrova, ten si ho nedokáže nezamilovat a potom doma potají nesnít o tom, že se vrátí zpět. V uších vám budou znít ty nejrozmanitější tóny hudby a až pak pochopíte, že bez ní by Kubánci nebyli tím, čím jsou. Hudba je to zázračné "afrodiziakum", které způsobuje neustálý úsměv na rtech. Hudba je to, co pocítíte, když zavřete oči a vzpomenete si na Kubu. Hudba je nedílnou součástí zdejšího každodenního života.

salsa na Kubě
salsa na Kubě

O hudbě z předkolumbovských dob víme velmi málo, a proto začínají dějiny hudby až příchodem Španělů. Vůbec první velevážený hudebník byl zároveň jedním z prvních mesticů. By to Miguel Velázquez, potomek známé vládnoucí rodiny. V jeho žilách se mísila původní krev Indiánů a španělských dobyvatelů. Byl to mladý talent poslaný roku 1540 na studia hudby do Španělska, o kterém se říkalo, že je "mlaďoch věkem, stařec hudebním poznáním". Ještě hodně vody muselo protéct kubánskými řekami, aby se hudba dostala do dnešní podoby. Od začátků převážně organových skladeb v XVI. století až po dnešní vlnící se rytmy "hříšných" tanců jako salsa, punto, son, danzón, mambo, bolero, cha-cha-cha, guajira, guaracha, pachanga, pilón, simale, mongoles, merengue, bachata, reguetón...

Kuba, Havana
Kuba, Havana

Myslím, že na Kubě je tolik druhů tance jako je různorodosti mezi samotnými Kubánci. Kde jinde můžete potkat snědého s modrýma očima, zrzavého s kakaovou pokožkou, bělocha s černými kadeřemi hustšími, než u kdejakého středoafričana? A přesně taková je i hudba. Kubánská hudba je prostě smíšeninou jen toho nejlepšího co na ostrově mají. Momentálně je však asi nejvíce v kurzu salsa. Tito Puente, jeden z nejznámějších představitelů latin jazzu a salsy řekl, když se ho ptali, jak by nejlépe definoval salsu: "Já jsem hudebník, ne kuchař." Tato humorná odpověď se zapsala do dějin hudby velkými písmeny. Slovo salsa pochází totiž ze španělského slova, které znamená omáčka, příchuť, nebo nějaká smíšenina něčeho, co se bude přidávat do jídla a taková je přesně salsa, trochu pikantní po svém otci, vyzývavá po své mámě rumbě, invenční po svém bratrovi latin jazz, kubánská po svém bratranci mambo a taneční po své sestřenici cha-cha-cha.

Karibik, Kuba, salsa
Karibik, Kuba, salsa

Povídá se, že moderní salsa začala vznikat někdy koncem šedesátých let na ulicích New Yorku, ve čtvrti Harlem. Tančilo se výlučně na ulicích a o její vznik se zasloužili hlavně portorikánští emigranti. Salsa vznikla neplánovaně, mícháním různých hudebních stylů, žánrů, typů nástrojů (a dosud jedním z hlavních prvků jsou dvě dřevěné paličky zvané claves). Takovýto polotovar se stal velmi populárním a rozšířil se i na území Miami, kde se to hemžilo Kubánci. V Miami, konkrétně na známé ulici Calle 8, to jen tak proudilo lidmi různých národností a tak se stalo, že se salsa stala populární dokonce i v Japonsku, kde ji v osmdesátých letech "přivezli" v batozích peruánští emigranti. Salsa samozřejmě putovala i do Evropy a do zbytku zemí Amerického kontinentu, hlavně však do Puerto Rica, Venezuely, Panamy a Kolumbie (kde jejím hlavním místem rozkvětu bylo město Baranquillas ... a právě odkud umí Shakira tak vrtět boky) ... Základem salsy je jakési jemné, vyzývavé vlnění v pase, aniž by se zbytek těla hýbal. Ale to je třeba vidět na vlastní oči, protože Kuba je unikátní. Kuba se dá celá protančit a lvem parketu se stane i ten, kterého by u nás jen těžko někdo dostal z vyhřáté židle. Možná to má za vinu i lahodný kubánský rum ... Jednoduše, tuto jedinečnou kombinaci je třeba si dopřát přímo na Ostrově Slobody!

Kuba - základní informace, tipy a rady na cestu


Všechny články autora

Katarína Líšková

Katka od roku 2005 odprovázela na Kubě, v Mexiku a dalších zemích Střední Ameriky více než 1500 nadšených SEN klientů! Potkáte ji však i na poznávacích zájezdech v Jižní Americe, Indii, Japonsku i na Srí Lance. Vystudovala ekonomiku v Granadě, a proto je její španělština dokonalá. Sama miluje zájezd Kuba absolut total a hlavně východní část Kuby, kde si v Baracoa ráda pochutnává na rybě a la Santa Barbara v kokosové omáčce. Provázením překonává situace, na které by v "běžném kancelářském životě" nenarazila. Nádherně fotí a klienti ji obdivují za její nesmírný přehled v zemích, v kterých s nadšením provází.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole