Velký přehled afrického safari

Vyberte si safari na míru pro vás. Afrika je obrovský kontinent, proto je dobré, pokud vám odborník poradí, kam do Afriky jet.

Safari – znamená svahilsky cestu, ve smyslu cestování. I vy máte šanci vidět divoká zvířata ve volné přírodě, jak je znáte z dokumentárních filmů. Stále existují místa, kde se koloběh divokého života nezastavil. Rozhodněte se, co je vaší prioritou a co od safari očekáváte. Každý národní park či rezervace nabízí něco jiného. Tento stručný přehled vám prozradí, jak si vybrat safari.

Autor: Martin Karniš

14.12.2020

Čti více
Velká migrace pakoňů v Masai Mara.
Velká migrace pakoňů v Masai Mara.

Safari v Keni

Maasai Mara

Maasai Mara (nebo Masai Mara) je malý, ale nejvýznamnější a nejoblíbenější park v Keni. Je to typická savana, kde se pohybuje velké množství zvířat. Území je součástí chráněné oblasti, která směrem na jih překračuje Tanzanské hranice a mění svůj název na Serengeti. Právě tento ekosystém byl vytvořen i za účelem ochrany jednoho z divů přírody – Velké migrace. Při této příležitosti se zde v září setkávají pakoně bělobradý, zebry a gazely, aby společně vyrazili na pochod do Serengeti, kde pakoně rodí svá mláďata. Spolu tvoří stádo, ve kterém můžete napočítat 1,6 milionu pakoňů, 600 tisíc zeber a 400 tisíc gazel. Tato skupina se podle aktuální situace s vodou a pastvou pohne během října do jihovýchodního Serengeti. Už ale od června nebo začátku července můžete sledovat příchozí zvířata ze Serengeti. Od tohoto období se zdržují v parku a blízkém okolí, kde se páří a spásají čerstvou trávu.

Lev, král savany, v Masai Mara.
Lev, král savany, v Masai Mara.

Kromě těchto zvířat máte během celého roku možnost pozorovat další, neméně zajímavé obyvatele Maasai Mara. Sloni jsou obrovským lákadlem, žirafy, které jsou viditelné zdaleka jsou grandiózní. Všude po "loukách" uvidíte různé druhy antilop, jako například antilopy losí, největší z nich, buvolce nebo gazely grantové a Thompsonova. Hyeny a také vzácné nosorožce dvourohé. Pštrosi se tu toulají o samotě, nebo ve skupinkách.

V řece Mara, podle které park dostal své jméno, najdete dva atraktivní obyvatele – hrocha a krokodýla. Každého návštěvníka však nejvíce lákají velké kočky. Právě zde je velká šance vidět lvi. Je jich tu dostatek a jsou zvyklí na přítomnost aut, a tak je "lehké" je najít. Rovněž je možné vidět gepardy a leopardy, i když jich tu je nepoměrně méně než lvů. Množství ptačích druhů, drobných savců a jiných živočichů, to jsou určitě důvody pro návštěvu tohoto parku.

Vzácný nosorožec dvourohý.
Vzácný nosorožec dvourohý.

Jezero Nakuru

Nachází se v Příkopové propadlině, přibližně 160 km severně od Nairobi. Vede sem dobrá cesta a dostanete se sem za 4 hodiny z hlavního města. Je to jeden z mála oplocených parků v Keni. Oplocení vzniklo jako ochrana ohrožených druhů, které zde našly své útočiště. Tento park slouží i jako záchranná stanice pro oba druhy afrických nosorožců a je velká šance, že tu oba uvidíte.

Je také místem, kde se vypouštějí leopardi, kteří byli nalezeni zraněni, zatoulaní nebo nemocní. Když je veterináři připraví na vypuštění, většinou se ocitnou právě v tomto parku. Kromě toho je jezero Nakuru známé i svojí populací plameňáků a pelikánů. Nakolik je jezero bezodtokové, voda se pouze odpařuje. Kvůli vydatným deštům však hladina pomalu stoupá a zaplavuje různé části parku. Z tohoto důvodu sem přichází menší množství plameňáků, vždy tu ale nějaké najdete.

Leopard při odpočinku.
Leopard při odpočinku.

Kromě pakoňů a pštrosů zde najdete v podstatě všechna zvířata, patřící do východní Afriky. Zajímavostí je žirafa Rothschildová, která již ve volné přírodě prakticky nežije. Jelikož je park na okraji Příkopové propadliny, na jejím okraji se nacházejí několikery vodopády. Jeden z nich, Makalia, je přibližně 12 metrů vysoký a nejkrásnější je po období dešťů, kdy má maximum vody. Pěkný výhled na jezero a celý park je z Baboon cliff, odkud vidíte velký kus Příkopové propadliny.

Žirafa olizuje Martina po tváři.
Žirafa olizuje Martina po tváři.

Amboseli

Tento park má dvě velké jedinečnosti. Velké stáda slonů a nejvyšší pohoří Afriky. Národní park Amboseli se totiž usadil na úpatí Kilimajara. Kilimanjaro je pohoří, jehož vrchol Kibo nebo jiným jménem Uhuru je nejvyšším bodem afrického kontinentu. Rovněž se říká, že je to nejvyšší snadno dosažitelná hora světa. Ve stínu tohoto velikána se pohybují velikáni čtyřnozí.

Na žádném safari vám ranger – průvodce nezaručí, že uvidíte zvířata, jaké chcete, ale tady vám můžou zaručit, že uvidíte slony. Z původního počtu jich zůstal jen zlomek, ale i to stačí na to, abyste viděli slonů desítky až stovky. Někdy se naskytne pohled na stádo 300–400 slonů odcházejících na noční odpočinek od napajedla.

Toto napajedlo je jezero – bažina, které vzniká prosakováním potoka stékajícího po úbočí Kilimanjara. Ten se po cestě ztratí v podzemí, aby se znovu vynořil a vytvořil oázu uprostřed polopouště. Zde uvidíte hrochy, buvoly africké a další zvířata závislé na vodě. Je zde velké množství vodního ptactva, takže i ornitologové si přijdou na své. Park má tři základní biotopy, které jsou zcela rozdílné. První je savana s napajedlem, kde máte přehled o tom, co se v okolí děje. Zvířata se přicházejí k vodě napít, a tak máte šanci vidět celou plejádu druhů. Druhým ekosystémem je buš a les. Právě zde se většinou zdržují žirafy a plaší leopardi. Vyskytuje se zde i vzácná gazela gerenuk, která se svým dlouhým, žirafím krkem a schopností stát na zadních nohách vzpřímeně poutá pozornost.

Posledním biotopem je poušť, která se během období dešťů mění na obrovské, mělké jezero. Kromě těchto pár týdnů, kdy toto občasné jezero bývá poseté plameňáky a pelikány, je tu plochá poušť, kde se pohybují zdaleka viditelné žirafy, sloni, ale i hyeny a lvi. Tento park je vskutku jedinečný a nikdo se nemůže divit, že už i Ernest Hemingway si toto místo oblíbil, a právě zde napsal svou knihu Sněhy Kilimandžára.

Národní park Amboseli – Safari pod Kilimandžárem.
Národní park Amboseli – Safari pod Kilimandžárem.

Tsavo West a Tsavo East

Tento park je sice rozdělen na východní a západní část cestou, která vede z Nairobi do Mombasy na pobřeží, ale má co nabídnout. Park je z velké části tvořen lesem a nízkými horami, kde se zvířata mohou ukrýt. Na severu a jihu se země více otevírá a vzniká typická savana. Za hranicí Keni se oblast nazývá NP Mkomazi, který je nejmladší z tanzanských parků. Zde působil George Adamson, který je spolu se svou ženou Joy známý z příběhu o levici Elze. Jako mnoho jiných, i tato oblast byla postižena nadměrným komerčním lovem ještě v osmdesátých letech dvacátého století. Tak se stalo, že většina zvířat byla vystřílena ať pytláky, kvůli trofeji nebo domácími pro maso. Momentálně je park pod přísnou ochranou a znovu je zazvěřovaný. Nacházejí se zde všechny atraktivní druhy a safari je zde vždy dobré.

V Tsavo West se nacházejí dvě zajímavosti. Jednou je pozorovatelna umístěná pod hladinou jezera. Voda je zde křišťálově čistá díky prameni Mzima, který produkuje dostatečné množství vody, aby se jezero neustále drželo čisté. Se štěstím zde můžete vidět pod hladinou hrochy, krokodýli, nebo alespoň ryby. Nedaleko se nachází i Shetani lava flow. Je to lávový splaz, který je relativně čerstvý, má pouze přibližně 130 let. V určitých místech se zde zachovaly tunely, kudy láva tekla a vy se do nich můžete jít podívat. V minulosti byl park známý svými lvy, zejména však dvěma lidožrouty, kteří koncem 19.století během stavby železnice Mombasa-Kampala zabily desítky stavebních dělníků a jsou známí jako lidožravý lvi z Tsawo.

Největší zabiják v Africe, krokodýl, čeká u vody.
Největší zabiják v Africe, krokodýl, čeká u vody.

Dnešní populace lvů ani zdaleka nedosahuje počtu z minulosti, ale je jich tu dost na to, aby se zdravě množily. Rovněž sloní stáda zde byla zdecimována, a právě probíhající projekt na zvýšení jejich počtu dává dobrou naději do budoucna. Sloni z této oblasti byly známy největšími kly ze všech v Africe. A právě tato skutečnost je dostala do nevýhodné pozice. Park je možné navštívit celoročně, protože zvířata nemigrují mimo a většinou pobývají přímo uvnitř parku. Další jeho výhodou je, že východní část se nachází nedaleko Mombasy, oblíbeného keňského letoviska.

Typický obyvatel subsaharské Afriky - přímorožec jihoafrický.
Typický obyvatel subsaharské Afriky - přímorožec jihoafrický.

Tanzanie

Serengeti

Tento park je největším Národním ve Východní Africe. Bez přilehlých chráněných území má rozlohu 14 tisíc km2. Je to místo, kde se odehrává již zmiňovaná velká migrace. Je to typická savana s jednou zvláštností. Tou jsou "Kopjes", sopečné vyvřeliny, tvořící velké balvany naskládané na sebe a bez plánu rozházené po zemi. Zde se ukrývají různé druhy živočichů od lvů, leopardů až po malého, vzdáleného příbuzného slona, Damana skalního. Rovněž jsou to oblíbená místa hadů, například krajt. Ty je občas vidět se vyhřívat na ranním slunci. Serengeti v jazyce Masajů, posledních původních obyvatel oblasti, znamená nedozírné pláně.

Kirawira Serena Camp.
Kirawira Serena Camp.

Nedozírné pláně, na kterých uvidíte bezpočet zvířat různých druhů bez náznaku civilizace. Zde se budete cítit jako první objevitelé nových končin. Antilopy, žirafy, sloni, lvi, zebry, zkrátka vše, kvůli čemuž na safari jdete. Za hranicí Serengeti a Maasai Mara je oblast, kde můžete potkat Masaje, pastýře a kdysi obávané válečníky. Tito lidé si stále žijí po svém a odmítají výdobytky našeho moderního světa. Oblékají se do jednoduchého oděvu z jednoho kusu kárované látky, nosí oštěp na ochranu stád proti predátorům a sandály vyrobené z použitých pneumatik a ženou své stáda dobytka za pastvou, nebo vodou.

Zebra Grévyho je největší a zároveň s nejjemnějším pruhováním.
Zebra Grévyho je největší a zároveň s nejjemnějším pruhováním.

Ngorongoro

Tato bývalá sopka se nachází v pásu známém jako Velká východoafrická příkopová propadlina. Samotný kráter Ngorongoro je zbytek po sopce, která explodovala. Zůstaly zde pouze základy, největší neporušená kaldera, které nyní činí z tohoto místa jedno z nejlepších přírodních divadel světa. Na ploše 260 km2 je největší hustota šelem ve volné přírodě na Zemi. Lvi, hyeny i gepardi jsou zde pozorováni velmi často. Občas jsou hlášeny i pozorování leopardů, ale ti se ukrývají v zalesněných oblastech na okraji kráteru, kde je jen těžko spatříte. Na dně kráteru je safari vždy vynikající, přičemž na konci období sucha je hustota zvířat nejvyšší. Tehdy se všech 30 tisíc kusů velké zvěře zdržuje v blízkosti posledních zdrojů vody a vy tak máte šanci zažít úžasné chvíle uprostřed stáda pakoňů a zeber, sledovat několik set členné stáda buvolů, nebo si jen vychutnávat přítomnost nosorožčí matky s mládětem.

Lvi si právě ulovili oběd.
Lvi si právě ulovili oběd.

Jelikož zde těchto prehistorických tvorů je okolo 35 kusů, obrovsky se Vám zvyšuje možnost je vidět. Samci se zde trvale nezdržují, přicházejí pouze občas, ale samice s mláďaty jsou stálými obyvateli. Naopak slonů je zde méně. Samice s mláďaty sem nechodí a pokud ano, jen výjimečně, když už jinde na okolí není voda. Samci po strmých stěnách kráteru dolů sejdou a užívají si krásy tohoto místa.

Bůvoli na dně kráteru Ngorongoro.
Bůvoli na dně kráteru Ngorongoro.

Na dně se nacházejí jezera se sladkou i slanou vodou. Sladké jezera jsou domovem pro hrochy a ostatní zvířata se sem chodí napájet. Jezero Magadi je napájeno podzemním pramenem, který s sebou přináší částice sody a je místem, kde se v určitém období zdržuje velký hejno plameňáků. Vidět tuto růžovou záplavu na vlastní oči je nezapomenutelný zážitek. Toto místo by ale i bez takového množství zvířat bylo zajímavé a dech beroucí.

Nosorožců dvourohých je na dně kráteru pár desítek.
Nosorožců dvourohých je na dně kráteru pár desítek.

Tarangire

Zatím nepříliš známý park, který leží na východ od jezera a stejnojmenného parku Manyara, známého pro své hejna plameňáků a lvů lezoucích na stromy. Park Tarangire má však jednu důležitou vlastnost. Nachází se zde poslední, pro zvířata pitná voda na okolí. Když vrcholí období sucha, stahují se sem stáda ze širokého okolí. Ze severozápadu přicházejí až ze 150 km vzdáleného Serengeti a z východu zase z Masajské stepi, jak se jmenuje zatím nechráněné území, kde žije velké množství divoké zvěře spolu s tanzanskými pastýři a zemědělci. Přes park Tarangire protéká řeka, která drží poslední vodu v širokém okolí. Z tohoto důvodu je v říjnu velmi populární a vyhledávaný.

Kromě nosorožců nabízí tento park všechna zvířata, která na savaně a v buši žijí. Další jeho jedinečností je země samotná. Savana a buš, ze které vyrůstají majestátní a tajemné baobaby, dotvářejí už tak úžasnou scenérii. Nejlépe uděláte, když si ráno počkáte u řeky, kde se odehrává život. Sem se přichází každý zvířecí obyvatel napít, popřípadě vyzkoušet štěstí při lovu. Je třeba se dívat i do vysoké trávy vedle cesty, protože můžete spatřit i menší tvory, jako jsou například mangusty nebo jedny z nejmenších antilop světa, 35 cm vysoké Dik-Diky. Pokud jste v Tanzanii právě koncem období sucha, tento park nevynechejte.

Nejnebezpečnější zvířata v Africe, hroši, odpočívají ve vodě.
Nejnebezpečnější zvířata v Africe, hroši, odpočívají ve vodě.

V jižní Africe stojí za zmínku tři parky:

Jihoafrická republika – Krugerův národní park

Nejstarší africký park, pojmenovaný podle prvního prezidenta Jihoafrické republiky z konce 19. století. Tento park o rozloze 23 tisíc km2 z velké části oplocený, je jedním z nejlepších safari vůbec. Na relativně velkém území (bezmála polovina Slovenska) se zde daří hodně původním zvířecím druhům. Ze strany Mosambiku je plot zrušen a zvířata po letech mohou opět migrovat po svých starých cestách. Do budoucna se počítá s rozšířením parku až na jeho čtyřnásobek. Nacházejí se zde různé druhy biotopů od savany, přes buš po les. Každý z nich má své specifické obyvatele, ale v celém parku máte možnost vidět všechny atraktivní zvířata.

Nosorožec širokohubý v národním parku Kruger.
Nosorožec širokohubý v národním parku Kruger.

Je zde velká koncentrace nosorožců širokohubých, tzv. bílých, které potkáte kdekoli během celého dne. V jezerech a řekách odpočívají hroši a krokodýli, napít se sem přicházejí stáda slonů, buvolů, antilop, zeber, ale i menších tvorů. Sledujte množství ptáků a hledejte vzácnosti jako například psa hyenovitého. Rovněž jsou zde místa, kde máte velkou šanci potkat lví rodinu nebo samotářské leopardy.

Nádherné zebry.
Nádherné zebry.

Jako v jednom z mála národních parků a na rozdíl od rezervací, zde můžete absolvovat pěší safari s místním ozbrojeným průvodcem, nebo se vydat na noční pochod přes buš a vidět přírodu i z jiné strany. V noci vycházejí na lov a sběr dikobrazy, hrabáči, hyeny a komby, zvířata, která za běžných okolností přes den není možné vidět. Tento park si nemůžete neužít.

Žirafa jižní v Krugerově parku často měří okolo 5 metrů.
Žirafa jižní v Krugerově parku často měří okolo 5 metrů.

Namibie – Etosha

Perla mezi národními parky. 4.600km2 z jejích 22,5 tisícové rozlohy tvoří bílá, solná pánev. Zvířata zde mají vyhrazenou většinu území a vy je nerušíte svou přítomností, ale na druhou stranu je zde zvěře dost na to, abyste měli vynikající safari a viděli maximum z africké divočiny. Žijí zde všechna atraktivní zvířata, s výjimkou buvola, krokodýla a hrocha. Vzhledem k nedostatku vody se jim zde nemůže dařit. Ostatní obyvatelé buše jsou ale přítomni. Potkáte žirafy, nosorožce, slony, stáda zeber, skákavých antilop, pakoně a množství Impalat, skvělých skokanů ze skupiny antilop.

Zvířata se přišla napít k napajedlu.
Zvířata se přišla napít k napajedlu.

Nacházejí se zde také jedineční přímorožci jihoafričtí. Pokud budete mít štěstí, natrefíte na šelmy. Vyskytují se zde všechny velké kočky – lev, leopard a gepard. Máte možnost vidět hyeny a jinou noční zvěř. Park je dobře přístupný i pro osobní auta, a tak si můžete udělat vlastní safari, bez místního průvodce. Nejlepší dobou je období sucha, kdy se zvířata zdržují při napajedlech a vám stačí pouze čekat. Cesty jsou výborně značené, informace o pohybu atraktivních živočichů dostanete v každém ze tří kempů. Vše záleží už jen od vašich očí a dávky štěstí.

Plameňáci v Swakopmundu v Namibii.
Plameňáci v Swakopmundu v Namibii.

Botswana – národní park Chobe

Málo známý, ale životem překypující park. Nejčastější způsob návštěvy tohoto parku je vožení se po břehu stejnojmenné řeky. Můžete si zvolit ze dvou způsobů. Buď tradiční cestou autem, nebo z lodi. Auto vám umožní vidět břeh řeky a také buš a les dál od vody. Nejlepší je období sucha (od května), kdy se zvířata stahují k řece, protože park nemá dostatek napajedel. Cesta vodního safari je další možností. Zvěř je na přítomnost lodí zvyklá a nemají problém, pokud zakotvíte těsně u nich.

Stáňa na procházce se svým novým kamarádem slonem.
Stáňa na procházce se svým novým kamarádem slonem.

Takto si můžete vychutnat pohled na pijící nebo krmící se slony, různé druhy antilop, včetně vzácných a plachých hřivnatců černých a antilop koňských. Voduška červená je zde běžná, stejně jako hroši a krokodýli. Těchto si máte možnost z lodi prohlédnout z minimální vzdálenosti. V parku žijí všechna zvířata, která se běžně na safari dají vidět kromě nosorožců. Ty bohužel pytláci vybily a zbývajících pět bylo přestěhováno na nedalekou záchrannou stanici.

Západ slunce nad řekou Chobe v Botswaně.
Západ slunce nad řekou Chobe v Botswaně.

Zajímavé je městečko Kasane, které bezprostředně sousedí s parkem. Přes den se po ulicích potulují rodinky prasat bradavičnatých a v noci není nemožné potkat buvoly nebo slony, krátící si cestu přes městečko k pastvě na břeh řeky Chobe. Hlavním lákadlem národního parku jsou právě chobotnatci, kterých se zde nachází neuvěřitelných 130.000 z celkového počtu 170.000, kteří se vyskytují v celé Botswaně.

Vzácné antilopy vrané v Chobe.
Vzácné antilopy vrané v Chobe.

Rwanda – Národní park Volcanoe

Neprávem, Rwanda má obecně špatnou pověst. Nešťastné události zde skončili v roce 1994 a od té doby se Rwanda velmi pohnula dopředu. Proto se také stala nejoblíbenější destinací, pokud chcete vidět gorily horské. Tito jedineční primáti žijí pouze v pohoří Virunga na troj-rozhraní států Rwanda, Uganda a Demokratická republika Kongo. Rwanda má nejpropracovanější systém takzvané habituace. Habituované gorilí rodiny jsou postupně zvykané na přítomnost lidí. Nakonec jsou k rodině puštění i turisté. Ti mohou strávit v jejich přítomnosti hodinu.

Matka gorily horské se svým novorozeným mláďátkem.
Matka gorily horské se svým novorozeným mláďátkem.

Nejdůležitější jsou pravidla: 1 / můžete s gorilami setrvat 1 hodinu; 2 / nesmíte se přiblížit na méně než 7 metrů (gorily však mohou); 3 / nesmíte fotit s bleskem; 4 / nesmíte se gorilám podívat přímo do očí (je to výzva k souboji); 4 / můžete hovořit pouze šeptem; 5 / musíte poslouchat pokyny vašeho průvodce a stopaře. Pokud tato pravidla dodržíte, zažijete jednu z nejneuvěřitelnějších hodin ve svém životě. Stopaři jsou s konkrétní rodinou už od časného rána a hledají je na místě, kde je nechali den předtím, kdy se gorily chystaly na spánek. Tuto informaci podají na centrálu parku, kde ji dostane průvodce každé z 8-10 skupinek turistů. Tolik je habituovaných rodin ve Rwandě.

Dominantní samec gorily z rodiny Amahoro.
Dominantní samec gorily z rodiny Amahoro.

Podle kondice skupinky je přiřazena rodina, která se nachází někde v pralese. Průvodce vám představí rodinu, dozvíte se, kolik starých samců má, kolik mláďat a matek. Dozvíte se historii rodiny. Autem vás dovezou na začátek cesty a vyrazíte. Prales je zde nádherný a hustý. Některé z rostlin jsou žahavé, jiné mají ostny, a tak se hodí bunda a kožené rukavice. 100 m od nejbližší gorily se váš průvodce zastaví. Zde již čekají stopaři, kteří připravili prostor pro vás. Složíte všechny věci a posledních 100 metrů jdete pouze s fotoaparátem.

Spatříte první gorilu a začne běžet hodina. Stojíte nebo sedíte před těmito obry a velmi těžko zpracováváte, co právě prožíváte. Nikdy nevíte, v jakém rozpoložení rodinu najdete. Mohou stále snídat. Nebo už mají siestu. Starší jedinci jsou většinou v klidu a relaxují nebo pomalu jedí, mladí jsou bezmála celý den aktivní a máte co dělat, abyste je stíhali sledovat.

Přechod čajovníkovou plantáží v horách Rwandy.
Přechod čajovníkovou plantáží v horách Rwandy.

Nevíte, zda máte gorily sledovat, nebo fotit. Hodina uběhne velmi rychle. Pár minut před koncem uděláte ještě poslední fotky. Odcházíte zpět k autu. Většinou jdeme v tichosti a každý v sobě zpracovává tento extrémně silný zážitek. U brány dostanete certifikát o absolvování tohoto setkání. Dokonalá hodinka je za vámi, ve vás ale zůstane velmi silný pocit do konce života.

Ulovte s CK SEN zážitky na safari v Africe.

S domorodci.
S domorodci.

Všechny články autora

Martin Karniš

Vystudovaný zoolog je v CK SEN klienty právem považovaný za největšího odborníka na africké safari. Většinou provází Keňu a Tanzanii, kde si s Masaji povídá svahilsky a jeho nejoblíbenější zájezd je JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie. Od roku 2009 však provází i poznávací zájezdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okouzlila ho Rwanda, Uganda i Etiopie. Když si od něj zvířata potřebují odpočinout, provází zájezd Thajsko, Malajsie, Singapur či Austrálii, kterou projel křížem krážem. Martinovy největší koníčky jsou příroda, historie a poznávání nových lidí. Říká, že cestování a provázení je nejlepší škola života. Klienti si ho na zájezdech váží kvůli empatii a trpělivosti. Jako správný ranger je jeho nejoblíbenější pochoutkou steak z impaly v Jižní Africe.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole