Bombaj pohled.

Mumbai (Bombaj): Nejlidnatější město světa a domov Bollywoodu

RODNÉ MĚSTO SANDOKANA

Bombaj je městem s nádechem staré viktoriánské Anglie, je rodným městem představitele populárního Sandokana nebo také spisovatele Kiplinga, je synonymem pro Bollywood a místem s extrémní koncentrací překrásných zejména duchovních památek. Je však také městem, kde si můžete nechat rozmazlovat vaše chuťové pohárky například jedinečným pani puri či uhasit žízeň lahodným mango lassi. Dřívější Mumbai je obchodním a finančním centrem Indie a progresivním tahounem země. To, že se jedná o jedno z nejlidnatějších města světa ví asi každý, ale tušili jste, že se v Bombaji můžete i koulovat?

Autor: Petra Špačková

10.04.2024

Čti více
Socha Gándího v Bombaji.
Socha Gándího v Bombaji.

HISTORIE A POLOHA BOMBAJE

Bombaj (Mumbai) je velice rušná metropole a významný přístav na západním pobřeží Indie. Patří mezi nejlidnatější města světa (je nejlidnatějším městem v Indii) a je to také hlavní město indického státu Maharashtra.

Domorodé kmenové spolky obývaly Bombaj již od starověku. Nejstaršími známými osadníky ostrovů, na kterých dnes Bombaj vlastně stojí, byly komunity Kolis a Aagri.

Ve 13. století založil Bhima z Mahikavati v oblasti malé království a přivedl další osadníky. V roce 1348 ostrovy dobyl sultanát Dillí a později se dostaly pod nadvládu sultanátu Gudžarát. V roce 1534 přiřkla Smlouva z Basseinu mezi portugalským místokrálem Nuno da Cunhou a Bahadurem Shahem z Gudžarátu ostrovy pod portugalskou správu. Během poloviny 18. století, pod nadvládou anglické Východoindické společnosti, se z Bombaje postupně stávalo klíčové přístavní město, které se zabývalo námořním obchodem s dalšími asijskými destinacemi jako jsou například saúdskoarabská Mekka a irácká Basra.

Ekonomický rozvoj pokračoval i v 19. století, což bylo stvrzeno zahájením vůbec první indické železniční trati mezi přístavem Bombaj a městem Thane v roce 1853. Od počátku 20. století bylo město také domovskou základnou bollywoodského filmového průmyslu a Bombaj hrála rovněž klíčovou roli v indickém hnutí za nezávislost a sloužila jako centrum událostí, jako je například Rowlatt Satyagraha z roku 1919 a vzpoura královského indického námořnictva z roku 1946. V roce 1947 pak Indie získává konečně nezávislost.

V roce 1960, v reakci na protesty hnutí Samyukta Maharashtra, bylo město začleněno do nově vytvořeného státu Maharashtra. Bombaj pak čelila nešťastným událostem, jako byly mezikomunální (hinduisté vs. muslimové) nepokoje v letech 1992 - 93 a následné bombové útoky v Bombaji 12. března 1993, které vyústily v rozsáhlé ztráty na životech (zhruba 300 mrtvých a další stovky zraněných) a majetku.

Dne 6. března 1996 bylo město oficiálně přejmenováno na Mumbai (v anglickém jazyce).

Koloniální část Bombaje.
Koloniální část Bombaje.

ZAJÍMAVOSTI BOMBAJE

  • Největší asijský slum se nachází v oblasti zvané Dharavi v Bombaji.
  • Zpočátku se Bombaj skládala ze 7 různých ostrovů.
  • V Bombaji se narodil slavný Sandokan – herec Kabir Bedi.
  • Město dříve ovládali Portugalci. Během té doby viděli město jako přírodní vodní zátoku, a proto začali toto místo nazývat – Bom Bahia, což v portugalštině znamená „dobrá zátoka“.
  • Dabbawallové jsou pýchou Bombaje. Jedná se o speciální profesi, resp. kurýrní službu, kdy dabbawallové nosí teplé domácí obědy od manželek zaměstnaným mužům přímo na pracoviště.
  • První pětihvězdičkový hotel v Indii je Taj Mahal Palace, který se nachází v Colabě a byl postaven v roce 1903.
  • Letiště Juhu bylo založeno v roce 1928 a bylo prvním civilním letištěm v Indii.
  • Každý rok v období od října do března můžete vidět hejna plameňáků migrujících v oblastech Bhandup a Sewri v Bombaji.
  • První indický vlak jezdil z Bombaje (Bombaj - Thane).
  • Autobusy byly jako první v Indii zavedeny právě v Bombaji.
  • V roce 1865 se v Bombaji narodil známý spisovatel R. Kipling (autor např. Knihy džunglí).
  • Bombaj je jedním z nejlidnatějších měst planety.
  • V Bombaji najdeme památky zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO - Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, Victorian Gothic & Art Deco Ensemles, a Elephanta Caves.

Radnice v Bombaji.
Radnice v Bombaji.

CO NEMINOUT V BOMBAJI A JEJÍM OKOLÍ

Colaba

Tato oblíbená turistická čtvrť na jihu města zahrnuje muzea, Bránu Indie, spoustu obchodů na Colaba Causeway a Sassoon Dock, kde rybářské lodě vykládají své úlovky. Většina domů je postavena ve viktoriánském stylu a nebýt tropického podnebí, mohli byste si připadat jako ve staré Anglii.

Promenáda, výhled na moře, kavárny, butiky…to vše nabízí Colaba, která je jednou z nejčistších a nejluxusnějších čtvrtí Bombaje.

Brána Indie (Gateway of India)

Gateway of India nebo chcete - li Brána Indie je obloukový monument postavený ve 20. století na památku návštěvy krále Jiřího V. a královny Marie v Apollo Bunder při jejich cestě do Indie v roce 1911.

Základní kámen Brány Indie, postavený v indo - saracénském stylu, byl položen roku 1911 a stavba památníku byla dokončena v roce 1924. Autorem díla je britský architekt George Wittet. Brána byla později používána jako symbolický slavnostní vstup do Indie pro místokrále a nové guvernéry Bombaje.

Brána Indie se nachází na nábřeží v oblasti Apollo Bunder na konci Chhatrapati Shivaji Marg v jižní Bombaji a má výhled na Arabské moře. Památník byl také označován jako Taj Mahal Bombaje a je populární turistickou atrakcí města.

Brána Indie v Bombaji.
Brána Indie v Bombaji.

Hotel Taj Mahal Palace

Taj Maha Palace, postavený v roce 1903, je prvním luxusním hotelem v Indii. Je však také dominantou města a nabízí překrásný panoramatický výhled na Arabské moře a Bránu Indie. Hotel nabízí 285 pokojů včetně 42 apartmánů, z nichž každé je vyzdobeno originálními obrazy a dobovým nábytkem, které vyzařuje silné genius loci. V tomto pětihvězdičkovém luxusním hotelu se také nachází první licencovaný bar v Bombaji Harbour Bar!

Hotel Taj Mahal Palace.
Hotel Taj Mahal Palace.

Global Vipassana Pagoda

Plánování výstavby Globální pagody Vipassana začalo v roce 1997, zatímco skutečné stavební práce začaly až o 3 roky později. V říjnu 2006 sem uloženy kostěné relikvie Gautamy Buddhy.

Ve středu pagody Global Vipassana se nachází největší kamenná kupole na světě postavená bez nosných pilířů. Výška kopule je přibližně 29 m, zatímco výška budovy je zhruba 96 m. Vnitřek pagody je dutý a slouží jako velmi velká meditační síň o rozloze více než 6000 m2. Masivní vnitřní kupole pojme přes 8000 lidí, což jim umožňuje praktikovat meditaci Vipassana, jak ji učil S N Goenka, a nyní se praktikuje ve více než 160 centrech ve více než 60 zemích světa.

Cílem komplexu pagody je vyjádřit vděčnost Gautamovi Buddhovi za šíření univerzálního učení o vymýcení utrpení, odhalit pravdu o životě Buddhy a jeho učení a poskytnout místo pro praxi meditace Vipassana.

Za návštěvu pagody Global Vipassana se neplatí žádný vstupní poplatek. Nicméně vezměte na vědomí, že pouze meditující Vipassana mohou vstoupit do kopule a meditovat. Všichni ostatní návštěvníci si mohou vnitřní kopuli prohlédnout pouze z návštěvnické galerie.

Shree Mahalakshmi Temple

Mahalakshmi Temple je jedním z nejznámějších chrámů v Bombaji a nachází se na Bhulabhai Desai Road v oblasti Mahalakshmi. Je zasvěcen Mahalakshmi, ústřednímu božstvu Devi Mahatmyam. Chrám postavil v roce 1831 hinduistický obchodník Dhakji Dadaji. Svatostánek obsahuje obrazy bohyní Tridevi Mahakali, Mahalakshmi a Mahasaraswati. V přilehlém areálu najdeme několik stánků, které prodávají květinové girlandy a další vybavení používané věřícími k uctívání a jako obětiny.

Global Vipassana Pagoda.
Global Vipassana Pagoda.

Nábřeží Marine Drive

Marine Drive je 3 km dlouhá silnice podél pobřeží Arabského moře. Často se jí také říká Queen's Necklace, protože zdejší pouliční osvětlení vypadá jako drahokamy třpytící se na řetízku.

Tento úsek představuje krásnou a vzdušnou část Bombaje - otevřené moře na jedné straně a luxusní domy a restaurace na straně druhé. Můžete si sem jít zaběhat nebo se najíst či jen tak rozjímat pří západu slunce.

Most Bandra Worli Sea Link

Mahim Causeway byla v minulosti jedinou silnicí, která spojovala bombajskou Bandru s jejími západními předměstími a centrální oblastí. Nával dojíždějících a nedostatek alternativní trasy však vedly vedly k neúnosným zácpám.

To se ale změnilo se stavbou Bandra Worli Sea Link, který nejen zkrátil dobu dojíždění, ale také se ukázal být jedním z největších zázraků Indie v oblasti strojírenství. Stavba mostu trvala přibližně devět let a začala v roce 2000 poté, co byl v roce 1999 položen její základní kámen. Tento lanový most byl první svého druhu v Indii a jeho stavba nebyla jednoduchá, mj. z důvodu nekonzistentní mořského dna.

Nicméně stavba byla úspěšně dokončena a stala se vůbec první indickou dálnicí s 8 jízdními pruhy, postavena byla tak, aby odolala zemětřesení o intenzitě až 7 stupňů Richterovy stupnice.

Odhaduje se, že dnes po Bandra Worli Sea Link denně dojíždí průměrně 37 000 vozidel.

Marine Drive.
Marine Drive.

Sassoon Docks

Indická kuchyně je lahodná a poměrně pestrá, nicméně mořské plody v Bombaji vedou žebříčky popularity! A díky mnoha dokům ve městě je Bombaj bohatá na super čerstvé mořské plody.

Jedním z takových míst je Sassoon Docks jeden z nejstarších doků a největších rybích trhů v Bombaji. Sassoon Dock, postavený v roce 1875, byl prvním komerčním mokrým dokem v západní Indii. V dnešní době sem lodě přivezou zhruba 20 t úlovků denně.

Sassoon Dock prošel v poslední době výraznou proměnou. Díky funky street - artu vytvořenému v rámci Sassoon Docks Art Project se dok stal součástí St+art Mumbai 2017 Urban Art Festival. Stará tvář doku byla přepracována řadou klasických muralů, fantastických graffiti, masivních instalací a zářivých nástěnných maleb od talentovaných a zkušených umělců z Bombaje. Místo je tedy ideální nejen pro milovníky ryb, ale i pro obdivovatele pouličního umění. Jedná se o bombajský „hidden gem“.

Nejvyšší soud

Bombay High Court, který se nachází v Bombaji, je jedním z nejstarších a nejprestižnějších vrchních soudů v zemi. Byla založen v roce 1862 a hrál významnou roli ve vývoji indického soudního systému. Architektura budovy soudu je pozoruhodným příkladem britského koloniálního designu, který mísí gotický a benátský styl. Bombajský soud byl jedním z prvních tří klíčových soudů v Indii a má na svém kontě řadu slavných případů vysokého významu.

Budova Nejvyššího soudu v Bombaji.
Budova Nejvyššího soudu v Bombaji.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus

Terminus Chhatrapati Shivaji, dříve známý jako Victoria Terminus Station, je dokonalým příkladem viktoriánské gotické architektury v Indii, která se mísí s tématy vycházejícími z indické tradiční architektury. Nádražní budova pochází z konce 19. století a byla navržená britským architektem F. W. Stevensem, postupem času se stala symbolem Bombaje jako „města viktoriánské gotiky“ a hlavního mezinárodního obchodního přístavu Indie. Stavba je výsledkem harmonie mezi britským a indickým architektonickým stylem, kde nejsou opomenuty indické tradice a kořeny, nadchne vás jistě její majestátní palácovitý vzhled.

Na Seznam světového dědictví byl zapsán v roce 2004.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus.
Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus.

Chrám Shree Siddhivinayak

Tento hinduistický chrám se nachází v centrální oblasti Bombaje, v oblasti Prabhadevi, a je nejuctívanějším Ganéšovým chrámem nejen v Maháráštře, ale také v celé Indii. Postaven byl v roce 1801.

INFO: Ganéša je bůh vyobrazovaný se čtyřmi pažemi a sloní hlavou, je to jeden z nejznámějších a nejuctívanějších hinduistických bohů. Ganéša má smysl pro humor, miluje sladkosti (mj. modaky) a kolem krku nosí omotanou kobru. Jeho kult je velmi silný a sahá i za hranice Indie.

Bazilika Panny Marie (Basilica of Our Lady of the Mount)

Tento římskokatolický kostel se nachází v oblasti Bandra a je to jeden z nejznámějších kostelů v Bombaji a také jedno z nejpopulárnějších míst k návštěvě. Bazilika se nachází na návrší známém jako Sunderban Bandra, asi 80 m nad mořem s krásným výhledem na Arabské moře.

Kostel zasvěcený Panně Marii byl postaven v roce 1640. Je to ideální místo pro ty, co hledají pokojnou atmosféru a rovněž ty, kteří milují koloniální architekturu.

Mnozí věří, že kostel má léčivou sílu, a proto sem každý den zavítá mnoho nemocných lidí. Kostel je však také oblíbený kvůli festivalu Matky Marie známý jako Bandra Fair, který se koná každoročně v měsíci září.

Shree Siddhivinayak Temple.
Shree Siddhivinayak Temple.

Dharavi Slum

Bombaj však nejsou jen muzea, chrámy a jiné historické památky. Bombaj je známá také svými slumy a dokonce tím největším v celé Asii. Pokud vám jeho jméno – Dharavi – nic neříká, možná vám jej připomene film Milionář z chatrče (2008). Tento úspěšný snímek se natáčel totiž právě zde.

Dharavi je poměrně známým symbolem města a nachází se v samém centru Bombaje nedaleko čtvrti Mahim mezi dvěma železničními tahy. Dharavi je nejen domovem asi milionu obyvatel, ale také mikroekonomikou sama pro sebe. Může působit jako více či méně zorganizované mraveniště. Věděli jste například, že asi 60 % plastového odpadu v Bombaji se recykluje právě v Dharavi? Je to jeden z největších a nejúčinnějších recyklačních systémů na světě. Další důležitou výrobní složkou zdejší komunity je kožedělný průmysl. Je možné dokonce zde absolvovat exkurze přímo do výroben a celý proces zpracování sledovat. Zeměpisná oblast Dharavi má rozlohu něco málo přes 2,39 km2, ale podporuje populaci přibližně již zmíněný milion lidí. To znamená, že Dharavi je jednou z nejhustěji osídlených obytných oblastí na světě.

Historie Dharavi sahá až do roku 1884, kdy město zažilo obrovskou migraci lidí z venkovských oblastí do městské Bombaje. Přestože podmínky ve slumu nejsou ideální, zejména co se týká například hygieny, je to místo s poměrně bohatou kulturní a náboženskou diverzitou. Žije zde na jednom místě mnoho různých komunit (muslimové, křesťané, hinduisté, buddhisté a další), které okolní situace nutí ke koexistenci a spolupráci.

Slum versus moderní Bombaj.
Slum versus moderní Bombaj.

Dhobi Ghat

Dále na jih od Dharavi najdeme u železniční stanice Mahalaxmi enormní prádelnu pod širým nebem jménem Dhobi Ghat. Zde na vás dýchne úplně jiný svět a na první pohled jsou zřejmé těžké pracovní podmínky zdejších zaměstnanců, resp. členů rodin, kteří zde pracují po generace. Počet rodin je v současné době zhruba kolem dvou stovek! A pokud byste si mysleli, že velkou část práce ohledně prádla vykonávají ženy, mýlili byste se. Profese pradláků je výhradně mužská záležitost!

Ač nedaleko se tyčí výškové moderní budovy, zde jako by se zastavil čas. Prádelna vznikla v roce 1890 a v roce 2011 byla dokonce zapsána do Guinessovy knihy rekordů (největší počet „pradláků“ na jednom místě v jeden čas).

Největší prádelna Indie.
Největší prádelna Indie.

Jama Masjid

Jama Masjid se nachází nedaleko Crawford Market a je to nejstarší (postavena v roce 1802) a také pravděpodobně nejoblíbenější bombajská mešita. Tento významný sunnitský svatostánek se může pochlubit krásnými a propracovanými sochami a ohromujícími uměleckými kamennými díly z kamene „sangemarmar“.

V roce 1986 při své cestě po Indii navštívil kostel i papež Jan Pavel II.

Mani Bhavan Gandhi Sangrahalaya

Bombaj hrála velmi významnou roli v boji Indie za svobodu a „Velký duch“ Gándhí (1869 - 1948) byl právem hrdý na patriotické a kosmopolitní občany Bombaje.

Mani Bhavan, skromná dvoupatrová budova na Laburnum Road v poměrně klidné lokalitě zvané Gamdevi, sloužila asi sedmnáct let plných událostí (1917 - 1934) jako základna pro Gándhího aktivity. Patřil Shri Revašankarovi Jagjeevan Jhaverimu, který byl v tomto období horlivým oddaným Gándhího a jeho milujícím hostitelem. Dnes je Mani Bhavan posvátným památníkem Gándhího, jeho pobytu zde a aktivit, které odtud podnikal.

Rodný dům Gándího.
Rodný dům Gándího.

Muzeum Dr. Bhau Daji Lad

Muzeum Dr. Bhau Daji Lad (dříve Victoria and Albert Museum) bylo poprvé otevřeno pro veřejnost v roce 1857 a je nejstarším muzeem v Bombaji. Budova muzea je jednou z nejvýznamnějších historických památek města. Jednalo se o první koloniální budovu, která byla postavena za specifickým účelem, v tomto případě muzea. Bombaj, tehdy nejbohatší obchodní město v Indii, byla považována za bránu na východ nebo Urbs Prima in Indis, první neboli nejdůležitější město Indie, a měla tu čest tak ukázat světu bohaté kulturní tradice země. Ve svých útrobách muzeum schraňuje kulturní dědictví ukazující historii města prostřednictvím vzácné sbírky výtvarného a dekorativního umění z 19. století. Stálá sbírka obsahuje miniaturní hliněné modely, dioráma, mapy, litografie, fotografie a vzácné knihy, které dokumentují život obyvatel Bombaje a historii města samotného od konce 18. do začátku 20. století.

V roce 1975 bylo muzeum přejmenováno na Muzeum Dr. Bhau Daji Lad na počest muže, jehož vize a odhodlání umožnily jeho založení. Dr. Bhau Daji Lad byl prvním indickým šerifem z Bombaje, filantropem, historikem, lékařem a chirurgem.

Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya

Toto muzeum dříve pojmenované jako Prince of Wales Museum of Western India najdeme v centru Bombaje v rušné čtvrti Fort. Prostřednictvím svých sbírek přibližuje návštěvníkům historii Indie od pravěku až do moderní doby. Své brány veřejnosti otevřelo muzeum v roce 1922. Rozhodně se zde na vašich toulkách Bombají zastavte. Nejen, že se něco přiučíte o indických dějinách, ale také se zde můžete skrýt před horkým sluncem. Muzeum nenabízí pouze zajímavé interiéry, ale jeho budova, která je velmi fotogenická, zaujme jistě i zvenčí.

Dr. Bhau Daji Lad Mumbai City Museum.
Dr. Bhau Daji Lad Mumbai City Museum.

Národní muzeum indické kinematografie

Národní muzeum indické kinematografie je jediným muzeem kinematografie v Indii, které návštěvníky zavede na poutavý exkurz do dějiny indické kinematografie. Je to památka, která oslavuje svět indických filmů – od jeho vzniku až po jeho novodobou tvorbu. Nachází na bombajské Pedder Road a své brány veřejnosti otevřelo v roce 2019. Poutavé melodie, historické artefakty, příběhy filmových celebrit, 3D kino a mnoho dalších zážitků vás čeká za zdmi tohoto muzea. Část expozic je interaktivní, což návštěvníky plně vtáhne do akce. Najdou zde také galerii věnovanou životu a přínosu Satyajita Raye, legendárního indického režiséra, který získal čestnou cenu akademie.

Kultovní kino Regal.
Kultovní kino Regal.

Národní galerie moderního umění

Národní galerie moderního umění je přední indická umělecká instituce pro moderní a současné indické umění. Muzeum bylo založeno s cílem podporovat a uchovávat současné indické umělce.

Sbírka je vystavena v Jaipur House, bývalém paláci maharádže z Jaipuru. Královské prostředí historické struktury nabízí vhodné pozadí pro vystavená mistrovská díla, zatímco rozlehlé zelené trávníky a nádvoří nabízejí plochu pro sochařskou zahradu. Nové křídlo postavené v roce 2009 pak rozšířilo výstavní plochu o nové galerijní podlahy, obchod s uměním, hlediště, divadlo a knihovnu.

Národní galerie moderního umění Mumbai (NGMA) patří mezi nejprestižnější indická muzea moderního umění – spolu s Kalkatským muzeem moderního umění a národními galeriemi v Bangalore a Novém Dillí. Uchovává tisíce uměleckých děl pocházejících z poloviny 18. století od indických malířů, jako jsou Raja Ravi Varma, M. F. Husain a Tyeb Mehta. K dispozici je také malá sbírka obrazů Pabla Picassa. Milovníci umění by si návštěvu muzea neměli rozhodně nechat ujít!

Galerie umění Jehangir

Jehangir Art Gallery byla založena v roce 1952. Nachází se v jižní Bombaji a slouží jako platforma pro umělce k prezentaci jejich děl.

Jehangir Art Gallery.
Jehangir Art Gallery.

Tržiště Crawford

Crawford Market je jedním z nejznámějších a také nejoblíbenějších trhů v Bombaji. Budova byla otevřena již v roce 1869 a dnes zde najdete opravdu široké spektrum zboží, od ovoce a zeleniny přes oblečení až po bytové doplňky.

Film City Mumbai

Film City vzniklý v roce 1977 je jeden z předních indických komplexů filmových studií, který najdeme nedaleko Sanjay Gandhi National Park. Ve zdejších studiích vznikly z největších indických filmových trháků. Film City disponuje velkým množstvím interiérů i exteriérů, v roce 2014 byly pro zájemce a filmové nadšence započaty komentované prohlídky.

TIP: Rozsáhlá zeleň v Sanjay Gandhi National Park je domovem leopardů, proto není ve zdejší lokalitě problém jednoho z nich potkat.

Tržiště Crawford v Bombaji.
Tržiště Crawford v Bombaji.

Národní park Sanjay Gandhi

Tento národní park je významný nejen pro svou biodiverzitu, ale také z historického hlediska. Najdeme zde například komplex zhruba stovky jeskyní jménem Kanheri. Toto chráněné archeologické naleziště je staré zhruba 2400 let. Slovo „Kanheri“ je odvozeno ze sanskrtského slova „Krishnagiri“, což doslova znamená „černá hora“.

V parku žijí leopardi a je zde také možné zúčastnit se lvího a tygřího safari. Národní park byl ustaven v roce 1996 a od té doby se stal populárním cílem nejen turistů, ale rovněž místních. Od centra Bombaje je vzdálen cca 20 km a je v těsném sousedství zmiňovaného Film City.

Kamala Nehru Park

Tento park je dokonalým místem pro vycházku, relax, jogging nebo pro hry s dětmi. Byl otevřen v roce 1952 na Malabar Hill a je plný barevných soch a stezek. Nabízí výhled na moře a přilehlou promenádu Marine Drive. Jeho hlavním a vyhledávaným bodem je rozhodně skulptura boty „Old Woman´s Shoe“, která plní rovněž funkci prolézačky. Hned vedle parku se nachází další rozlehlý úsek zeleně, kde se můžete procházet, odpočívat a „chytat“ slunce - Hanging Gardens.

Naneghat

Naneghat je nejen horský průsmyk v pohoří Západní Ghát asi 160 km od Bombaje, ale také vyhlášená oblast pro všechny milovníky pěší turistiky. Navíc zde najdete jeden světový unikát, kterým jsou „reverzní“ vodopády - stříkající/tekoucí zkrátka nahoru. Avšak nedošlo zde k popření všech fyzikálních zákonů, jen silné větry zde způsobují tuto jedinečnou podívanou. Hory, výhledy, jeskyně… to vše nabízí tento úchvatný region!

Park v Bombaji.
Park v Bombaji.

Haji Ali Dargah

Haji Ali Dargah je jedním z nejoblíbenějších náboženských míst v Bombaji, které navštěvují lidé všech vyznání. Je to jedna z nejznámějších a nejprestižnějších indických památek, která se nachází nedaleko Lala Lajpatrai Marg, a to na malém ostrůvku uprostřed moře.

Haji Ali Dargah je komplex mešity a hrobky muslimského světce jménem Pir Haji Ali Shah Bukhari. Stavba má bílé kupole a minarety připomínající mughalskou architekturu té doby. Dargah je mezi muslimy vyhlášeným poutním místem, nicméně navštívit jej mohou i nemuslimové.

Elephanta

Severovýchodně od Brány Indie v Bombajském přístavu najdeme chrámy vytesané do skály, rozkládají se na ostrově Elephanta Island a od roku 1987 jsou součástí Seznamu světového dědictví UNESCO. Labyrint jeskynních chrámů, vytvořený v letech 450 až 750 představuje jedny z nejpůsobivějších a nejzachovalejších chrámových rytin a soch v Indii. Výjevy z hinduistické mytologie jsou všudypřítomné.

Byli to Portugalci, kteří nazvali ostrov Elephanta kvůli velkému kamennému slonovi poblíž pobřeží (ten byl však následně přemístěn Brity do Bombaje).

K jeskyním se dostanete po pár minutách jízdy lodí z nástupiště u Gateway of India.

INFO: Dávejte si na ostrově pozor na drzé makaky!

Jeskyně Mahakali (Kondivite)

Mahakali kousek za Bombají jsou unikátní jeskyně existující již od starověké říše Ashoka, využívali je buddhističtí mniši jako obydlí a meditační komnaty.

Najdeme zde celkem 19 jeskyní, o kterých se předpokládá, že byly vytesány mezi prvním a šestým stoletím. Většina jeskyní je jednoduchá a malá, s minimem řezbářských prací nebo zdobných prvků. Výjimkou je chaitya, hlavní buddhistická svatyně a modlitebna, kterou zdobí stúpy a velké vyřezávané sochy. Na některých stěnách jeskyně jsou nápisy vytesané v jazyce páli.

ostrov Elephanta.
ostrov Elephanta.

Pláž Juhu

Pláž Juhu je nejdelší (více než 5 km) pláž v Bombaji a také nejoblíbenější mezi turisty. Je známá pro svou širokou nabídku pouličního jídla a příjemnou atmosféru.

Oblast Juhu je také jednou z nejluxusnějších lokalit v Bombaji a domovem mnoha slavných bollywoodských a televizních celebrit- z nichž nejznámější je vila Amitabha Bachchana.

Zde můžete také navštívit ikonický chrám ISKCON, který je pár metrů od pláže, nebo se podívat na divadelní představení ve slavné kavárně Prithvi.

Mandwa Beach

Tato pláž je oblíbenou víkendovou destinací pro mnohé obyvatele Bombaje a nachází se ve vesnici Mandwa v Maháráštře. Místo se proslavilo jako místo pro film Agneepath (1990, 2012), kde hráli mj. Amitabh Bachchan resp. Hritik Roshan. Oblast je známá pro své písečné zlaté pláže, báječné jídlo a vodní sporty. Tato malebná pláž je poměrně snadno dostupná lodí přím z Bombaje.

Pláž Gorai

Pláž Gorai, která se nachází na severním předměstí Bombaje, zhruba 40 km od hlavního města, je jednou z nejčistších a nejnavštěvovanějších písečných pláží v Bombaji. Kromě spousty pouličních stánků dostupných přímo na místě je pláž také plná rekreačních domů a penzionů. Vodní sporty, relax, piknik s přáteli, to vše je synonymem pro Gorai Beach.

Girgaum Chowpatty

Tato malá písečná pláž je oblíbeným místem k odpočinku a musí ji navštívit všichni turisté, kteří navštíví Marine Drive.

V noci pláž ožívá snad ještě více než přes den. Děti všech věkových skupin zde jezdí na ruském kole a na kolotočích, zatímco dospělí si dopřávají vyhlášené pouliční občerstvení a klábosí.

Juhu Beach.
Juhu Beach.

Essel World

Pokud jste v Bomaji s dětmi nebo ve vás stále dříme dětská duše, určitě byste se měli zastavit v tomto obřím akvaparku akvaparku. Mimo tobogány a různé vodní atrakce zde najdete například největší bazén s vlnou v celé Asii nebo největší indický „Aqua Play Pool“.

Snow Kingdom

Sníh v Bombaji? Nevěříte? Tak vězte, že dnes si na něj můžete bez problému sáhnout v největším sněhovém zábavním parku Indie, který sídlí v proslulém nákupním centru R City Mall. Nejenže zde hosté užijí mnoho zábavy, ale ještě utečou od horka, vlhkosti, znečištění a hluku. Park zaujme děti, ale jistě i mnohé dospělé.

KidZania

KidZania je další indoorový zábavní park pro celou rodinu, který podporuje, inspiruje a vzdělává děti prostřednictvím interaktivních her. Spojením reality se zábavou poskytuje KidZania autentickou a výkonnou vývojovou platformu, která připravuje děti na to, aby lépe porozuměly světu. KidZania věří, že může děti inspirovat, poučit a podpořit, aby se v reálném světě nikdy „neztratily“. A to vše praktickým a především zábavným způsobem.

Dívky z Bombaje.
Dívky z Bombaje.

Vodopád Pandavkada

S nástupem monzunového období a zeleně je ideální čas prozkoumat vodopády Pandavkada, jednu ze skutečných krás Navi Mumbai.

Vodopády se nacházejí v Kharghar, předměstí Navi Mumbai, a dosahují úctyhodné výšky 107 metrů.

Kaskádové vodopády jsou oblíbeným místem pro jednodenní piknik a výlet, resp. únik od rušného velkoměsta.

Ostrov Madh

Ačkoli se nachází přímo v rušné Bombaji, Madh Island působí jako klidné plážové letovisko. Můžete si zde posedět v kavárně a rozjímat. V poslední době se ostrov stal populární víkendovou destinací mezi boháči a elitou Bombaje. Je doslova posetý malebnými osadami a svěžími zelenými farmami a je rovněž místem několika filmových a televizních natáčení. Lze se k němu dostat autem nebo trajektem z Versovy.

Malabar Hill - nejluxusnější část Bombaje.
Malabar Hill - nejluxusnější část Bombaje.

CO ROZHODNĚ V BOMBAJI A JEJÍM OKOLÍ ZAŽÍT

Bollywood Vibes

Bombaj je domovem filmových studií a také mnoha známých indických herců, kteří si zde koupili honosné domy. Bollywoodské filmy mají několik společných rysů, které je odlišují od těch hollywoodských či evropských. Za prvé, mohou být docela dlouhé a často obsahují přestávku uprostřed. Mají také tendenci také obsahovat několik vsuvek v podobě skladeb a tanců, které někdy posouvají děj – ale někdy jsou prostě jen zábavné. Většina herců sice představuje své písně, přičemž skutečné hlasy ale patří profesionálním zpěvákům.

A kam se nejlépe za nasáním bollywoodské atmosféry vydat?

Bandstand Promenade: mnoho VIP hvězd Bollywoodu žije v této oblasti, a pokud se zde budete „poflakovat“ dostatečně dlouho nebo zkrátka jen budete mít štěstí, můžete je zahlédnout.

Colaba: místní filmaři často míří přímo do Colaby, aby hledali cizince, kteří by působili jako komparzisté.

Film City: tento gigantický komplex filmového studia je od 70. let 20. století předním bollywoodským natáčecím místem.

Juhu: tato luxusní pobřežní čtvrť je oblíbeným místem natáčení a je domovem mnoha předních indických filmových hvězd.

Regal Cinema: Art-deco Regal Cinema je jedním z nejstarších kin ve městě a je skvělým místem pro sledování bollywoodských filmů.

S.J. Studios: mnoho z nejslavnějších filmů Bollywoodu bylo natočeno právě v tomto studiu.

Dům Mukeshe Ambaniho - nejbohatšího muže Indie.
Dům Mukeshe Ambaniho - nejbohatšího muže Indie.

Lekce vaření indické kuchyně

Jedinečným doplňkem mezi procházkou po turisticky exponovaných místech v rušné Bombaji je například půldenní či denní kurz vaření. Indická kuchyně je světoznámá a založená především na aromatickém koření a vegetariánských chodech. Naučte se ty nejlahodnější pokrmy a odvezte si tak kus Indie zpět s sebou domů, získáte tak trvalý a cenný suvenýr, který oceníte nejen vy, ale jistě také vaši nejbližší, až jim nějaký ten chod připravíte.

Projížďka rikšou

Projet se rikšou v Indii je takřka povinností. Je to zážitek, často uprostřed velkoměsta i poměrně adrenalinový. Můžete si vybrat z rikš poháněných lidskou silou či těch motorizovaných.

INFO: Rikšy se poprvé v Indii objevily kolem roku 1880!

Rooftop bar

Krásným zážitkem je v Bombaji také obyčejné posezení v jednom z mnoha rooftop barů, kdy kromě usrkávání lahodného drinku můžete z výšky několika desítek metrů pozorovat čilý ruch pod vámi. Zkusit můžete například ASILO, nejvýše položený bar ve městě. Ochutnat zde můžete například tamarindovou margaritu, ASILO Sunrise nebo El Frescura!

Taxíky v Bombaji.
Taxíky v Bombaji.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ BOMBAJE

Pokud se domníváte, že v tak obrovském a rušném velkoměstu se pro masivní zástavbu a početné obyvatelstvo již nenajde místo pro pestrou faunu a floru, jste na velkém omylu. Bombaj je domovem pestré škály živočišných i rostlinných druhů. Ty najdeme nejen na okraji velkoměsta, ale také ve zdejších parcích nedaleko centra.

Z živočichů se při troše štěstí lze setkat s poletuškou indickou, liškou džunglovou, muntžakem, axisem indickým, levhartem, cibetkou, luskounem tlustoocasým, vydrou hladkosrstou, vodnářkou rýžovištní, ptyasem velkookým, kobrou indickou či krajtou tygrovitou. Adrenalinovým setkáním pak může být pohlédnutí do tváře leoparda, ti žijí například v Sanjay Gandhi National Park. Narazit v Bombaji můžete i na plameňáky, a to například v oblasti Navi Mumbai. Milovníci pestrobarevných motýlů si zde jistě také přijdou na své – Bombaj je domovem mnoha motýlích druhů, za všechny lze jmenovat např. graphium sarpedon. Ve vzduchu se však často vznáší i netopýři, konkrétně pak kaloni (jednu kolonii najdete v Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya).

Národním zvířetem Indie není nikdo jiný než tygr bengálský.

Ze světa flory jsou v Bombaji hojně zastoupeny rostliny jako větrnice, glorióza vznešená, libora měnivá či plchoplod měnivý.

Národní rostlinou země je lotus.

Posvátný strom Banyán v Bombaji.
Posvátný strom Banyán v Bombaji.

PODNEBÍ

Podnebí Bombaje je tropické, vlhké a suché. Lze jej nejlépe popsat jako mírně horké s vysokou úrovní vlhkosti. Jde o přímořskou oblast a charakter tropické polohy zajišťuje, že teploty během roku příliš nekolísají.

V Bombaji je podnebí zkrátka horké prakticky po celý rok, s dlouhým slunečným obdobím od začátku nebo poloviny října do začátku června a obdobím dešťů od června do září nebo začátkem října. Ten je způsoben jihozápadním monzunem a vyznačuje se dusným počasím, oblačností a častými dešti, které se vyskytují téměř každý den a jsou někdy přívalové.

V předmonzunovém období, od března do května, se teplo stává intenzivním, ve skutečnosti může teplota někdy dosáhnout 38 - 40 °C, částečně se tak děje i v období po monzunu, v říjnu a listopadu, kdy rtuť teploměru šplhá až k 36 - 38 °C. Nicméně za úplně nejteplejší měsíc je považován v Bombaji květen s průměrnou teplotou 30 °C.

V zimě, od prosince do února, je počasí normálně horké a slunečné. Ač leden bývá označován za „nejstudenější“ měsíc roku (průměrná teplota se pohybuje kolem 24 °C, nicméně může klesnout až k 17 °C nebo naopak vystoupat až nad 30 °C).

Teplota mořské vody omývající bombajské je zhruba 30 °C v květnu či červenci a naopak „pouhých“ 25 °C v lednu či únoru.

Kráva v Bombaji.
Kráva v Bombaji.

PRAKTICKÉ INFORMACE O BOMBAJI

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Bombaj vlakem, autobusem, v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Bombaj – Dillí – 1440 km

Bombaj – Kalkata – 1900 km

Bombaj – Ágra – 1200 km

Bombaj – Bengalúru – 980 km

UPOZORNĚNÍ: Řízení automobilu v Indii může být často velice náročné, na silnicích zde panuje čilý ruch a většinou i poměrně nepřehledná situace. Místní řidiči si s pravidly silničního provozu navíc moc hlavu nelámou. Proto dobře zvažte vaše zkušenosti i odolnost proti stresu.

TIP: Automobil si lze v Indii často vypůjčit i s řidičem, což může být vhodná varianta pro ty, kteří si do indického provozu netroufnou nebo kteří vůbec nevlastní řidičský průkaz. Někomu může činit problémy i fakt, že v Indii se řídí vlevo.

Spropitné:

Spropitné je v Indii obvyklé a očekávané. Zaměstnanci jej rádi přijmou a ocení. Nejčastěji se nechává 10 % z celkové útraty. Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indii nepatří k těm nejvyšším.

 Autobus v Bombaji.
Autobus v Bombaji.

Etiketa:

  • Tradičním způsobem pozdravu a rozloučení je vřelý pozdrav namaste nebo formálnější namaskar. Položte dlaně k sobě a mírně se ukloňte, zvláště při setkání se starší osobou. Muži a ženy se obvykle nedotýkají, takže se vyhněte potřesení rukou, pokud vám to osoba, kterou zdravíte, nenabídne jako první.
  • Se staršími by se mělo zacházet vždy s výraznou úctou.
  • Ukažte svou rozvahu a trpělivost a zdržte se jakýchkoli projevů hněvu.
  • Mějte na paměti, že kráva je zde posvátným zvířetem, rozhodně v Indii zapomeňte také na hovězí maso.
  • Nepodceňujte veřejně indický kriketový tým. Indové tento sport milují a jakékoli pochybnosti o něm ponesou s nevolí.
  • Veřejné projevy větší náklonnosti se nedoporučují. Někde může vzbudit pohoršení i držení se za ruce.
  • Oblékejte se skromně a decentně. Odhalování by se měly vyhýbat především ženy. To znamená žádné košile nebo tílka bez rukávů nebo s hlubokým výstřihem a žádné šortky. Ujistěte se, že máte zakrytá kolena. V Dillí, Bombaji či ve státu Goa obecně panují uvolněnější pravidla, avšak v rurálních oblastech je doporučováno striktní dodržovaní zahalování většiny části těla.
  • Nedávejte a nepřebírejte věci levou rukou, která je v indické kultuře považována za nečistou a určena jen k úkonům jako k očistě po vykonání potřeby apod.
  • Nohy a boty jsou považovány za špinavé. Nepřekračujte osobu sedící nebo ležící na podlaze, protože je to urážlivé. Nikdy se ničeho nedotýkejte nohama a nemiřte spodní částí nohou na náboženské oltáře nebo na lidi. Abyste tomu zabránili, sedněte si se zkříženýma nohama nebo klekněte na podlahu v chrámu nebo na svatém místě. Pokud musíte natáhnout nohy, namiřte je pryč od posvátných ikon. Nikdy se neotáčejte zády k náboženské soše.
  • Pokud jste pozváni k někomu domů, je zvykem přinést malý dárek, jako je například krabička sladkostí.
  • Nenechte se urazit, když se vás Indové zeptají na osobní otázky týkající se platu, rodinného stavu a počtu dětí. Takové otázky jsou v Indii považovány za běžnou konverzaci.
  • Nikdy (nebo s rozvahou) nedávejte peníze žebrajícím dětem a ženám. Pokud dáte, byť jen malou minci, většinou se ihned objeví mnohem více lidí a dav vás může agresivně následovat.
  • Mějte na paměti, že svatí muži v blízkosti chrámů a posvátných řek mohou požádat o „odškodnění“ poté, co si kolem zápěstí uvážete obarvenou červenožlutou nit a na čelo vám přitlačí tečku červené kurkumy.

Atmosféra Bombaje.
Atmosféra Bombaje.

  • Fotografujte osoby nebo předměty pouze po obdržení povolení. Vždy se nejprve zeptejte, a pokud řeknou „ne“, respektujte to a nefoťte.
  • V mnoha hinduistických chrámech nesmějí nehinduisté chodit do určitých částí chrámového komplexu.
  • Neupínejte se na přesnost! Čas je zde vnímán jiným – relativním – způsobem. Pokud například na večírek dorazíte o 30 minut později, stále budete jistě mezi prvními a nikdo se nad vaším „zpožděním“ nepozastaví.
  • Lidé často dávají obětiny chrámovým božstvům, jako jsou lotosové květy a kokosové ořechy, a vy můžete od kněze na oplátku obdržet prasad – obvykle malou sladkost nebo ovoce (nezapomeňte si ho vzít pravou rukou!).
  • Kožené předměty, jako jsou peněženky, opasky a tašky, jsou v mnoha hinduistických chrámech zakázány. Buďte si vědomi toho, že se jedná o posvátná místa, kam lidé přicházejí, aby vzdali úctu, a uvědomte si, že fotografování může být nevhodné.
  • Nikdy neukazujte ukazováčkem, zvláště na posvátné předměty nebo obrazy.
  • Při návštěvě chrámů nebo vstupu do indického domova si sundejte obuv a klobouky. Oblékejte se konzervativně způsobem, který vyjadřuje úctu k místu bohoslužby nebo domácnosti.
  • Umyjte si ruce před a po jídle.
  • Nedotýkejte se lidí levou rukou, protože je to považováno za nečisté a způsobí to urážku!
  • Dotýkejte se jídla pouze pravou rukou. Levá ruka však může být použita k držení nádobí, sklenic a misek.

Indické časopisy.
Indické časopisy.

CO V BOMBAJI OCHUTNAT

Indická kuchyně je vyhlášená a má své příznivce po celém světě. Jen v málokteré metropoli kdekoli na Zemi nenajdete indickou restauraci. Pokud máte rádi aromatická jídla a exotické koření a nepotřebujete mít v každém chodu maso, vězte, že si indické pokrmy rozhodně zamilujete. V uličkách Bombaje najdete široké spektrum restaurací, od těch luxusních až po pokrmy prodávané na trhu. Ať tak či tak, určitě byste měli během vašeho pobytu ve městě vyzkoušet následující:

Vada Pav

Vada pav je vegetariánské pouliční jídlo. Oblíbené jídlo se skládá ze smaženého bramborového knedlíku uvnitř měkké housky doplněné chutney a zelenými chilli papričkami.

Vada pav, nazývaná také Bombay Burger, byla vytvořena v polovině 20. století jako cenově dostupné a výživné jídlo pro dělníky a zaujímá důležité místo v kultuře a politické historii města. Světový den Vada Pav se každoročně slaví 23. srpna.

Aloo Gobi

Aloo Gobi je vegetariánské suché kari, skládající se z brambor (aloo), květáku (gobi) a indického koření. Má teplou, žlutooranžovou barvu, protože obsahuje kurkumu. Mezi další běžné přísady patří kalonji, kari listy, česnek, zázvor, cibule, stonky koriandru, rajčata, hrášek a kmín.

Pav Bhaji.
Pav Bhaji.

Pani Puri

Pani puri je jedinečný zážitek z indického pouličního jídla, který má mnoho jmen po celé zemi v závislosti na regionu, ale předpokládá se, že pochází ze severovýchodního státu Bihár.

Vychutnávání pani puri je interaktivní zážitek, při kterém palcem propíchnete díru do jedné strany kulatého, dutého puri, smaženého křupavého chleba, který je poté naplněn směsí ochucené vody, chilli prášku, chaat masala, tamarindové chutney, brambory, cizrna nebo cibule — ačkoli koření a náplně se v různých regionech liší. Vložte celé puri do úst a zažijte explozi chutí a textur.

Massala Chai

Pravděpodobně nejznámějším indickým nápojem je horká masala chai. Čaj je oblíbený v celé Indii, přičemž jedním z nejoblíbenějších je tento výrazný černý čaj smíchaný s indickými bylinkami a kořením, jako je kardamom, skořice, hřebíček, zázvor a zrnka černého pepře. Tato kořeněná čajová směs se smíchá s mlékem a vznikne teplý, krémový šálek klasického masala chai.

Lassi

Tento osvěžující nápoj je perfektním doplňkem k pikantnímu indickému jídlu. Krémové lassi na bázi jogurtu, často smíchané s ovocem, jako je mango, banán nebo jahoda, je jemně sladký a pikantní způsob, jak se zchladit v horkém dni.

Známá restaurace Khyber Bombaji.
Známá restaurace Khyber Bombaji.

CO V BOMBAJI NEVYNECHAT

Holi

Každé jaro lidé v celé Indii a na celém světě slaví hinduistický festival Holi, kdy na sebe házejí barevnou vodu a prášky a jednoduše se radují. V tento jeden den – den úplňku v hinduistickém měsíci Phalguna – se společenské žebříčky, jako je kasta, pohlaví, věk a postavení, stírají v duchu společného veselí.

Tradice Holi se po celé zemi liší a mají své kořeny v indické mytologii.

Holi bývá slaven obvykle v měsících únor či březen.

Ganesh Chathurthi

Festival se slaví čtvrtý den po novoluní hinduistického měsíce Bhadrapada. Oslavy na počest milovaného lorda Ganesha jsou pro hinduisty jedním z nejvýznamnějších svátků.

Ačkoli je to hinduistický festival, který se slaví po celé zemi, některé oblasti a regiony jsou z hlediska oslav aktivnější a svátky pompéznější. Nejextravagantnější a nejpropracovanější obřady se konají právě v Maháráštře, Ándhrapradéši, Telanganě a Karnátace.

Původně bylo motivem akce také shromáždění lidí všech vyznání, aby se spojili proti britské nadvládě. To splnilo svůj účel a oslavy se dnes staly jedním z nejvelkolepějších svátků v Bombaji, které slaví všichni bez ohledu na víru. Místní komunity jsou na pořádání této akce velmi hrdé.

Ganesh Chaturthi v Bombaji je tedy svědkem největší oslavy sloního božstva ve srovnání s jakýmkoli jiným státem nebo oblastí v Indii.

Oslavy se konají každoročně v měsících srpen či září.

TIP: Lalbaugcha Raja (Lalbaug – střední Bombaj) Nepochybně nejoblíbenější Ganesh Chaturthi v Bombaji. Velikost sochy vás uhrane, nicméně obrňte se pevnými nervy, protože spatřit ji v době oslav chce každoročně mnoho a mnoho věřících. Fronty bývají úmorné.

Moderní letiště v Bombaji.
Moderní letiště v Bombaji.

Coconut Festival (Narali Poornima)

Narali Poornima neboli Kokosový festival slaví hinduisté z rybářské komunity státu Maharashtra s velkým zápalem.

Naral znamená kokosový ořech a v den úplňku v měsíci Shravan je kokos nabízen moři. Festival se slaví u příležitosti konce monzunového období, protože rybáři nyní mohou bezpečně začít rybařit a začít opět se svou živností. Kromě toho, že lidé nabízejí kokos Varuně, bohu moří, také uctívají moře a pronášejí modlitby, aby je Bůh udržoval v bezpečí.

V tomto období se neloví a ani se nekonzumují žádné ryby. Teprve po Narali Poornimě, poté, co byl kokos při přílivu obětován Bohu, mohou lidé začít opět rybařit a pojídat ryby. Tradičním jídlem tohoto festivalu je sladké kari z kokosu.

Ve stejný den se také slaví Raksha Bandhan. Sestry přivazují rakhi na zápěstí svých bratrů, což je také známé jako ochranné vlákno.

Zvyky lidí slavících Narali Poornima:

Rybáři pár dní před festivalem opravují své lodě a rybářské sítě. Malují si také svou loď a zdobí květinovými girlandami. Mohou také zakoupit i nové lodě a sítě.

Tradiční naral bhaat neboli kokosová rýže se připravuje spolu s narlachi karanjis v den festivalu.

Po skončení oslavy a uctívání Pána Varuny se hodí kokos do moře.

Kokosový festival můžete zažít obvykle v průběhu srpna.

ahalakšmi - bohyně bohatství.
ahalakšmi - bohyně bohatství.

Elephanta Festival

Koná se na ostrově Elephanta v Bombaji, hned vedle již výše zmiňovaných Elephanta Caves, světového dědictví UNESCO, a podporuje zdejší cestovní ruch a kulturu.

Připomíná se zde mj. dědictví tance, umění a sochařství v Indii. Festival se odehrává na pozadí obrovských sloupů a vyřezávaných ozdob na stěnách chrámu a je věnován rozmanitým formám klasické hudby a tance v Indii.

Nejdůležitější atrakce festivalu Elephanta:

Pořádají se klasické tance, divadelní hry, scénky či instrumentální vystoupení.

Posezení pro diváky je pod širým nebem, což přispívá k navození jedinečné atmosféry.

Večer se pořádá živá hudba a lidové tance.

Místní rybáři (Koli) předvádějí lidové tance.

Vystupuje zde mnoho známých umělců.

Během festivalu můžete také navštívit Bránu Indie a program Shehnai.

Festival Elephanta můžete v Bombaji zažít v každoročně v průběhu února.

pohled na město a moře.
pohled na město a moře.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The St. Regis Mumbai, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Bombaje lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 15 000 Kč například s LOT, KLM či Air France. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním, někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Bombaje trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 11 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, platné indické vízum a vyplněnou příjezdovou kartu. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Moderní část Bombaje.
Moderní část Bombaje.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole