Výhled na Pyramidu slunce z balónu.

TOP 10 míst a zajímavostí v Mexiku

Mexiko je se svými 130 miliony obyvatel druhý největší stát Latinské Ameriky. Na ploše téměř 2 miliony km2 žili před stovkami let (a stále žijí) Aztékové, Mayové, Olmekové a Zapotékové, kteří si stavěli dech beroucí města a pyramidy. V roce 1519 se na území dnešního Mexika vylodili Španělé, kteří indiánské říše rychle dobyli, aby se následně smíchali s původním obyvatelstvem. Právě tato nová rasa – mestici – potomci Španělů a Indiánů, vytvořili z Mexika stát, jakým je nyní. Kosmopolitní, s bohatou historií a skvělým jídlem. V CK SEN Mexiko velmi dobře známe, náš první zájezd sem směřoval už v roce 1995 a od té doby se mnoho věcí změnilo. Samozřejmě k lepšímu. Stali jsme se největším prodejcem dovolených do Mexika v Česku a Velký okruh Mexikem byl jedním z našich nejprodávanějších zájezdů v roce 2021. Právě z něj vybíráme 10 míst, která musíte v Mexiku vidět na vlastní oči.

Autor: Jaroslav Kondač

24.06.2022

Čti více
Socha hada na pelotovém hřišti.
Socha hada na pelotovém hřišti.

1. Pyramidy v Teotihuacánu

Teotihuacán byl jedním z nejvýznamnějších míst v předkolumbovské Americe. Nachází se necelých 50 km od Ciudad de México a na seznam UNESCO byl archeologický komplex zapsán v roce 1987. Město bylo do svého opuštění v roce 750 n. l. pravděpodobně největším městem na území Mexika. Přestože bylo obydleno dávno před naším letopočtem, památky, které můžeme dnes obdivovat, se začaly stavět mezi 1. a 7. stoletím našeho letopočtu. Samotný název Teotihuacán je z aztéckého jazyka Nahuatl a znamená "Místo, kde se zrodili bohové". Městu ho dali Aztékové, kteří se usadili v Mexickém údolí (Anahuac) až v roce 1350 n. l., téměř 600 let poté, co obyvatelé Teotihuacánu své město opustili. O lidech, kteří ho stavěli, nevíme skoro nic a téměř všechny zprávy pocházejí od Aztéků.

Pyramida slunce v Teotihuacánu.
Pyramida slunce v Teotihuacánu.

Nejznámějšími stavbami jsou tři pyramidy, které si během naší prohlídky důkladně prohlédneme. Začínáme u Pyramidy měsíce a pokračujeme k Pyramidě slunce, která je díky své výšce 70 metrů a základně dlouhé 222 metrů 3. největší pyramidou na světě. Od ní pokračujeme Ulicí mrtvých až ke Quetzalcoatlově pyramidě, na které můžeme vidět kamenné hlavy opeřeného hada – boha Quetzalcoatla. Pohled na Teotihuacán si nejlépe vychutnáte během letu balonem, který patří k nezapomenutelným zážitkům. Určitě nebudete litovat.

Pyramida měsíce v Mexiku.
Pyramida měsíce v Mexiku.

2. Mayské město Palenque

Město Palenque se nachází ve státě Chiapas a jeho největším lákadlem jsou ruiny mayského města se stejným názvem, které se však původně jmenovalo "Lakamha"- "Velká Voda". Nejstarší osídlení se datuje do 1. století před naším letopočtem a město nejvíce prosperovalo mezi lety 630 až 740 našeho letopočtu, kdy zde vládl panovník Pakala a jeho synové Kan B'alam II. a Kan Joy Chitam II. Pakal během své vlády nechal postavit Chrám nápisů, na kterých jsou popsány mayské dějiny a ve kterém se v roce 1952 našla nepoškozená Pakalova hrobka. Hned vedle ní se nachází chrám Rudé královny, ve kterém byla pohřbena královna, pravděpodobně Pakalova manželka.

Pyramida slunce v Teotihuacánu.
Pyramida slunce v Teotihuacánu.

Ve stavební činnosti pokračoval i Kan B'alam II., který nechal postavit nejkrásnější chrámy ve městě, společně označované jako „křížové“. Sestávají z křížového, slunečního a podle mnoha nejkrásnějšího – chrámu listového kříže.

Chrám slunce v Palenque.
Chrám slunce v Palenque.

Právě z této části Palenque budete mít nejkrásnější výhled na palác s věží, přes kterou procházejí během jarní a podzimní rovnodennosti sluneční paprsky až na místo, kde byl Pakal pohřben. Město je obklopeno zelenou džunglí, a pokud budete mít štěstí, možná uvidíte (a hlavně uslyšíte) vřešťany – nevelké opice skákající v korunách stromů.

Chrám listového kříže.
Chrám listového kříže.

15. června 1952 se mexickému archeologovi Albertu Lhullierovi podařil jeden z největších archeologických objevů nejen v Mexiku, ale i v celé Americe – objevil nepoškozenou hrobku panovníka Pakala. Pakal se dožil úctyhodných 80 let a patřil k nejdéle vládnoucím panovníkům na světě. V jeho hrobce se našla posmrtná maska, kterou z Antropologického muzea v Ciudad de México ukradli na Vánoce v roce 1984 dva studenti veterinářství. Nalezena byla v opuštěném domě až o 5 let později.

Pakalova hrobka ve městě Palenque.
Pakalova hrobka ve městě Palenque.

3. Chichén Itzá

Díky svému historickému významu a dobře zachované Kukulkánově pyramidě se Chichén Itzá stalo jedním ze 7 nových divů světa. Jedno z nejvýznamnějších mayských měst na Yukatánu bylo v 9. století z neznámých příčin rychle opuštěno a krátce na to ho obsadili Toltékové, kteří se smíchali s většinovým mayským obyvatelstvem stále žijícím v okolí. Právě z tohoto období pochází také 30 metrová pyramida, kterou Španělé nazvali hrad - El Castillo.

Posmrtná maska mayského panovníka Pakala
Posmrtná maska mayského panovníka Pakala

Ve městě však najdete i čistě mayské ruiny, z nichž je nejlépe zachována observatoř pro pozorování hvězd. Její točité schodiště připomínalo evropským dobyvatelům šneka, a proto jí dali jméno "caracol" - hlemýžď. Prohlídka Chichén Itzá je ten pověstný zlatý hřebík naší CK SEN cesty po Mexiku. Ukážeme a vysvětlíme si význam všech důležitých staveb ve městě a náš lokální průvodce nám ukáže, jak uměli mayští kněží napodobit zvuk posvátného ptáka quetzala.

Kukulkánova pyramida v Chichén Itzá.
Kukulkánova pyramida v Chichén Itzá.

V Chichén Itzá se nachází největší hřiště na pelotu v Mexiku. Pravidla hry, kterou hráli Indiáni stovky let před příchodem Španělů, zůstávají dodnes záhadou. Pravděpodobně ji hráli dva týmy po sedmi hráčích a cílem bylo přehodit kaučukový míč holemi přes obruče, umístěné na stranách hřiště. Na jiných místech se obruč nacházela ve středu a míč se odbíjel boky, lokty a koleny. Hra měla silný náboženský význam a její konec doprovázelo rituální obětování – ať už kapitána poraženého týmu nebo zajatce, který byl obětován jeho jménem. V Chichén Itzá si ukážeme reliéf, kde je zobrazen kapitán poraženého týmu s odťatou hlavou.

Zachována historická observatoř Caracol.
Zachována historická observatoř Caracol.

4. Agua Azul

Vodopády Agua Azul (Modrá voda) se nacházejí na cestě mezi městy Palenque a San Cristóbal de las Casas. Jak už jejich název napovídá, protéká přes ně čistá, domodra zbarvená voda. Agua Azul není jen jeden vodopád, ale soustava více vodopádů, které tvoří kaskády. Mezi jednotlivými kaskádami jsou postaveny vyhlídky, odkud si vodopády můžete vyfotit. Jejich vrchní a spodní část spojuje chodník, u kterého jsou postaveny stánky s kávou, čerstvým ovocem a suvenýry.

Největší pelotové hřiště v Mexiku.
Největší pelotové hřiště v Mexiku.

Jen na samotnou procházku po chodníku budete potřebovat minimálně hodinu. V okolí vodopádů najdete také restaurace a určitě byste v nich měli vyzkoušet grilovaný filet z cejna. Pohled na kaskády si však nejlépe vychutnáte přímo z jezírek, která se nacházejí na řece. Takových míst k plavání je v Agua Azul více a je jen na Vás, které z nich si vyberete.

Vodopády Agua Azul.
Vodopády Agua Azul.

5. Oaxaca

Když se řekne Mexiko, většina lidí si asi představí barevné domečky a náměstí s kostely, na kterých vyhrávají pouliční umělci. Pravděpodobně ani nevědí, že si představili Oaxacu (čti Oachaka). Španělé založili nové město na ruinách indiánského Huaxyácacu v roce 1529 a v 18. století začala Oaxaca bohatnout díky vývozu cochinealu – červeného barviva, které se vyrábí z brouků parazitujících na kaktusech. Na konci 18. století byla Oaxaca 3. největším městem Nového Španělska s populací 20 000 lidí.

Jezírko v Agua Azul.
Jezírko v Agua Azul.

Turisté z celého světa sem jezdí kvůli nádherným barevným domečkům v historickém centru, které se dostalo na seznam UNESCO. Oaxaca nemá jednu památku, kterou byste museli za každou cenu vidět, ale namísto toho vám nabízí skvělou atmosféru. Toulejte se jejími uličkami, ochutnávejte místní jídlo a odpočívejte v nenápadných kavárničkách. Nemusíte nikam spěchat, město stojí i přes zemětřesení už přes 500 let.

Barevné domy v Oaxace.
Barevné domy v Oaxace.

Oaxacká kuchyně patří k nejlepším v Mexiku. Určitě zde vyzkoušejte vynikající kuřecí polévku sopa oaxaqueña a kukuřičnou placku "tlayudu" s hovězím a kuřecím masem nebo s chapulines – lučními koníky. Na trhu Benito Juárez si zase můžete koupit místní chilli nebo sýr. V CK SEN bereme gastronomii vážně, a proto jdeme vždy na ochutnávku tradičního mezcalu, který se vypaluje ze zauzené agáve. Pokud nevíte, jaký suvenýr máte vzít domů, právě jste ho našli...¡Salud!

Historické domečky v Oaxace.
Historické domečky v Oaxace.

6. Monte Albán

Hlavní město Zapotéků Monte Albán bylo v roce 1987 zapsáno na seznam UNESCO spolu s historickým centrem Oaxacy. Nachází se na uměle zarovnaném kopci, jen pár minut cesty autobusem od Oaxacy. Název Monte Albán – Bílý vrch, dali městu Španělé a připomíná název pohoří v Itálii. Obyvateli Monte Albánu byli Zapotékové, kteří zde žili minimálně od roku 500 př. n. l. Zapotékové byli vynikající astronomové a ve městě se stále nacházejí ruiny observatoře, která pravděpodobně sloužila k pozorování hvězd a Venuše.

Kukuřičná placka tlayuda s chapulines.
Kukuřičná placka tlayuda s chapulines.

Nejznámější památkou je ovšem skupina reliéfů, které se nazývají Tanečníci. Ve skutečnosti však nezobrazují tančící lidi, ale umučené Olméky, kterým byly dolámány končetiny a odříznuty genitálie. Abychom si Monte Albán vychutnali co nejlépe, chodíme do něj brzy ráno. Naše skupina je tak uvnitř první a za odměnu si můžeme pořídit dokonalé fotky bez turistů, kteří přijdou po nás.

Hlavní město Zapotéků Monte Albán.
Hlavní město Zapotéků Monte Albán.

TIP:

Pokud si potrpíte na kvalitní hotely, určitě si v Oaxace vyberte náš prémiový hotel Quinta Real. Původně to byl klášter postaven před více než 300 lety. Má vynikající koloniální atmosféru a určitě patří k nejlepším a nejluxusnějším hotelům ve městě. Do Monte Albánu tak pojedete díky kvalitním službám maximálně odpočatí.

Reliéf Tanečníci v Monte Albán.
Reliéf Tanečníci v Monte Albán.

7. Tulum

Tulum je jedno z nejmladších mayských měst na pobřeží Karibiku, které bylo postaveno kolem roku 1200 a opuštěno bylo 75 let po příchodu Španělů do Mexika. Díky své jedinečné poloze u moře a fotogenickým památkám patří k nejnavštěvovanějším místům na Yukatánu. Turisté z celého světa zde mohou obdivovat zachovalé mayské hradby, dům postavený na cenote a chrám sestupujícího boha, který je zobrazen jako včela. Nejvýznamnější památkou v Tulumu je však El Castillo – maják, který sloužil i jako chrám boha Kukulkána.

Luxusní hotel Quinra Real.
Luxusní hotel Quinra Real.

Právě zde se nachází vyhlídka, ze které si tisíce turistů denně fotí Chrám větrného boha, postavený na útesu, který od chrámu odděluje písečná pláž. Chcete-li Tulum vidět na vlastní oči, přidejte se na náš fakultativní výlet, během něhož se kromě Tulumu zastavíme i u cenote. Musíte si ale dávat pozor na všude přítomné leguány, které se vyhřívají v ruinách jediného zachovalého mayského města postaveného na pobřeží Karibiku.

Nádherné bílé pláže s tyrkysovou vodou v Tulumu.
Nádherné bílé pláže s tyrkysovou vodou v Tulumu.

8. Cenote Casa Tortuga

Cenote jsou přírodní jezírka, která vznikla propadnutím vápencového podloží, které následně zatopila podzemní voda. Na Yukatánu se jich údajně nachází až 6 tisíc a při naší návštěvě Mexika je nemůžeme vynechat. S naším soukromým autobusem proto po prohlídce Tulumu jedeme pár minut do Casa Tortuga, kde se nacházejí 4 cenote - Wisho, Campana, Tres Zapotes a Jaguar. Před vstupem do areálu se musíme všichni povinně osprchovat a nemůžeme mít na sobě krémy na opalování.

Zachovalé památky v Tulumu.
Zachovalé památky v Tulumu.

Cenote jsou totiž navzájem propojeny a žijí v nich chráněné endemické živočichy a kontaminace vody krémy by jim mohla ublížit. Casa Tortuga je součástí jeskynního systému Sac Aktun, který je v podstatě největší na světě a sestává z propojených cenotes a 368 kilometrů jeskynních chodeb. Dvě cenote v Casa Tortuga jsou "otevřené" a můžete se v nich klidně koupat. Dvě jsou však jeskynní a jít do nich můžete pouze s místním průvodcem, kterého vám náš průvodce rád vyřídí.

Přírodní jezírko Cenote Casa Tortuga.
Přírodní jezírko Cenote Casa Tortuga.

9. Acapulco

Kdo by neslyšel o Acapulcu, městě, které od 50. let minulého století vyhledávaly největší celebrity Hollywoodu. Na líbánky sem jezdili lidé jako John F. Kennedy se ženou Jacqueline nebo Bill a Hillary Clinton. Acapulco se proslavilo díky své pláži a luxusním milionářským vilám, které vyrostly kolem zálivu Bahia de Acapulco. V 70. letech se však situace změnila a kvůli drogám a kriminalitě začali bohatí turisté město opouštět. Městská rada však dělá všechno proto, aby se cestovní ruch (a s ním i peníze) do "Perly Pacifiku" zase vrátil. Acapulco ale stále čeká na to, že ho turisté znovu objeví.

Jeskynné jezero Casa Tortuga.
Jeskynné jezero Casa Tortuga.

My však město pravidelně navštěvujeme, a když sem přijedete, rychle pochopíte proč. Náš hotel Malibu se nachází hned u prázdné pláže, na které se bude opalovat minimum lidí. Voda je v zálivu příjemně teplá a nic vám zde nebrání dopřát si kvalitní masáž přímo na pláži s bílým pískem. Nejznámější atrakcí v Acapulcu jsou skokani – clavadisté, kteří každý den skáčou z 35 metrů vysokého útesu La Quebrada. Díky zkušenému průvodci budete mít na skokany ten nejlepší výhled a na památku si můžete pořídit tričko s jejich podpisy.

Apartmány s dokonalým výhledem v Acapulcu.
Apartmány s dokonalým výhledem v Acapulcu.

10. Vodopád Misol Ha

Přibližně 20 km od města Palenque se nachází další vodopád, který se nazývá Misol Ha. Padá z výšky 35 metrů do malého jezírka s čistou a osvěžující vodou. Co je na vodopádu nejlepší, je to, že se můžete v jezírku vykoupat a naplno si vychutnat zelenou a klidnou přírodu kolem. Pokud nechcete plavat, stále se můžete jít po udržované stezce projít za hučící vodopád. Pěšinka končí u jeskyně, do které vás za pár pesos vezme místní průvodce. Vodopád Misol Ha je dokonalé místo k relaxaci. Ponořte se do jezera a nedělejte nic, jen vychutnávejte daný okamžik.

Dlouhá písečná pláž v Acapulcu.
Dlouhá písečná pláž v Acapulcu.

Bonusové zajímavosti

Jak vznikl název Mexiko?

Mexiko, jedinečná země, která Vás okouzlí svou pradávnou historií a která si Vás podmaní svými nádhernými pyramidami, náměstími, barvami, koloniálními domy s jejich neuvěřitelnými nádvořími, vůní chilli-papriček a chutí kukuřičných placek. México nebo podle jazyka starých Aztéků metz-tli = měsíc, xic-tli = pupek nebo střed a co = označení místa ... nebo všechno dohromady znějící přibližně jako México, tedy ve velmi volném překladu z jazyka nahuatl, jako pupek světa, nebo střed měsíce. Vítejte v zemi, kterou už dávní Aztékové nazývali pupkem světa, ačkoliv v současnosti se říká, že Mexiko je příliš blízko USA a příliš daleko od Boha ... tak či onak, Spojené Státy Mexické si vás určitě získají.

Vodopád Misol Ha.
Vodopád Misol Ha.

Svátek Všech svatých

Měli sme možnost být v jednom z největších měst naší planety právě během oslav svátku Všech svatých. Svátky u nás možná spojující se s jakýmsi smutkem, zastavením se v čase, pokorou, v Mexiku, přesto, že jsou to svátky úcty a pokory, konají se ve velmi oslavném stylu. Každé náměstí se rozsvítí barvami a květinami, a hlavně vůní čokoládových koster a lebek, které si malí i velcí Mexičané kupují a s oblibou konzumují při prohlížení si ofrendas. Střed náměstí je vyhrazen pro ofrendas – ve velmi volném překladu, jako dary, které se dávají pozůstalým, aby jim na druhém světě bylo lépe.

Domy kněží v Chichen Itzá
Domy kněží v Chichen Itzá

Tedy například, napeče se koláč, co měl zesnulý rád a tam se přinese, případně jiné dobroty, různé barevné výstřižky, fotografie, květiny, kytičky, čokoládové kostry, lebky, a vše možné. Naskládá se to jakoby na stupínky, schůdky a tím se zajistí, že vše je pěkně přehledné a samozřejmě vyzdobené, barvou těchto dní jsou malé žluté kvítky, které již zdaleka voní a tím dávají všem na známost, kde se ta pyramidální ofrenda nachází. Pokud si toto představíme v jednom z největších měst světa, kde hlavní náměstí Zócalo o rozloze přibližně 43 700 metrů čtverečních se zaplní lidmi, tak i samotný Moctezuma, jeden z posledních aztéckých panovníků, by se v hrobě obracel nad invenčností dnešních Mexičanů, kteří právě v těchto dnech mnohem více navštěvují jednu z největších katedrál Mezoameriky.

A hned po její návštěvě se na samotném Zócalu stanou součástí vykuřovacích obřadů prováděných Moctezumovými pra-pra-pra ... vnuky, kteří zde praktikují staré, ale prý osvědčené rituály pro očistu duše. To je na Mexičanech velmi zvláštní a jedinečné. Drtivá většina obyvatelstva jsou katolíci, ale přesto, uctívají a respektují i ​​své dávné bohy, kteří mají velmi důležité místo v jejich každodenním životě. Odpověď, která se nám dostala na tuto zdánlivě neslučitelnou kombinaci byla: my náboženství neuctíváme, my v něm žijeme.

A tak právě v tyto dny, mnohem více Mexičanů navštěvuje hroby svých blízkých, kam jim nosí dary, ale hlavně jídlo (častokrát zbavené špatných vlivů právě místními indiánskými šamany), které pak spolu jako rodina snědí na společném posezení jakoby v kruhu rodiny. Také pro toto se vyplatí Mexiko vidět, pro jeho jedinečný způsob soužití a harmonie mezi prastarými tradicemi ještě před kolumbovských dob a novými španělskými zvyky přinesenými z daleké Evropy.

Malba kostry Calavera Catrina na barevné zdi v Oaxace.
Malba kostry Calavera Catrina na barevné zdi v Oaxace.

Všechny články autora

Jaroslav Kondač

Jaro studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Matěja Bela a jeden semestr strávil v Istanbulu. Po skončení školy pracoval jako dobrovolník v Thajsku, kde učil angličtinu a pomáhal připravovat festivaly v Muzeu jihothajské kultury. Odmalička ho zajímalo cestování, historie a cizí jazyky. Domluví se anglicky, španělsky a díky 5 měsíčnímu pobytu na Tianjin University i čínsky. Jeho nejoblíbenější země je Čína, která si ho získala svou kulturou, dějinami a skvělým jídlem. Nepohrdne však ani thajskou kuchyní nebo hamburgerům z krokodýla.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole