Socha mořské panny Syreny ve Varšavě

To nejlepší z Polska

Je to země, o níž se hodně nemluví ale rozhodně má co nabídnout. Náš severní soused se stává stále zajímavější turistickou destinací. Najdeme zde množství umění a kulturních akcí, ohromující památky, zapsané ve světovém dědictví UNESCO, panenskou přírodu s krásnými horami, 528 kilometrů dlouhé pobřeží, lemující Baltské moře. Téměř jedna třetina země je pokryta lesy a na každém kroku jsou jezera, je tu okolo 10 000 jezer. Polsko je rozlohou devátý největší stát v Evropě, v počtu obyvatel je 34. nejlidnatější zemí světa.

V Polsku jsem strávila část svého života, a tak se neodmyslitelně stalo i mojí součástí. Žila jsem více než dva roky v Krakově a další dva roky v Gdaňsku. Proto se pokusím přiblížit vám tuto zemi právě mýma očima, změnit váš pohled na ni a přiblížit vám její krásy. Navštívit dnes Polsko – to už dávno není pouze cesta za výhodnými nákupy.

Autor: Eva Andrejcová

12.05.2020

Čti více
Neptunova fontána v Gdaňsku
Neptunova fontána v Gdaňsku

Něco z historie

Historie Polska jako státu se zrodila už někdy v polovině 10. století. V polovině 16. století ovládalo polsko-litevské společenství rozsáhlé území ve střední a východní Evropě. Během 18. století vnitřní rozbroje oslabily národ a v několika dohodách mezi lety 1772 a 1795 si Rusko, Prusko a Rakousko rozdělili Polsko mezi sebou. Země znovu získala nezávislost v roce 1918, aby ji v druhé světové válce opět narušily Německo a Sovětský svaz. Po válce se stalo Polsko socialistickou republikou pod silným vlivem Sovětského svazu. Neklid v roce 1980 vedl k vytvoření nezávislé odborové organizace "Solidarita", která se časem stala politickou silou s více než 10 miliony členů. Svobodné volby v letech 1989 a 1990 získali kontrolu parlamentu a předsednictví Solidaritou, čímž komunistická éra skončila. Program "šokové terapie" počátkem 90. let umožnil zemi transformovat své hospodářství na jednu z nejrobustnějších ve střední Evropě. Polsko vstoupilo do NATO v roce 1999 a do EU v roce 2004. Dnes je Polsko stále aktivnějším členem euroatlantických organizací.

Užitečné info:

· Ve většině případů, doporučujeme stáhnout si off-line verzi map a projít se po historickém centru polských měst, kde se všude můžete dostat pěkně pěšky.

· Při výletu do Polska je šikovným pomocníkem i aplikace Jakdojade, v překladu "jak dorazit", která vám po zadání cílové destinace vyhledá všechny dostupné trasy, čísla linek, cenu lístku a také údaj, jak dlouho musíte jít do cílové destinace pěšky. Po přihlášení si můžete koupit i lístky na hromadnou dopravu přímo přes aplikaci.

· Taxi je v Polsku obecně cenově dostupný a funguje zde velmi dobře i aplikace Uber.

· Polsko je sice členem Evropské unie od roku 2004, ale připravte se na to, že se zde platí ve zlotých (PLN). Směnárny i bankomaty jsou běžně dostupné. Platby kartami jsou bez problémů, ale v restauracích je lepší ověřit si to předem. Polsko je poměrně levná země, resp. služby a zboží jsou zde často levnější než u nás.

Loď Černá perla v Gdaňsku
Loď Černá perla v Gdaňsku

TOP 5 míst

1. nejnavštěvovanější Krakov

Krakov je nejnavštěvovanější místo země, po Varšavě druhé největší polské město. Na rozdíl od Varšavy má však bohatší historii, pamatuje si dobře mnohé hrůzy z polské minulosti, vepsané v jeho ulicích i duši. Jeho srdcem je královský hrad Wawel, který se majestátně tyčí nad řekou Visla. Od 11. století až do počátku 17. století byl právě Krakov hlavním sídlem polských králů, i proto je Krakov známý jako královské město. Magické je jeho Stare Miasto s Tržným náměstím – nádherným centrem celého města a údajně největším zachovaným středověkým náměstím v Evropě. Jeho dominantou je i obrovský Mariánský kostel, který je nepřehlédnutelný už tím, že jeho věže nejsou stejně vysoké. Váže se k němu legenda o dvou soutěživých bratrech, kteří při stavění kostela takto soupeřily. Na náměstí najdete i Sukiennice – kryté tržiště kde si kromě suvenýrů můžete zakoupit nějakou dobrotu. V budově tržiště je i atraktivní Galerie obrazů. Pod celým náměstím se táhnou známé podzemní chodby, přístupné veřejnosti. Při návštěvě Krakova nesmíte vynechat ani židovskou čtvrt Kazimierz – známou svojí typickou nezaměnitelnou atmosférou, svědčící o dobách, kdy tu Židé ještě před nacistickou agresí v klidu žili s domácími. Dnes je příjemným místem setkání mladých, půvabných synagog, skvělých kosher restaurací.

Mariánský kostel v Krakově
Mariánský kostel v Krakově

2. Gdaňsk-Sopot-Gdyně

Známé Trojměstí je seskupení blízkých míst Gdaňsk, Sopoty a Gdyně.

Gdaňsk – perla Baltu v Pomořansku, je díky silnému vlivu nordické architektury, blízkosti Skandinávie a Helsinek tak trochu jiný než ostatní polské města. Město má malebné historické centrum, nabízí kulturní vyžití, procházky podél ramen řeky Motlawa a luxusní restaurace.

Sopot je spíše místo, kde se přijdete večer zabavit, projít po dřevěném molu z roku 1827 a vychutnávat relax na zdejších plážích.

Gdyně je známá jako jedno z míst, kde se v rámci Polska žije nejlépe. Čerstvý vzduch, přístav, moře a klid – i takto nějak bychom mohli popsat Gdyni. Gdyně je také známá jako oblíbená oáza aktivního odpočinku. Koná se zde i největší letní festival Opener. Společně se tato města na pobřeží Baltského moře navzájem doplňují a tvoří unikátní Trojměstí, které každý rok láká více a více turistů.

Rameno řeky Motlawa v Gdaňsku
Rameno řeky Motlawa v Gdaňsku

3. Historická Varšava

Hlavní město Polska má co nabídnout především z historického hlediska. Během Druhé světové války bylo absolutně zničeno a vybudováno nanovo. Přesto je zapsáno na seznamu chráněných míst UNESCO. Metropole s cca 1,8 milionu obyvateli je také známá jako město mořských panen, jejich sošky najdete roztroušené v centru města, ale i na nábřeží Visly. Právě zde Poláci rádi tráví čas, hlavně během letních dnů. Najdete zde také množství muzeí – Muzeum Chopina, Muzeum varšavského povstání v bývalé elektrárně či Polina – Muzeum historie polských Židů, které dostalo několik ocenění. Varšavský park Lazienki patří mezi jeden z největších palácových a parkových prostor v Evropě a od května do října se zde konají bezplatné koncerty. Palác kultury a vědy byl darem od sovětského diktátora Stalina polskému národu. S výškou 237 metrů je to nejvyšší budova v Polsku a také nejvyšší hodinová věž v celé Evropě.

Palác kultury a vědy ve Varšavě
Palác kultury a vědy ve Varšavě

4. Wrocław – polské Benátky

Wrocław je jedním z nejstarších a nejkrásnějších měst v Polsku, hlavním místem Slezska. Nachází se na úpatí Sudet, u řeky Odra, křižovaný četnými přítoky a kanály. Je to výjimečné město, díky svým dvanácti ostrovům a více než stovce mostů je přezdíváno také Benátky Polska. Raritou je Ostrów Tumski - "ostrov katedrály", jedno z nejkrásnějších přežívajících míst sakrální architektury v Evropě, kouzelná připomínka raného středověku. Zdejší nádherná Katedrála sv. Jana Křtitele, pochází ještě z roku 1000. Na náměstí najdete i dech beroucí budovu Radnice. Vrcholné dílo pozdního středověku s úchvatným orlojem se stavělo tři století. Ve Wroclawi najdeme mimo jiné i více než 160 soch skřítků, kteří se skrývají a číhají za každým rohem. Vydejte se na jejich lov a máte o zábavu postaráno!

Socha skřítka ve Wroclawi
Socha skřítka ve Wroclawi

5. Univerzitní Poznaň

Poznaň je nádherné město, nacházející se v západní části země. S více než 60 000 studenty je považováno za typické univerzitní městečko. To znamená, že má nejen všechny akademické a kulturní instituce, které patří k univerzitě, ale také mnoho barů a klubů, kde se mladí chodí bavit. Staroměstské náměstí v Poznani je třetím největším v Polsku a nabízí řadu zajímavých pamětihodností, například barevné obchodní domy ze 16. století. Jedno z nejstarších a největších měst mezi řekami Varta a Cybina je také sídlem nejstarší katedrály Polska z 10. století, kde jsou pohřbeni významní buditelé země. Přibližně jedna pětina města je pokrytá zelení. Milovníci přírody najdou spoustu aktivit na aktivní odpočinek v okolí města

Poznaň
Poznaň

TOP 5 památek

1. Solný důl Wieliczka – mistrovské dílo přírody

Tento zázrak přírody najdete jen deset kilometrů od Krakova. V roce 1978 byla Wieliczka zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO, dnes je považována za jeden ze sedmi divů Polska. Důl má celkem devět úrovní, z nichž nejhlubší je 327 metrů pod zemským povrchem. Patří mezi nejstarší na světě, těžba zde probíhala od 13. století až do roku 2007. Dnes je osvědčenou turistickou atrakcí, která nabízí i sochy, galerie a kapli, kterou vysekali horníci. V dole se nachází i podzemní jezero a expozice dějin solného hornictví, využívá se i jako rehabilitační středisko. Za vše hovoří fakt, že ročně důl navštíví více než milion turistů.

Solný důl Wieliczka
Solný důl Wieliczka

2. Koncentrační tábor v Osvětimi

Při návštěvě Polska musíte určitě navštívit i koncentrační tábor Osvětim. Dá se říci, že jde dnes o nejdůležitější hmatatelný důkaz velké tragédie Druhé světové války. Je těžké nazvat toto místo "krásným", ale prostě by mělo být na vašem seznamu polských zastavení, už jen kvůli úctě k obětem holocaustu. Osvětim-Birkenau bylo kdysi právě to děsivé místo, kde němečtí nacisté prováděli plán jejich ďábelského "konečného řešení". Den, co den zde bylo ve zdejších plynových komorách a krematoriích zabito a zpopelněných téměř 20 000 vězňů.

Koncentrační tábor v Osvětimi
Koncentrační tábor v Osvětimi

3. Wawel – královský symbol země

Hrad Wawel – nejnavštěvovanější hrad v Polsku, najdeme v Krakově. Tento královský hrad je dokonce zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Na stejnojmenném pahorku se nad řekou tyčí hrad i s katedrálou. Pod hradem také najdete skálu, která je spojena s pověstí o založení Krakova. Wawel je jednoduše místem s bohatou historií. Tento hrad byl po více než 500 let sídlem mnoha polských králů. A symbolem politické moci a kulturního centra zůstal hrad i poté, kdy se hlavní město přesunulo z Krakova do Varšavy. Hrad Wawel byl původně nevýznamná stavba, kterou nechal postavit Boleslav Chrabrý na počátku 11. století kousek od kaple zasvěcené Panně Marii. Dnes je kaple známá jako rotunda sv. Felixe a Adaucta. Významná přeměna středověkého hradu začala na počátku 15. století, kdy se začal Wawel přestavovat. Na svědomí ho tehdy měli stavitelé z Itálie, kteří mu vtiskli renesanční podobu a dodaly navíc působivé arkádové nádvoří.

Hrad Wawel
Hrad Wawel

4. Malbork – největší cihlová pevnost světa

Křižácký hrad Malbork je jeden z nejrozsáhlejších pevnostních systémů v Evropě, tvoří ho horní, střední a dolní hrad. Rozprostírá se na ploše 21 hektarů a je jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí Polska – ročně ho navštíví přes 600 tisíc lidí. Prohlídka celého komplexu trvá zhruba čtyři hodiny. Hrad je dokonalým příkladem středověké pevnosti, za což byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Je to největší gotický hrad na světě, postavený z cihly. Řád německých rytířů začal stavět tuto pevnost asi v roce 1274, jako středisko odbojů proti pohanským Prusům. Celý komplex prošel mnohaletou rozsáhlou rekonstrukcí, která pomohla obnovit jeho původní krásu. Malbork patří k jedním z nejobdivuhodnějších výsledků práce několika generací polských restaurátorů.

Křižácký hrad Malbork
Křižácký hrad Malbork

5. Historické centrum města Toruń

Neměli byste vynechat ani krásné středověké město Toruń s nejstarší historickou částí. Je to jedna z lokalit světového dědictví v Polsku (přidána do seznamu v roce 1997). Podle UNESCO jeho hodnota spočívá právě v tom, že je "malým historickým obchodním městem, které si do značné míry zachovává svůj původní vzor ulic a vzhled budov ve vynikajícím stavu, a který tak poskytuje výjimečně komplexní obraz středověkého způsobu života". Město je známé také jako rodiště Mikuláše Koperníka a proslulé jeho oblíbenými perníčky, které si zde můžete vlastnoručně vyrobit v Muzeu perníku.

Náměstí v Toruńi se sochou Mikuláše Kopernika
Náměstí v Toruńi se sochou Mikuláše Kopernika

TOP 5 přírody

1. Słowiński park Narodowy

Národní park Słowiński je známý svými úchvatnými pohyblivými dunami, které pod vlivem větru neustále mění svou výšku a tvar. Největší dunová oblast v blízkosti městečka Łeba se rozprostírá na rozloze asi pět set hektarů a neustále roste. Od roku 1977 byl UNESCEM vyhlášen světovou biosférickou rezervaci. V prostoru parku bylo vytvořeno několik přísně chráněných přírodních rezervací. Žije zde 260 druhů ptáků, z nichž polovinu tvoří vodní a bažinné druhy. Také zde žije řada vzácných motýlů a brouků. Z obojživelníků lze narazit na ropuchy, zatímco z plazů můžete zahlédnout ještěrky a zmije. Z větších savců je možné vidět losy, jeleny, kance a z malých zvířat lišky, bobry a jiné. Čas od času se objevují i tuleni.

Národní park Słowiński
Národní park Słowiński

2. Tatry s největším plesem

Ačkoli ty slovenské Tatry jsou vyšší, i ty polské umí překvapit, vždyť největší pleso ve Vysokých Tatrách, leží právě na polské straně Tater, pod štítem Rysy. Na Morskie Oko o rozloze 35 hektarů se dostanete pěšky z parkoviště z palírny Białczańskiej, cesta vám zabere zhruba hodinku po asfaltové cestě. V létě se sem turisté chodí opalovat, když v zimě zamrzne, můžete ho zase projít křížem krážem. Oblíbeným turistickým místem je také Dolina pěti polských ples, Kasprov vrch a také Rysy – nejvyšší vrch polských Tater. Doporučujeme také návštěvu města Zakopane, které je ukázkou goralské gastronomie a startovacím bodem pro různé další túry.

Největší pleso Morskie oko ve Vysokých Tatrách
Největší pleso Morskie oko ve Vysokých Tatrách

3. Mazury – země dvou tisíců jezer

Mazurská jezera tvoří unikátní systém dvou tisíců jezer, jeho součástí jsou obrovské vodní plochy, ale počítají se i ty menší, které vypadají jako rybníčky. Jejich celková plocha přesahuje přes 39 tisíc hektarů. Některé jezera jsou vzájemně propojeny kanály, přes které lze proplout, a také řekami a říčkami. Mazury, jak se jim také někdy říká, jsou vodní plochy ledovcových jezer. Mezi oblíbené se řadí především jezero Śniardwy, to je zároveň i největším polským jezerem. Mezi ty známé patří také jezero Niegocin, Dobskie, Tałty, Kisajno, Mamry, Mikolajska jezero, Łuknajno jezero a mnoho jiných. Většina jezer je lemována písečnými plážemi, malými penziony s restauracemi, přírodními tábořišti a přístavy. A aby těch bonusů nebylo málo, přístup do vody je pozvolný a dno písčité.

4. Bělověžský prales

Bělověžský prales je evropský unikát – vzácný nížinný les, který vznikl po ústupu ledovců. Takto nějak vypadaly nížinné lesy od Atlantiku po Ural. Lidské ruce se mnoha zdejších oblastí nikdy nedotkly a nezměnily. Bělověžský prales je druh nezávislého ekosystému, který má svá vlastní pravidla. Jeho neodmyslitelnou součástí je bohatá fauna a flóra, s největší populací zubrů na kontinentu. Zubr je jasným symbolem této oblasti, žije jich zde více než osm set. V minulosti se zde konaly hony, kde tato zvířata dokonce lovili. Najdeme zde 400 leté duby, vysoké až 45 metrů, s průměrem kmene dva metry. Jeden americký ekolog ho nazval lesem jako z pohádek bratří Grimmů.

Baltské moře
Baltské moře

5. Krzywe las

V blízkosti obce Nowe Czarnowo, těsně u hranic Polska a Německa narazíte na Krzywe las – je to vizuálně podivný borový les plný borovic, tvarovaných do půloblouku nebo tvaru písmene J. Přibližně 400 borovic zde bylo vysazeno okolo roku 1930 a spekuluje se o tom, že stromy záměrně ohýbaly místní lesníci. Tato teorie je jedna z mnoha, je však nejsnáze uvěřitelná. Takto uměle zdeformované dřevo se pak dalo používat na výrobu ohýbaného nábytku nebo pro stavbu dřevěných lodí. To by nebylo ničím výjimečným. Invaze Němců do Polska pak přirozeně Polákům plány zničila, měli najednou plno jiných starostí než si pohrávat s matičkou přírodou. Takže tu po nich nakonec zůstala neobvyklá část lesa. Les je vzdálen cca dvě hodiny autem od Poznaně, stejně daleko je to i z Berlína. Cesta do lesa je příjemná 10minutová procházka, borový les je schovaný hned za bytovkami a cesty jsou dobře značené.

TOP 5 událostí

1. Festival světla Lodž

Barevné spektrum světla od různých umělců přitahuje každý rok stovky lidí, loni to bylo více než 700 tisíc účastníků. Vždy koncem září umělci takto rozsvítí Centrum Lodže. Efektními světly nasvítí historické budovy a architektonické skvosty, čímž dodávají panoramatu města pestrou a vzrušující perspektivu. Program festivalu zahrnuje jedinečné audiovizuální projekce, 3D mapové představení a řadu dalších atrakcí, instalace v parcích a různé hudební akce.

Festival světla v Lodž
Festival světla v Lodž

2. Open'er Festival

Open'er Festival je hudební festival, který se koná na severním pobřeží Polska – v Gdyni, vždy začátkem července. Je považován za jeden z největších a nejpopulárnějších každoročních hudebních festivalů v Polsku. Festival Open'er získal hlavní cenu za nejlepší festival na slavnostním předávání cen evropských festivalů v letech 2009 a 2010. Pokud se chystáte na letní dovolenou, můžete to spojit právě s návštěvou tohoto festivalu, počasí zde však bývá v červenci nevyzpytatelné.

3. Noc muzeí v Polsku

Muzea, galerie a jiné umělecké instituce zůstávají na jednu květnovou noc otevřené do pozdní noci. Součástí tohoto happeningu je návštěva exponátů, většinou muzea otevírají veřejnosti i svoje "třinácté" komnaty a odkrývají tajemství, schované před zraky veřejnosti. Takto můžeme ulovit jeden autentický umělecký zážitek.

4. Krakovský mezinárodní pouliční divadelní festival ULICE

Pouliční divadla z Polska a ze zahraničí každý rok přicházejí začátkem července do Krakova, aby z historického centra města udělaly jedno velké divadlo. Jejich představení se konají současně na náměstích Starého Města – zejména Krakovský rynek, a sporadicky i v jiných částech města. Od amatérského nadšení po ohromující profesionální představení, každý den od odpoledne do pozdního večera si tu každý přijde na své. Prohlídky jsou zdarma a zřídka vyžadují jakékoliv jazykové znalosti, protože pouliční umělci se často spoléhají na pantomimu, masky, tanec a různé ohromující cirkusové kousky.

5. Juwenalia

Juwenalia je polský termín, který se používá k popisu období před prázdninami a zkouškovým obdobím pro studenty vysokých škol v Polsku. Má původ už v 15. století v Krakově. Dnes se tento festival koná každý rok před letními zkouškami studentů buď v květnu nebo začátkem června. Juwenalia má standardní formát, ve kterém se studenti na jeho úvod poutavě barevně obléknou. Starosta města pak předá studentům klíče od městské vstupní brány. Toto je symbolické gesto, naznačující, že během následujících tří dnů se nebudou konat žádné přednášky a začínají se atraktivní bujaré oslavy.

Pirohový festival v Krakově
Pirohový festival v Krakově

Všechny články autora

Eva Andrejcová

Vystudovala finanční management, což jí umožnilo strávit čas v zahraničí, studovala v Chorvatsku, Portugalsku a Polsku. Polsko je jejím druhým domovem,kde žila a pracovala necelých pět let, mluví plynule polsky. Pracovala také jako animátorka volného času v Turecku. Pokud není na cestách, určitě ji najdete na horách nebo na dobrém festivalu. Eva se řídí heslem: co nás nezabije, to nás posílí. Stále se snaží rozdávat úsměvy a těšit se z maličkostí. Setkáte se s ní na zájezdech v Japonsku, Vietnamu, Kambodži a ráda vás provede i metropolemi Skandinávie a Pobaltí. Skandinávie jí přirostla k srdci, právě tady se vydala po stopách severských krimi. Její nejoblíbenější jídla jsou japonské Okonomiyaki, steak Kobe, vietnamské Bun Cha, ale nepohrdne ani pravou norskou treskou.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole