10 zážitků aneb proč navštívit Jordánsko?

Blízký Východ se považuje za kolébku civilizace, kde se křižovaly kultury, národy a také náboženství. Mezi nejkrásnější země ležící v oblasti patří moderní Jordánsko, které dokáže okouzlit nejen krásou svých historických měst, ale i barevnými pouštěmi, nádhernou krajinou posetou kopci či relaxací ve vlnách Rudého nebo Mrtvého moře. Jordánsko milujeme, a tak vám ho chceme ukázat našima očima. Proč se vydat právě sem?

Autor: Tomáš Kubuš

07.06.2021

Čti více
Část vchodu do skalního města s třemi sloupy.
Část vchodu do skalního města s třemi sloupy.

1. Vychutnejte si novodobý div světa

Největším klenotem Jordánského království je bez jakéhokoliv zaváhání starověká Petra. Je něčím, co je pro Indii Tádž Mahál nebo pro Čínu Velká čínská zeď. Symbol, který dokáže přitáhnout tisíce lidí, byť přes půl světa. Svět kamenné Petry se ukrývá nedaleko dnešního městečka jménem Wadi Musa, tedy v Mojžíšově údolí, jak zní jeho překlad. Jordánska Petra představuje unikátní pohled na starověké město civilizace Nabatejců, která zde pulsovala již v 7. století př.Kr., ale svůj zlatý věk dosáhla na přelomu letopočtů.

Pohled na Petru z úzkého kaňonu.
Pohled na Petru z úzkého kaňonu.

Jejím symbolem se stala dnes již světoznámá Pokladnice vytesaná do načervenalého pískovce. Nabatejce znali Řekové, Římané i jiné velké civilizace žijící na Středním Východě a jak bylo v historii dobrým zvykem, každá říše se jednou ztratí, a tak se ztratili lidé i z kamenného města. Co nezničili armády, tomu pomohly zemětřesení, a nakonec se Petra vytratila nejen z myslí lidí, ale také z map.

Cesta k ruinám skalního města.
Cesta k ruinám skalního města.

Dlouhá staletí nikdo nevěděl, co ukrývají skály Mojžíšova údolí a první kdo o něm podal zprávu se stal švýcarský dobrodruh Burckhardt, který se sem v přestrojení za beduína dostal v roce 1812 a jeho objev obletěl téměř celý svět. Cestička se najednou ztratí a zúží se jen na Siq, nevelký prostor vtěsnaný mezi skalami. Siq patří k zážitkům, protože se neustále vlní jako kamenný had. Každý, kdo tudy kráčí i přes veškerou krásu toužebně očekává, kdy Siq skončí. Má to jen jeden jediný důvod a to takový, že na konci Siqu se najednou začne vynořovat slavná Pokladnice.

Starobylé město Petra vytesané do skal.
Starobylé město Petra vytesané do skal.

První pohledy jsou nezapomenutelné. Ozářená sluncem se v dálce na konci kamenné cesty třpytí a člověk neví první sekundy, zda je skutečná. Udělá pár kroků a vidí, že stojí opravdu před ní. Splněný sen, husí kůže a vy hned víte, že vydat se do Jordánska byl skvělý nápad. Petra však není jen Pokladnice, ale také spleť stovek hrobek, ruiny starověkého města se svými chrámy, výhledy na krásnou krajinu, panoramata údolí či setkání s beduíny a posedávání na mátovém čaji. Co krok, to zážitek, a nakonec se Petra přemění na jednu krásnou vzpomínku.

Cesta úzkým kaňonem.
Cesta úzkým kaňonem.

2. Prožijte čas na Marsu

Jordánska poušť Wadi Rum má přezdívku "nejbarevnější poušť Blízkého východu". Leží na půl cesty mezi historickou Petrou a přímořskou Aqabou a patří mezi nejkrásnější místa země. Za okny uhánějícího mikrobusu je vidět, že se země proměnila na poušť. Stromy se ztratily a objevují se jen keře a namísto krav křižují krajinu exotičtí velbloudi. Malá vesnička s příznačným názvem Rum je vstupní branou do pískového světa.

Rudá poušť při západu slunce.
Rudá poušť při západu slunce.

Zde stačí přesednout na džípy a dobrodružství může začít. Wadi Rum neupoutá jen krásou pouště, ale i různými skalnatými formacemi. Poslední roky se o Wadi Rum mluví jako o zemi z Marsu a proslavil ji známý film Marťan od Ridleyho Scotta. To proto vám některá místa přijdou jakési známé. Písek zde má neskutečné barvy. Jedna část pouště hraje žlutou, hned vedle má písek nádech zlaté a náhle, jako by někdo udělal čáru má Wadi Rum červenou barvu.

Skály v poušti s několika odstíny červené.
Skály v poušti s několika odstíny červené.

Přesně pro toto je Wadi Rum unikátní místo. Potkáte tu legendu Lawrence z Arábie, najdete nejkrásnější pískové duny, kde si můžete zkusit sandboarding a když se trošku unavíte, sednete si do beduínského stanu při ohýnku a domácí vás pohostí vynikajícím čajem s pouštní mátou i šalvějí, skořicí či kardamomem. V každém doušku je esence tohoto místa a vy jste se znovu zamilovali. Nakonec vás ještě potěší pohled na velbloudy, krásné skalnaté útvary připomínající rozteklý vosk a pokud zde strávíte noc, nebe vás přikryje hvězdami.

Pohled na poušť skrz skalnaté kopce.
Pohled na poušť skrz skalnaté kopce.

3. Udělejte si ikonickou fotku v Mrtvém moři!

Jordánsko je unikátní krajina, protože má přístup ke dvěma mořím. Které z nich si vyberete? Ne, nač byste vybírali, vždyť můžete vyzkoušet obě. Mrtvé moře patří mezi největší atrakce Blízkého východu. Dělí se o něj Jordánsko s Izraelem či Palestinou a tvoří dokonce jejich společnou, přírodní hranici. Izraelská strana je možná o něco známější, ale o to víc je jordánská zajímavější, protože máte jistotu, že se tu nebudete tisknout s turisty.

Tyrkysová voda Mrtvého moře.
Tyrkysová voda Mrtvého moře.

Nedaleko míst, kde leží slavná Betanie a kde se řeka Jordán vlévá do Mrtvého moře jsou dnes vybudovány komplexy hotelů, luxusních resortů a míst k odpočinku. Nadmořská výška zde dosahuje -420 metrů a je tu pořádně teplo. Mrtvé moře je fenomén a za své jméno vděčí Římanům, kteří si všimli, že v něm nežijí žádné ryby, a dokonce zde neumí plavat ani lodě. Dnes již víme, že je to extrémní slaností, ale víme i to, že moře a jeho bahno mají léčivé a blahodárné účinky na tělo či pleť. Koupat se v moři je zážitkem.

Západ slunce nad hladinou Mrtvého moře.
Západ slunce nad hladinou Mrtvého moře.

Není to jako moře jaké jste znali dosud. První krok ještě neprozradí nic, ale jakmile se jdete pokusit plavat, zjistíte, že to není moc možné. Voda vás odrazu nadnáší a vy si připadáte jako korková zátka. Jen pozor, abyste si nenašplíchali do očí, protože vás to bude pořádně štípat. Snili jste o fotce s knihou či novinami ležíc na vodě? Toto je váš moment! Bez toho by to dnes už ani nešlo. Neodcházejte odsud před tím, než se namažete slavným bahnem, které ovlivňuje blahodárně vaši pleť. Chvilku ho necháte zaschnout a pak se osprchujte. Břeh Mrtvého moře je zážitky přímo posetý.

Pohled na luxusní hotelový bazén v pozadí s Mrtvým mořem.
Pohled na luxusní hotelový bazén v pozadí s Mrtvým mořem.

4. Objevte impozantní římské ruiny

Jordánsko má v sobě obrovský kus zajímavé historie a pro mnohé je právě ona jakýmsi magickým zážitkem. Kráčet místy, kde se tvořila historie, kde žili civilizace před námi a kam můžeme přijít i dnes a dotknout se těchto míst má v sobě skutečně fantastický pocit. Nejdokonalejším místem, které po sobě nechali Římané je přitažlivý Jerash ležící severně od Ammánu.

Římské ruiny a pohled na město za nimi.
Římské ruiny a pohled na město za nimi.

Patří mezi nejlépe zachovaná města Římanů na celém Středním Východě a procházka Jerashem bude jako listování v knize jordánských dějin. Někomu to může znít nudně, ale počkejte, až se ocitnete ve městě. Do Jerashe vás vezme impozantní brána císaře Hadriána, projdete kolem Hippodromu a nakonec se ocitnete na unikátním náměstí v centru někdejšího města.

Krásná pískovcová brána se třemi vstupy.
Krásná pískovcová brána se třemi vstupy.

Fantazie už začíná hrát naplno a vám se před očima otevírá město tak, jak tu kdysi stálo před dvěma tisíci lety. Před sebou vidíte chrám boha Dia, sloupoví hlavní ulice Cardo Maximus a pokud zavřete oči, zaposloucháte se do lidské vřavy na nedalekém tržišti či uslyšíte přijíždějící vůz. Otevřete oči a vidíte ruiny, ale ty mají příběh.

Duha nad římskými ruinami.
Duha nad římskými ruinami.

Jerash je cestováním v čase. Nahlédnete na byzantské mozaiky, sednete si na vrchol římského divadla s výhledem na celé město, zkusíte, zda jsou opravdu sloupy chrámu bohyně Artemis pohyblivé, a nakonec se ocitnete na fotogenickém místě u bývalé fontány. Jerash vám namíchá zážitky a věřte, že si odsud odnesete více fotografií, než jste si před tím mysleli.

Pohled do nebe pod římskými sloupy.
Pohled do nebe pod římskými sloupy.

5. Ochutnejte beduínský mansaf

Jordánska kuchyň možná ve světě nemá takové jméno jako libanonská, ale hladoví tu rozhodně nebudete. Jordánsko vám jednoduše bude chutnat, protože dokáže namíchat arabské i středomořské chutě fantastickým způsobem a samozřejmě vám představí i lokální jídlo. Ochutnejte skvělý falafel, masové kuličky se sezamovou pastou tahini, orientální Makloubu, ale co musíte určitě v Jordánsku zkusit je tradiční beduínský mansaf.

Jordánská specialita – maso, rýže, placky a ořechy.
Jordánská specialita – maso, rýže, placky a ořechy.

S beduíny se setkáte v Petře či na poušti Wadi Rum a součástí jejich bohaté kultury je právě mansaf. Sedněte si na zem (ano, můžete i za stůl) a čeká na vás hostina plná rýže, jehněčího či skopového masa a tou kouzelnou ingrediencí, která ozvláštní jídlo je fermentovaný jogurt. Zní to jednoduše, ale toto jídlo si zamilujete.

Miska s hummusem.
Miska s hummusem.

6. Smlouvejte na orientálním tržišti v Ammánu

Ammán, hlavní město Jordánska je prošpikované historií, ale na první pohled ji vůbec nedává najevo. Říká se, že Ammán patří mezi nejobyčejnější arabská města celé oblasti a ačkoli to může znít zvláštně, není to nic hanlivého. Pulzuje zde život, a to je přesně to, proč byste chtěli toto místo vidět a zažít na vlastní kůži. Ammán má své památky, zaujme vás obdivuhodným římským divadlem i citadelou se starověkými, byzantskými či islámskými ruinami a nejkrásnějším výhledem na město. To, proč se vám však Ammán dostane pod kůži je jeho arabská, orientální atmosféra místních tržišť.

Šálek s čajem a větvičky máty.
Šálek s čajem a větvičky máty.

Jedno z nejkrásnějších najdete nedaleko římského Nymfea, starověké fontány. Tržiště praská ve švech a je zajímavé ho sledovat. Ženy se zahalenými vlasy, mladé dívky v těsných kabátcích zvýrazňujících postavu, staří muži s červeno-bílou kúfijou omotanou kolem hlavy, mladí oblečeni v džínách a amerických tričkách. Kontrasty dnešního arabského světa, které se svíjejí mezi tradicí a moderními vizemi. Obchodníci nabízejí oříšky, pistácie, sušené ovoce, desítky druhů datlí, bonbóny, přeslazené sladkosti, čerstvou mátu, bylinky, rajčata, cibuli, brambory, ale i ovoce z úrodného severního Jordánska.

Místní muži na trzích.
Místní muži na trzích.

Troubení aut, autobusů či mikrobusů se rozplyne ve spleti hlasů a vy máte pocit, že jste se ztratili. Nechte se unášet atmosférou, vejděte do bočních uliček a když konečně najdete to, co byste si chtěli odnést domů, sjednávejte! Pokud nebudete smlouvat, vždy zaplatíte více. Berte to jako pokutu za to, že nechcete hrát tuto odvěkou arabskou hru. Někomu to půjde lépe, jinému hůř, ale cvik dělá mistra a nenechte se odradit. Nesmlouvejte do krve, snažte se najít kompromis, pobavte se a možná se vám obchodník odvděčí i skleničkou černého čaje, který si s ním vypijete. Tržiště je nejlepší místo, jak se dostat k lidem a budete si to zde užívat.

Místní prodavač na trhu s typickou pokrývkou hlavy.
Místní prodavač na trhu s typickou pokrývkou hlavy.

7. Potápějte se v Rudém moři

Jak jsme již psali výše, Jordánsko má geniální polohu a přístup ke dvěma mořím. Pokud jste již zkusili, jaké je to být ponořen v Mrtvém moři, pak je čas přijít si užít mořské radovánky na jih země, kde najdete letovisko jménem Aqaba. Najdete zde zajímavé rezorty a pokud hledáte luxus, zde si ho můžete dopřát. Aqaba má v záloze několik zážitků a můžete se tak plavit na loďce s proskleným dnem, kde uvidíte korálové ryby, ale i unikátní tank, který zde zůstal z války.

Pohled na přímořské město Aqaba.
Pohled na přímořské město Aqaba.

Toto jste v Rudém moři nečekali, že? Největším zážitkem Aqaby je potápění se v Rudém moři. To si potápěči oblíbili i v Egyptě, ale krásné korálové útesy naleznete i zde na jihu Jordánska. Vydejte se tak pod hladinu Rudého moře a ulovíte několik zážitků na které budete ještě dlouho vzpomínat. Po krásném dni na moři se nechte unášet přímořskou atmosférou Aqaby, sedněte si do čajovny k černému čaji s větvičkou máty nebo rozdmýchejte uhlíky na vodní dýmce a prožijte svůj orientální sen.

Loďka kotvící v přístavu.
Loďka kotvící v přístavu.

8. Vydejte se po stopách Křižáků

Blízký Východ je prošpikovaný zajímavostmi a mezi unikátními místy jsou i vzácné křižácké hrady roztroušené po zemi. Pokud vás tato epizoda dějin zajímá, budete nadšeni. Jordánsko má totiž několik hradů s křižáckou minulostí a tím nejslavnějším a nejznámějším je Kerak na cestě mezi Petrou a Mrtvým mořem.

Město a nad ním křižácké opevnění.
Město a nad ním křižácké opevnění.

Snadno ho navštívíte a už z dálky vás překvapí svou impozantností, jak trůní na vysokém kopci. Kerak se spojuje s příběhem Renauld de Chatilliona, který odsud dělal výpady na arabské karavany čímž si znepřátelil udatného bojovníka Salah ad-Dína. Ten nakonec pevnost dobyl a koncem 12.století se vysněná křížová říše v Jordánsku rozpadá.

Opevnění a cesta k hradu.
Opevnění a cesta k hradu.

Kameny tu v sobě skrývají příběhy a dnes je Kerak jeden z nejdůležitějších hradů, které můžete na celém Středním Východě navštívit. Jordánsko vás však ještě pozve k hradu Shobaku z roku 1115, kde najdete tmavé chodby, vysoké hradby i tajné přechody.

Tmavá chodba hradu.
Tmavá chodba hradu.

9. Namočte se do biblického Jordánu

Jaká řeka vás při pomyšlení na Blízký Východ napadne? Zřejmě to bude Jordán, že? Je nejznámějším vodním tokem těchto končin, a i v Jordánsku se můžete dostat k jejímu břehu. Nečekejte zde však krásnou, mohutnou řeku, u které si uděláte piknik, protože Jordán je dnes spíše malým potůčkem s kalnou vodou. Razí si cestu na hranici mezi Jordánskem a Svatou zemí a pokud si do něj chcete namočit nohy nebo se rovnou vydat na křest, pak se vydejte do biblické Betanie, kde se věří, že právě zde proběhl křest Ježíše Krista z rukou sv. Jana Křtitele.

Kamenná destička s nápisem Jordan River.
Kamenná destička s nápisem Jordan River.

Dlouhá léta se sem nechodilo, ale dnes zažívá místo opět zájem turistů a pro svůj význam se dostalo na seznam UNESCO. V Betánii najdete kostely, náboženskou atmosféru, a nakonec se dostanete k slavné řece a můžete si představovat všechny ty příběhy, které se s ní spojují. Tak co, namočíte se do Jordánu?

Poutníci oblečení do býlích trik, koupající se v kalné řece Jordán.
Poutníci oblečení do býlích trik, koupající se v kalné řece Jordán.

10. Zamilujte si jordánskou přírodu

Příroda na Středním Východě? Vždyť tam je jen poušť! Setkali jste se již s takovým stereotypním názorem ohledně tohoto regionu? Určitě nejste jediní, ale vězte, že i milovník přírody si zde přijde na své. Už po návštěvě Petry či Wadi Rum víte, že zde najdete krásná místa, ale tím Jordánsko ještě zdaleka neskončilo. Největší přírodní rezervací země je Dana Nature Reserve, kde se mísí zajímavá příroda od skalnatých útvarů přes kaňony až po údolí Wadi Araba. Pokud jste zde na jaře, tak je všechno kolem vás neskutečně živé a zelené, v létě se zase země ponoří do pískových barev. Vydejte se sem na trek a Jordánsko se vám dostane pod kůži! Hledáte něco unikátnější? Pak je tu pro vás rezervace Shaumari, kde dokonce můžete potkat vzácné přímorožce. Pro milovníky adrenalinu si Jordánsko připravilo kaňon Wadi Mujib, kde vás čeká bláznivý zážitek v podobě kaňoningu. Již se na Jordánsko díváte jinými očima, že?

Nádherná příroda Jordánska.
Nádherná příroda Jordánska.

Všechny články autora

Tomáš Kubuš

Tomáš je vystudovaný archeolog se zaměřením na starověké dějiny a islám, a proto je u nás odborníkem na poznávací zájezdy do Íránu, Střední Asie, Jordánska, Palestiny, Izraele, Maroka, Indie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie a Náhorního Karabachu. Velmi rád však provází i zajezdy Nepál, Indie, Thajsko-Malajsie-Singapur, Vietnam-Kambodža, letecký okruh Asií. Nesnáší povrchnost, a tak raději chce vědět věci víc do hloubky,výborně fotografuje, píše cestovatelské články a blogy.
Cestování a provázení je podle Tomáše pro rozvoj osobnosti lepší než kterákoliv universita na světě. K oblíbeným kulinářským specialitám patří kavkazské šašliky, indické pouliční jídlo a thajská kuchyně.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole