Rozprávkový Bergen.

Bergen v Nórsku – průvodce, tipy, rady, zajímavosti a informace

Bergen je odvěkým soupeřem Osla o přívlastek nejnorštějšího města Norska, které nejvíce vystihuje ducha a charakter země. A třeba říci, že ačkoli dnes už není hlavním městem (je jím právě Oslo), stále se mu daří být jeho velkým konkurentem.

Autor: Róbert Taraba

15.02.2023

Čti více
pohled na Bergen.
pohled na Bergen.

Historie Bergenu

Bergen byl založen králem Olafem Kyrre v roce 1070 a od počátku byl významným evropským obchodním a námořním přístavem a důležitým obchodním centrem hanzovních obchodníků. Kancelář v Bergenu byla poslední ze čtyř hanzovních kanceláří, která byla zřízena, ale zato existovala nejdéle. Obchod byl založen na vývozu ryb, rybího tuku a kůží a dovozu obilí, mouky, sladu a piva. Velkou roli hrál také obchod se sušenými treskami.Hanzovní kupci žili ve svých oddělených čtvrtích města (především Bryggenu) a těšili se výhradnímu právu obchodovat s rybáři ze severu, kteří sem přijížděli prodat své úlovky.

Bergen bohužel během své historie zažil také mnoho požárů, někdy dokonce shořela většina města. Mnoho architektury je dnes však zachováno nebo přestavěno ve stejném stylu. Bergenské domy jsou na seznamu světového dědictví UNESCO!

Svou stopu na vzhledu města zanechala také 2. světová válka. Během okupace hitlerovským Německem zde v roce 1944 explodovala německá výbušninami naplněná loď, která kotvila u pevnosti Bergenhus. Zničila tak nejen historické budovy, ale zmařila i mnoho nevinných životů.

Ulička v Bergenu s bílými a červenými dřevěnými domky.
Ulička v Bergenu s bílými a červenými dřevěnými domky.

Město mezi sedmi horam

Přestože už své prvenství ztratil, norský Bergen je dodnes krásným historickým městem, ve kterém se spojuje úchvatná příroda s kulturním bohatstvím Norska. A přestože přímé letenky do Bergenu byste hledali marně, vyplatí se sem zaletět. Samotný název města byl odvozen z termínu Bjørgvin, který se skládá ze slova "Bjørg" (hora) a "vin" (louka). Původní název Bergenu je tak volně přeložitelný jako 'Louka mezi horami'. Ne náhodou, vždyť město bylo opravdu vystavěno mezi sedmi horami, které se dostaly i do městského erbu, patřícího k nejstarším v Norsku. Právě okolní hory poskytují místním obyvatelům prostor na sport, ať už běh, turistiku nebo cyklistiku. Nemluvě o tom, že z okolních kopců je nádherný výhled na samotné město.

Pohled na město Bergen zasazené v kopci.
Pohled na město Bergen zasazené v kopci.

Bergen je se svými 280 tisíci obyvateli druhým největším městem Norska. Bergen se nachází v kraji Hordaland na jihovýchodním pobřeží Norska. Díky své výborné poloze je často označován jako vstupní brána do země fjordů. To, že jde o velmi kulturní, ne-li o nejkulturnější město Norska, potvrzuje i fakt, že město bylo v roce 2000 držitelem titulu Evropského hlavního města kultury.

K jeho typickému koloritu patří i neodmyslitelná povinná součást šatníku místních obyvatel – různobarevné gumáky a nepromokavé rybářské bundy. Ptáte se proč? Bergen je jednoznačně nejdeštivějším městem Norska, a v 'upršenosti' mu mohou konkurovat snad pouze Lofoty (souostroví při norském pobřeží). Vysoké kopce a pobřeží Atlantiku jsou kombinací, která Bergenu zaručuje vydatnost srážek. No nenechte se odradit! Počasí se tu mění velmi rychle, a pokud ráno prší, může se klidně stát, že o pár hodin bude krásné slunečné počasí.

Pohled na Bergen z okolních kopců.
Pohled na Bergen z okolních kopců.

Lanovkou za krásným výhledem na Bergen

Centrum Bergenu není velmi velké, a tak vám na samotnou prohlídku zcela postačí dva dny. Nachází se pod jedním ze sedmi kopců, obklopujících Bergen. Jeho jméno je Fløyen, a sahá do výšky asi 320 metrů nad mořem. Na vrchol samotného kopce si to můžete vyšlapat ulicemi mezi malebnými domy, typickými pro Bergen, nebo se nechat svézt lanovkou přímo z centra města. Ta je jednou z hlavních atrakcí Bergenu a jeho obyvatelům i návštěvníkům slouží vzorně od roku 1918. Její 844m dlouhá trasa začíná na dolní stanici s názvem Fløibanen, což je i název samotné lanovky. Doporučujeme koupit si lístky dopředu, protože zvláště v době, kdy v přístavu zakotví některá z výletních lodí, je toto místo přeplněné lidmi. Lanovka je v provozu každý den od 07:30 do 23:00, ale limitujícím faktorem může být kapacita lanovky. Jednosměrný lístek stojí 65 NOK, obousměrný 120 NOK. Na vrcholu jste s Fløibanen do 8 minut!

To, že lanovka je využívána nejen jako turistická atrakce, ale také jako místní MHD, pochopíte během cesty. Lanovka totiž může klidně zastavit na některých zastávkách, dokud překoná úsek dlouhý 850 metrů a dostane se do své finální stanice lanovky ve výšce 320 m.n.m .. Z vrcholu samotného kopce a z konečné zastávky lanovky se vám naskytne překrásný výhled na město a jeho okolí. Pokud jste zanícený turista a neposedíte ve městě, tak právě odsud se můžete vydat po značených turistických stezkách do přírody, kde si užijete impozantní zalesněné hory. Pokud si chcete trochu zasportovat, naším tipem je vydat se na procházku z horní stanice lanovky až do samotného centra města. Možností, jak sejít dolů je hodně, a je jen na vás, kterou se vydáte. Odměnou vám bude příjemná, přibližně 45 minut dlouhá procházka s krásnými výhledy na Bergen.

Bílé domy Bergenu.
Bílé domy Bergenu.

Když se dostanete opět do centra města, ke spodní stanici lanovky Fløibanen, vydejte se uličkou Lille Øvregaten. Právě v jejím okolí najdete jedny z nejkrásnějších bergenských domů. Úzké uličky, malé obchůdky a útulné kavárny vám navodí typickou atmosféru, která dělá toto město tak přitažlivým a příjemným. Když budete pokračovat dál, narazíte na dva důležité kostely. Středověkého původu je bergenská katedrála, která byla původně farním kostelem Olavskirchen z 12. století. V roce 1250 kostel převzali františkáni. Po mohutném a ničivém požáru však chrám lehl popelem, nedotčený zůstal jen gotický chór s vysokými okny. Znovu obnovit kostel nechal až první luteránský biskup v Norsku, Geble Pederssøn, v roce 1937. Právě ten nechal postavit i novou věž a nad západní vchod dal nainstalovat hodiny.

Dalším neméně důležitým svatostánkem Bergenu je Korskirken – Kostel svatého Kříže. Ten byl postaven na přelomu 11. a 12. století jako trojlodní románský kostel. Má charakteristický křížový půdorys, na severu je kostel zakončen renesančním portálem s monogramem Kristiána IV.

Jezero Lille Lungegårdsvannet s vodotryskem.
Jezero Lille Lungegårdsvannet s vodotryskem.

V uměleckém srdci Bergenu

V prohlídce městem můžete dále pokračovat ke známému jezeru Lille Lungegårdsvannet. Nachází se při něm hned několik zajímavých budov. Vaší pozornosti určitě neunikne hlavní železniční nádraží města – krásná historická budova, která je skutečnou ozdobou města. Od ní můžete pokračovat dále okolo bergenské knihovny až k budovám Kode. Právě těchto několik budov tvoří umělecké a galerijní srdce města. Ať už vás zajímá klasické nebo moderní umění, zde jste na správném místě. V Bergenu můžete navštívit i mnoho dalších muzeí a galerií. Za prohlídku určitě stojí kontroverzní, na něčí vkus až příliš moderní koncertní síň Grieghallen, která byla otevřena v roce 1978 a projektoval ji ve svérázném stylu dánský architekt Knud Munk. Jde o největší síň svého druhu v celé zemi, která nabízí až 1500 míst k sezení. Kromě kongresů se zde konají operní, baletní a divadelní představení. Ve městě se každoročně koná bergenský mezinárodní festival Festspillene, během kterého slouží Griegshallen jako hlavní scéna. Samotný festival má tradici již od roku 1953 a přitahuje každoročně do Bergenu umělce ze všech koutů světa.

Budova Národního divadla se zahradou.
Budova Národního divadla se zahradou.

V blízkosti jezera se nachází malé náměstí s označením Festplassen. Je to místo, kde se setkává množství lidí, pořádají se zde různé akce, a také je to dějiště oslav dne ústavy, respektive státního svátku Norů, který oslavují každý rok 17. května. Právě v blízkosti tohoto náměstí se nachází malý historický hudební pavilón a naproti němu i socha nejznámějšího rodáka města, hudebního skladatele Edvarda Griega, který ve svém milovaném Bergenu i zemřel. Kousek od hudebního pavilonu narazíte na fontánu, ta se zas spojuje s dalším slavným jménem – známým bergenským houslistou Ole Bullem.

Impozantní dominantou v srdci Bergenu je také Národní divadlo – Den Nationale Scene. Instituce, která sehrála významnou roli v dějinách norského divadla a od roku 1909 sídlí v secesní budově v centru města. Před divadlem narazíte na sochu dalšího z velikánů norské kulturní scény – na podobiznu dramatika Henrika Ibsena.

Náměstí Torgallmenningen s vojenským pomníkem.
Náměstí Torgallmenningen s vojenským pomníkem.

Hodování na rybím trhu v Bergenu

Hlavní pěší zónou města je náměstí s krkolomným názvem Torgallmenningen. Právě zde najdete největší množství obchodů. Náměstí se rozprostírá od Ole Bullsplass až po slavný rybí trh. Na náměstí také najdete impozantní památník, který vzpomíná na historii norských námořníků od vikingských dob až po současnost.

Stánky na rybím trhu.
Stánky na rybím trhu.

Pokračujeme dále právě na vyhledávaný rybí trh. Je to tradiční trh, na kterém najdete nejrůznější čerstvé ryby a dary moře od výmyslu světa, a je jednou z největších atrakcí současného Bergenu. V desítkách stáncích si můžete dopřát lákavé tresky, lososy, ale i nejkvalitnější kaviár. Ochutnat zde můžete i velrybí maso, či lahodné krevety, rozhodně byste neměli vynechat výbornou humří polévku a královské norské kraby.

Královští krabi na trhu.
Královští krabi na trhu.

Všechny tyto dobroty si můžete vychutnat samozřejmě i přímo na místě. Každý jeden stánek má speciální část na sezení s výhledem na přístav a typické malebné panorama města. Pokud byste se přece jen raději chtěli schovat dovnitř, v budově, kde sídlí i informační středisko, najdete krytou část tržnice, kde restaurace nabízejí stejné dobroty jako pod širým nebem.

V těchto místech Bergenu najdete i různé jiné typické norské výrobky, což takhle ochutnat sobí či losí salám, nebo čerstvé norské jahody? Rozhodně v Bergenu také nezapomeňte ochutnat lahodné bramborové knedlíky Raspeballer! A když jsme u brambor, měli byste také zkusit norský národní alkoholový nápoj – Aquavit (destilát na bázi brambor).

Ulice, jejímuž konci dominuje kostel.
Ulice, jejímuž konci dominuje kostel.

Kouzelný Bryggen

V úplném srdci města, v blízkosti rybího trhu najdete přístaviště hanzovních domů a obydlí z počátku 18. století, které se nazývají Bryggen. Přístaviště je jedna z nejznámějších památek Bergenu, v minulosti se nazývalo Tyskebryggen – čili Německé přístaviště. Původně se zde nacházely i mnohem starší domy, ty však zničili četné požáry, které v průběhu staletí město sužovaly. Tak zde namísto původních zpustošených domů od roku 1702 stojí repliky. Nemusíte se však obávat, ty se od originálů liší jen v nepatrných detailech.

omečky a přístav Bryggenu.
omečky a přístav Bryggenu.

Pokud vás zajímá historie čtvrti Bryggen podrobněji, rozhodně byste neměli vynechat místní Bryggens Museum. Je zaměřeno na archeologické nálezy, které byly na tomto místě objeveny po katastrofickém požáru v roce 1955. Zdejší vykopávky byly zároveň nejrozsáhlejšími svého druhu v Severní Evropě. Najdete zde velké množství obrazového i písemného materiálu, včetně runových nápisů, pocházejících ze 14. století. Celý komplex zdejších domů je ze dřeva. Právě proto je velmi náchylný na požáry. Čtvrť je charakteristická právě propojením staré i nové architektury. Tento ojedinělý komplex budov byl v roce 1979 vyhlášen kulturní památkou a zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO. Dnes je centrem umělců, drobných obchodníků a vyhlášeným gastronomickým rájem.

Dalším zajímavých muzeem města je Hanseatiske Museum, založené v roce 1872. Sídlí v jednom z bryggenských domů německého kupce a pochází z hanzovní éry. Interiéry z počátku 18. století umožňují nahlédnout do života a práce obchodníků, kteří zde v té době žili.

Barevné dřevěné domky u přístavu v Bryggenu.
Barevné dřevěné domky u přístavu v Bryggenu.

Nedaleko pak leží další muzeum - Muzeum Theta zavede návštěvníky do trochu modernější historické éry, a to do druhé světové války. Chce návštěvníkům ukázat odhodlanost a hrdinnost Norska a jeho obyvatel během nacistické okupace. Odbojová skupina Theta byla založena v květnu 1940 (zůstala aktivní do roku 1942) s posláním navázání rádiového spojení mezi britskou vládou a norskou opozicí. Hlavní kancelář pro tyto operace byla v malé místnosti právě v Enhjørningsgården v Bryggen. Tuto kancelář resp. jednopokojové muzeum zde najdete dodnes, kancelář byla rekonstruována v roce 1981 na základě pověření Ředitelstvím kulturního dědictví (v roce 1942 byla totiž zničena německými vojsky).

Muzeum drží první místo na žebříčku nejmenších norských muzeí.

A pokud nemáte muzeí ještě plné zuby, necelý kilometr od Thety se nachází originální Muzeum lepry - Lepramuseet St. Jørgens Hospital. Tím, že se muzeum nachází v autentický prostorách bývalé nemocnice, jedná se často o emotivní návštěvu. Stěny muzea zažily své a jistě by mohly vyprávět. Utrpení, smutek po blízkých, smrt... To zde bohužel bývalo na denním pořádku. Zároveň se budete moci dozvědět více o této zákeřné nemoci a jejím šíření v Norsku. Nemocnice sv. Jørgena není jen památníkem tisíců osobních tragédií, ale je také důležitým místem pro šíření norské práce a výzkumu v oblasti malomocenství. Archivy nemocnice jsou součástí archivu lepry v Bergenu, který je součástí programu UNESCO Paměť světa (Paměť světa je program, který byl zahájen roku 1992 jako program ochrany a záchrany světového kulturního dědictví uchovaného v dokumentech). V roce 1873 identifikoval bergenský lékař Gerhard Armauer Hansen bacila malomocenství - Mycobacterium leprae. To představovalo mezinárodní průlom nejen ve výzkumu lepry, ale v medicíně obecně. Objev bacila malomocenství nastal před zhruba 150 lety a dodnes je Hansen jedním z nejznámějších norských vědců na světě. V mnoha částech světa je lepra dokonce běžně známá jako Hansenova choroba.

Kostel v areálu a hlavní budova s ložnicemi a kuchyní zůstaly z velké části nezměněny, poslední dva obyvatelé zemřeli v roce 1946, poté, co zde žili přes 50 let!

Muzeum má také vlastní bylinkovou zahrádku. Pokud vejdete přes starou hospodářskou budovu, najdete za hlavní budovou zahradu, která obsahuje řadu rostlin, které jsou tradičními pro léčebné účely. Zahrada byla vybudována v 90. letech 20. století, přesto tento skrytý klenot zatím neobjevilo příliš mnoho lidí, takže si zde obvykle můžete užít klid a pohodu uprostřed vašich toulek městem.

Přístav s loděmi a panorama města v kopci.
Přístav s loděmi a panorama města v kopci.

V přístavu

Jižně od Bryggenu se rozprostírá přístav Vågen, na jehož nábřeží najdete Norské rybářské muzeum. Pokud se chcete dozvědět více o tradičním norském rybářském průmyslu a jeho zdrojích, toto je to správné místo, které byste měli navštívit. Najdete zde mimo jiné exponáty rybářských člunů a další potřebné vybavení pro zdejší rybolov. V rybářské expozici se můžete seznámit s metodami využívanými při lovu sleďů, tresek, velryb a tuleňů. Bergenský přístav je také dějištěm vyhlášeného rybího trhu s širokým výběrem mořských ryb a plodů moře. Vše je zde zcela čerstvé!

Kousek cesty od Bryggenu podél pobřeží se nachází pevnost Bergenhus, postavená v polovině 13. století. Právě zde najdete významnou památku města – slavnostní síň Håkonshallen, kterou nechal postavit král Håkon Håkonsson u příležitosti korunovace a svatby svého syna Magnuse Lababøtera v roce 1261. Jde o největší zachovaný středověký objekt v Norsku. Kromě samotné obřadní síně, která se nachází v prvním patře, zde najdete i obytné a pracovní prostory. Sál sloužila od roku 1683 na skladování obilí, později však byla zrekonstruována a vyzdobena malbami od Gerharda Muntheho. Během druhé světové války utrpěla stavba velké škody a po rozsáhlé rekonstrukci zde byl vytvořen ideální prostor pro konání velkolepých slavnostních akcí. Síň byla společně se sousední Rosenkratzovou věží součástí významného opevnění Bergenského hradu. Věž nechal postavit v roce 1560 Erik Rosenkrantz, jako své sídlo a později sloužila na obranu samotné pevnosti a přístavu.

Nábřeží Bergenu s přístavem.
Nábřeží Bergenu s přístavem.

Nedaleko se nachází i další impozantní památka města. Kostel Panny Marie, nebo Mariakirken, je nejstarším kostelem v Bergenu. Jedna jeho část pochází již z 11. století, tedy z doby, kdy Bergen obdržel od krále Olava Kyrre svá městská práva. Kostel v období hanzy využívali němečtí kupci, kteří ho bohatě vyzdobili. Dnes zde můžete obdivovat úchvatnou barokní kazatelnu z roku 1677.

Pokud vám ještě nestačily toulky po malebných bergenských uličkách a jeho památek, doporučujeme ještě jednu atrakci, kterou je ideální navštívit zejména s dětmi či v případě špatného počasí – zdejší krásný Podmořský svět. Najdete v něm četné sbírky mořských i sladkovodních živočichů a rostlin. To vše v devíti rozměrných a 40 menších nádržích. Navíc jsou zde i dva bazény s mořskými ptáky, lachtany a tučňáky. Akvária jsou plněna převážně mořskou vodou z hlubin Byfjordu.

V případě, že se zajímáte o současné umění, nevynechejte Kulturní centrum USF – United Sardines Factory. Tento rozměrný komplex se zaměřuje na hudbu, film, divadlo, tanec, vizuální umění a řemeslnou výrobu současnosti.

Barevné domky s posezením.
Barevné domky s posezením.

TOP 10 Bergenu

1. Bryggen – Nejslavnější část Bergenu, která je zapsána v UNESCO. Procházka mezi dřevěnými domky, které jsou krásně situovány v přístavu starého Bergenu.

2. Rybí trh Bergenu – Procházka rybím trhem, nasávání atmosféry a ochutnávání různých dobrot.

3. Výhled z Fløyenu – Zasportujte si a vyšlápněte si na vyhlídku nad městem nebo se nahoru dopravte lanovkou. Výhled rozhodně stojí za to, stejně jako příjemná procházka mezi domy místních.

4. Jezero Lille Lungegårdsvannet – Příjemné jezero v centru Bergenu. Nachází se v centru města a v jeho okolí najdete mnoho zajímavých budov, od hlavní železniční stanice, městské knihovny a galerií.

5. Bergenhus – Pevnost města spojená se zajímavou historií města. Vstup za hradby pevnosti je zdarma, ale pokud se rozhodnete navštívit Håkonshallen, budete muset zaplatit vstupné.

Červené dřevěné domky s obchody.
Červené dřevěné domky s obchody.

6. Kostel Panny Marie – Mariakirken je nejstarším kostelem v Bergenu. Kostel v období hansy využívali němečtí kupci, kteří ho stejně bohatě vyzdobili. Dnes se zde nachází úchvatná barokní kazatelna z roku 1677.

7. Pěší zóna Torgallmenningen – Procházka a nákupy na nákupní pěší zóně Bergenu.

8. Uličky v okoli Lille Øvregaten – Příjemné dřevěné domky, kde nahlédnete do nefalšovaného života místních obyvatel. V uličkách najdete příjemné drobné obchůdky a kavárničky.

9. Bergenská katedrála Domkirchen – Jeden z nejstarších a nejzajímavějších kostelů města, který ve své architektuře propojuje různé styly a historii spojené s ničivými požáry, které poznamenaly dnešní vzhled katedrály.

10. Håkonshallen – Tuto krásnou budovu nechal postavit král Håkon Håkonsson pro korunovaci a svatbu svého syna Magnuse Lababøtera v roce 1261. Jde o největší zachovaný středověký objekt v Norsku.

Přístav s restauracemi a posezením.
Přístav s restauracemi a posezením.

Tipy, co vidět navíc Bergenu

1. Prohlídka Bryggenu spolu s muzeum Hansy a muzeum Bryggen – Chcete-li se dozvědět co nejvíce o historii města, nevynechejte obě muzea, díky kterým se vám dostane fenomén Bryggenu pod kůži.

2. Lanovkami po okolních kopcích – Užijte si ty nejkrásnější vyhlídky na město z okolních kopců. Jednou z možností je lanovka, která vás vyveze na vyhlídku z Fløyenu. Neméně atraktivní je i vyhlídka a cesta lanovkou na kopec Ulriken. Pokud jste fanouškem skandinávských kriminálek a Jo Nesbø, toto místo byste rozhodně neměli vynechat. Dýchne na vás atmosféra jako z jeho knih ... Pokud máte více času, doporučujeme túru z Floyenu na Ulriken.

3. Galerie Bergenu – Bergen patří určitě k nejkulturnější městům Norska, naleznete zde množství galerií s uměním, které stojí za to navštívit. Podrobnější doporučení na galerie najdete v blogu.

4. Návštěva muzea Edvarda Griega – Museum Troldhaugen, Troldhaugvegen – pokud jste fanouškem tohoto slavného norského skladatele, rozhodně byste neměli vynechat návštěvu jeho muzea, sídlícího v domě, kde žil a tvořil.

5. Bergenské akvárium - Akvariet i Bergen - Det Nasjonale Akvariet – Navštivte na poloostrově Nordnes toto unikátní akvárium s početnou sbírkou nejrůznějších mořských i sladkovodních živočichů a rostlin. Své brány veřejnosti otevřelo poprvé v roce 1960. Je to největší norské akvárium a jistě zaujme dospělé i dětské návštěvníky! Těšit se můžete například na tučňáky, vydry či lachtany.

Budovy KODE a galerie Bergenu.
Budovy KODE a galerie Bergenu.

6. VilVite - Ponořte se na jedno odpoledne do světa vědy a technologií, kde si mohou dospělí i děti hrát, bavit se a zároveň poznávat tolik nového.

7. Dřevěný fantoftský kostel - starý dřevěný kostel byl postaven ve Fortunu v Sognu roku 1170 a v roce 1883 byl přemístěn do Fantoftu. V následujících staletích byl kostel několikrát upravován, včetně jeho rozšíření a vybudování západní věže, než byl kostel v roce 1883 zbořen a přemístěn. Materiály ze zbořeného kostela koupil konzul Fredrik Georg Gade, který zařídil přestavbu kostela na svém pozemku, kde sloužil rodině jako kaple. Při přestavbě byl kostel postaven tak, jak se předpokládalo, že stál původně.

Kostel bohužel zaplnil první stránky norských novin na začátku června 1992, kdy byl zapálen a spálen bohužel do základů. Jediné, co zkáze uniklo, byly zbytky rámu. Ze žhářského deliktu byl obviněn blackmetalista Varg Vikernes, ale neexistovalo dost důkazů, které by ho usvědčily. V roce 1997 byl kostel definitivně přestavěn tak, jak vypadal před požárem a koncem srpna téhož roku byl i vysvěcen. Kostel je otevřen pro turisty během letní sezóny, po zbytek roku je možné obdivovat jej zvenčí. Fantoftský kostelík je jedním z mnoha oblíbených instagramových fotomotivů z Bergenu.

8. Gamlehaugen – pokud chcete nasát trochu majestátní atmosféry, vydejte se k zámku Gamlehaugen, je to sídlonorské královské rodiny ve městě.

9. Muzeum lepry – velice dojemná návštěva, která poodhaluje život v období šíření lepry a zároveň vyzdvihuje norský přínos v objevu a léčbě této nemoci.

10. Flåmsbana - asi 180 km od Bergenu leží městečko Myrdal. To je spojeno s vesničkou Flåm železniční tratí jménem Flåmsbana. Jedná se o jednu z nejstrmějších železnic s adhezním provozem na světě. Při této 20 km dlouhé panoramatické projížďce nebude nouze o hory, vodopády a ani moře. A také tunely! Ty tvoří zhruba čtvrtinu trasy. Mezi horní a dolní stanicí je na délku 20,2 km převýšení 865,5 m, což představuje průměrný sklon tratě 42,75 ‰. V nejstrmějším místě má pak trať podélný sklon 55,6 ‰.

Osobní přeprava zde byla zahájena v roce 1941.

11. Z Bergenu se můžete také vydat na prohlídku nedalekých fjordů. Vezmou vás na ni místní agentury, časové rozpětí se pohybuje od 3 hodin do 1 dne. Krátký výlet vás zanese například do Osterfjord a Mostraumen.

Bergen s rackem.
Bergen s rackem.

Několik luxusních tipů při návštěvě Bergenu

1. Nejlepší drink ve městě – pokud jste tak trochu bohémem a barovým povalečem, rozhodně nevynechejte nejlepší koktejlový bar města s příznačným jménem No Stress. Najdete ho přímo v centru města a doporučujeme udělat si rezervaci, neboť v něm bývá opravdu plno.

2. Rybí trh – Ochutnejte na rybím trhu delikátní dary moře, čerstvé krevety, všechny možné druhy ryb, nebo pro tuto oblast typické - velrybí maso. Pokud by vám venku byla zima, přesuňte se klidně do kryté části rybího trhu a vychutnávejte si svou dobrotu tam.

3. Luxusní večeře ve starém Bryggenu – na večeři doporučujeme vynikající restauraci Bryggeloftet & Stuey Restaurant, kde máte možnost ochutnat norskou kuchyni spolu se specialitami, jako je humří polévka, sobí steak, výborný norský losos a nejčerstvější dary moře.

4. Ochutnejte norského královského kraba – v Bergenu najdete několik restaurací, nabízejících norské královské kraby, kteří patří k největším lahůdkám Norska. Doporučujeme si ho vychutnat právě v kryté tržnici rybího trhu.

5. Koncert v Grieghallen – užijte si koncert některého z norských velikánů v jednom ze sálů s nejlepší akustikou v Norsku – Grieghallen.

Historická budova v Bergenu.
Historická budova v Bergenu.

Fun Facts Bergenu

Bergen býval největším městem Skandinávie

Dnes je Bergen sedmým největším městem celého regionu Skandinávie. Pouze města Aarhus, Malmö, Göteborg, Oslo, Kodaň a Stockholm jsou větší. Dříve však býval oproti nim Bergen větší a významnější. Hrál také klíčovou roli v severoevropské obchodní organizaci Hanzovní liga. V 17. století byl Bergen největším městem ve Skandinávii s populací kolem 15 000 lidí!

Bryggen byl prvním norským místem světového dědictví UNESCO

Známé a turisticky populární hanzovní přístaviště Bryggen (resp. zhruba šest desítek historických domů) je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Bylo to vlastně první místo v Norsku, které získalo tento status, a to v roce 1979, ještě společně s kostelem Urnes.

Původní jméno města bylo Bjørgvin

Původní název dnešního Bergenu byl Bjørgvin. V islandštině a faerštině, tj jazycích, které stále do určité míry připomínají starou norštinu, je město dokonce stále označováno jako Björgvin. Na počátku 20. století vznikla iniciativa za znovuzavedení původního názvu, avšak nebyla úspěšná.

Bergen je známý jako město sedmi hor

Tuto přezdívku dal městu prý dramatik Ludvig Holberg poté, co se inspiroval sedmi římskými pahorky. Každopádně bergenské okolí je jako stvořené k pěší turistice!

Bergen je druhé největší město Norska

Počet obyvatel obce je přibližně 280 000 (až 420 000 v metropolitní oblasti), což je zhruba polovina velikosti norské metropole. Bergen je však výrazně větší než Trondheim a Stavanger, které soupeří o třetí místo.

Bývalá premiérka pochází z Bergenu

Hrdá rodačka z Bergenu Erna Solberg byla předsedkyní vlády Norska v letech 2013 až 2021.

Bergen je jedním z nejdeštivějších míst v Evropě

Ač Bergen ve slunečních paprscích vypadá na fotografiích velice atraktivně, realita bývá často trochu jiná. Když během svého pobytu zde ani jednou nezmoknete, můžete hovořit o zázraku. V průměru zde prší 239 dní v roce!

Bergen je proslulý svým dialektem

Bergensk je dialekt typický pro Bergen a jeho okolí. Místní jsou na něj velice hrdí a ne-bergenští jej „z dálky“ rozpoznají. Často se v něm totiž vyskytují slova, který ostatní obyvatelé Norska ani neznají či neví přesně, co si pod tím vyložit. Pro představu je možné dialekt nejlépe popsat jako „hrdelní“, což je zvláště patrné u hrdelního zvuku r. Tj. pokud chcete studovat norštinu, je vhodnější ji studovat spíše někde na neutrální půdě, například v Oslu apod.

Bergen byl evropským hlavním městem malomocenství

Ve druhé polovině 19. století mělo město největší koncentraci pacientů s leprou v celé Evropě. Malomocenství, známé také jako Hansenova nemoc (HD), je infekční onemocnění, které způsobuje vážné vředy a poškození nervů na pažích a nohou. Dodnes je bohužel rozšířeno v určitých státech světa.

Bergen otevírá nejdelší cyklistický tunel na světě

V průběhu roku 2023 by se měl v Bergenu otevřít tunel pro novou linku městské železnice spojující Fyllingsdalen a centrum města. Zároveň však bude sloužit také jako tunel pro cyklisty. Je dlouhý téměř 3 km a bude chráněn více než 100 videokamerami. Tunel budou moci využívat i pěší.

Gamlehaugen
Gamlehaugen

Podnebí v Bergenu

Klima Bergenu je oceánské, s deštivými zimami a chladnými léty.

Město se nachází na jihozápadě Norska, v okrese Vestland, v nejdeštivější části země, přímo vystavené atlantickým proudům. Bergen je proto také jedním z nejdeštivějších měst v Evropě. Kromě toho je to také jedno z nejméně slunečných měst na světě, i když je třeba říci, že slunce je částečně blokováno kopcem Ulriken, který leží bezprostředně na východ od města a je vysoký 643 metrů.

Zima je chladná, zatažená a deštivá. Nejmírnější dny, ve kterých teplota může dosáhnout 8 - 10 °C, jsou také vlhké a deštivé a někdy i dosti větrné. Pokud teplota klesne pod bod mrazu, tak zde i sněží.

Léto je mírné, avšak s poměrně častými dešti. Slunce, obzvláště to hřejivé, není vidět ani cítit příliš často, ale zato dny jsou velmi dlouhé. Nejvyšší teploty se šplhají k 20 °C, výjimečně až k 25 °C.

Každopádně nejvyšší rekord je 33,4 °C a byl zaznamenán v červenci 2019.

Bílé noci, ve kterých není úplná tma ani o půlnoci, jsou od června do srpna.

Centrum Bergenu.
Centrum Bergenu.

PRAKTICKÉ INFORMACE O BERGENU

Rychlostní limity v Norsku jsou následující:

50 km/h v obcích

80 km/h mimo obce

Vzdálenosti mezi Bergenem a dalšími zajímavými místy v okolí:

· Bergen – Oslo – 460 km

·Bergen – Trondheim – 700 km

·Bergen – Tromsø – 1850 km

DOPORUČENÍ:

Hotel: Radisson Blu Royal Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 6500 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Bergenu lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 7000 Kč například s Lufthansou. V současné době neexistuje mezi Prahou a Bergenem přímé spojení, proto počítejte s jedním, někdy dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice není žádný.

Dokumenty: při cestě do Norska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování. Norsko je součástí Schengenského prostoru. Při pobytu do tří měsíců nevzniká přihlašovací povinnost. Při pobytu delším než tři měsíce je však nutná registrace na příslušném úřadě státní správy. Informace lze získat například na této adrese.

Bergen
Bergen

Všechny články autora

Róbert Taraba

Robo je dlouhá léta velký cestovatelský fanda a nejpravděpodobněji vás bude provázet v celém regionu jižní Afriky, na Madagaskaru, ale také v Thajsku, Indonésii, Filipínách, na Novém Zélandu, USA a když se potřebuje zchladit a odpočinout si od exotiky, rád provází Island a země severní Evropy. Tím, jak je zcestovalý, dokáže nejen vyprávět o zemi, ale také ji začlenit a porovnat s širším regionem, světem. Klienti si ho váží pro jeho empatii, trpělivost, řešení a zvládání krizových situací, schopnost rozesmát lidi a udržet je v dobré náladě. Miluje fotografování, adrenalinové sporty a poznávací zájezd Vanuatu a Nová Kaledonie ve spojení s Austrálií. Jeho oblíbenou pochoutkou je thajské Masaman kari.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole