O Yangshuo a okolí hovoří Číňané jako o nejkrásnějších místech na světě
sleva first minute 15%

Yunnan a Sapa komfortněji

jižní Čína a severní Vietnam

Vydejte se na cestu mimo klasické turistické destinace. Horká jižní Čína Yunnan a příjemný chladný severní Vietnam. Menšinové etnika, květinové hory ale i roklina skákajícího tygra. Cesta pro zkušenější cestovatele, kteří hledají vždy něco nového. Do Číny se dá jet i deset krát a vždy uvidíte něco nového. Yunnan není klasická Čína, ale o tom se už musíte přesvědčit sami. A Alpy možná nahradíte vietnamskými horami

  • 26 let zkušeností s Čínou a Vietnamem
  • čínský a vietnamský venkov
  • původní horské kmeny
  • nejkrásnější květiny na světě
  • legendární netopýři z Yunanu
Čti více

Tel.: 224 250 138, 608 482 877   |   Email: cksen@cksen.cz

Termíny a cenyProgram a mapaFotogalerieZážitky ze zájezdu

Cena zahrnuje:

mezinárodní letenku v economy class, letištní poplatky, ubytování v pokojích pro dvě osoby ve vybraných hotelech střední třídy 3 * se snídaní, dopravu pronajatými autobusy, noční vlak Lao Cai – Hanoj, SEN průvodce a místní průvodce, množství prohlídek a výletů, geniální program, pojištění proti insolventnosti

Cena nezahrnuje:

víza, místní přelet, vstupné, stravu mimo uvedené, pojištění, kapesné, PCR testy a antigenní testy

Ubytování:

Kunming – Kunming Hotel ****, 1 noc

Jianshui – Jianshui Guotai Hotel ***, 1 noc

Yuanyang – Hotel Yunti ***, 2 noci

Sapa – Sapa Highland resort ****, 2 noci

Vlak z Lao Cai do Hanoje – 1 noc

Halong Bay – Halong kajuta na lodi, 1 noc

Hanoj – Flower Garden Hotel ****, 2 noci

Hotely na konkrétních termínech můžou být i jiné. Závisí to na dostupnosti, obsazenosti a na včasném přihlášení.
 
„Hvězdičkování“ není součástí obchodního jména hotelu, ale hodnocením jeho kvality od velkých nadnárodních rezervačních systémů jako booking.com, agoda.com, v některých případech podle oficiálního hodnocení samotného hotelu.
 
Jednotlivé pokoje v hotelích se mohou lišit, uvedené fotografie jsou ze standardních dvoulůžkových pokojů.

1. den: Odlet do neznámých částí Číny

EVROPA – KUNMING

Odlet do hlavního města provincie Yunnan.

2. den: Šestimilionové město věčného jara

KUNMING

Přílet do Kunming. KUNMING: hlavní město jihozápadní čínské provincie Yunnan. Jsme ve výšce 1800 metrů ve městě, které má přezdívku jarní město a průměrná roční teplota je až 18 stupňů. Chrám Yuantong, největší a nejstarší v Kunming má už dnes přes 1200 let a funguje nadále. Do víru místního života se ponoříme v Zeleném jezeře, oblasti, kde uvidíte jak funguje každodenní Čína. Jogging, tanec, společenské hry a autentická Čína.

3. den: Kamenný les

KUNMING – JIANSHUI

Návštěva Kamenného lesa Shilin (UNESCO), čtyři sta kilometrů čtverečních kouzelných tvarů nezapomenutelného čínského vápence. Věděli jste, že v této provincii se zrodilo pití čaje? Věděli jste, že v jižní Číně je jeden z největších a nejimpozantnějších krasů na světě? Jihočínský kras, který se rozprostírá přes čtyři provincie zabírá 600 000 kilometrů čtverečních a jeho nejznámější části jsou zapsány v rámci světového dědictví UNESCO. Odpoledne pokračujeme do JIANSHUI na jihu Yunnanu. Společná procházka starým městem, které zde vládlo ještě před Kunming.

4. den: Kouzelná studna a tofu

JIANSHUI – YUANYANG

Jianshui. Třetí největší konfuciánský chrám v Číně (větší už je pouze v Qufu a Pekingu). Majestátní chrám postavený dynastií Yuan je velmi dobře zachován. Při západní bráně starého města se zastavíme u kouzelné studny dynastie Ming, staré přes 600 let. Voda ze studny se dodnes používá pro výrobu tofu. Tofu je nejoblíbenější místní pochoutka a jeho výrobu uvidíme na vlastní oči. Podél rýžových polí směřujeme do Yuanyang.

5. den: Kmeny jižní Číny

YUANYANG

Dnes se zaměříme na jeden z původních kmenů Yunnanu. Oblast kolem Yuanyang obývají původní obyvatelé Hani. Jejich typické obydlí vypadá jako houby a jsou utopené v zeleném lese lemovaném rýžovými políčky. Vesnice Qingkou, rýžová terasa bada Hani, která stoupá z výšky 800 metrů až do 2000 metrů. Nádherný západ slunce, při kterém pole mění postupně barvu z růžové na tmavě červenou, zlatou a bílou. Etno trh s lokálními produkty, kde to žije každý den a zároveň výborná možnost přiblížit se k Haniům ještě blíže.

6. den: Království orchidejí

YUANYANG – HEKOU – SAPA

Po čínské snídani směřujeme do HEKOU, čínského města na hranicích s Vietnamem. Vše se mění jakoby mávnutím kouzelného proutku. Vítejte ve Vietnamu. 40 kilometrové stoupání nás přivede do městečka SAPA. Sapa leží na západním okraji náhorní plošiny a přímo naproti je pohoří Fan Si Pan. Osvěžující klima připomínající spíše Alpy. Jsme 1600 metrů nad mořem v království barevných orchidejí a domově menšin jako Nung, Dao, Tay, Cao Lan, Paxi a Xa Phong jinak nazývaných také jako horské kmeny.

7. den: Černí Hmongové

SAPA – LAO CAI

Hned ráno se projdeme ve svěžím horském vzduchu na místní tržiště. Ranní ruch a barevné kmeny. Při místním kostele si uvědomíme odlehlost a izolovanost regionu. Treking přes bambusovou džungli do vesnice Lao Cai. Kmeny Tay a černí Hmongové se oblékají dodnes v tradičním stylu tak typickém pro horský severní Vietnam. Katolický kostel černých Hmongů. Pokračujeme na dno údolí Sapa do vesničky Ta Van. Je právě toto nejkrásnější, místo které uvidíme během zájezdu? Možná. Návrat do Sapy.

8. den: Nejkrásnější květy na světě

SAPA – HAM RONG – VLAK

Po snídani nás čeká pohoří Ham Rong, vyhlídky a nádherné květinové trhy. Voňavá horská scenérie. Les z divokých broskví, orchidejové zahrady, pelargónie, hortenzie a množství dalších krásných květin. Člověk si tu někdy připadá jako v rajské zahradě. Doporučujeme vyšlapat si až na San May a z výšky 1800 metrů si prohlédnout údolí Sapy pod vámi a mezi prsty budete chytat oblaka. Při troše štěstí uvidíme v dálce naproti nám i tzv. "Střechu Indočíny" 3143 metrů vysoký Fan Si Pan.

Odpoledne pokračujeme ke stříbrnému vodopádu a trekem do vesnice Ta Phin kde žijí tzv. červení Daoviové. Řekneme si více o místní kultuře a nakoukneme jim i přímo do kuchyně. Jeskyně Ta Phin a nejlepší fotky.

Večerní vlak z Lao Cai s odchodem o cca 20: 45. Ráno přijedeme do Hanoje. Divočinu severního Vietnamu vyměníme za hlavní město.

9. den: Víte, kde bydlel strýček Ho?

HANOJ

Ranní příjezd do Hanoje. HANOJ: Dobré ráno Vietnam! Vítejte v hlavním městě socialistické republiky. Přivítá nás socha Lenina na náměstí, plakáty s komunistickými hesly, Ho Či Minovo mauzoleum. Prohlédneme si skromný domek, ve kterém strýček Ho bydlel, a velký luxusní Zyl, ve kterém se vozil. Společně si však vychutnáme i úžasnou historii a grácii velké dámy Orientu. Budeme se procházet v desítkách prastarých uliček řemeslníků jednotlivých cechů a přeneseme se stovky let do minulosti. Velmi silný zážitek, který překvapí i zkušené cestovatele. Luxusní dům francouzského guvernéra, položený v nádherné tropické zahradě, stavěný podle principů Feng Šuej. Pagoda na jednom sloupu, kam se chodí modlit Vietnamci, aby zajistily zdárný porod či početí svým blízkým. Šťáva z čerstvého kokosového ořechu, nádherný Chrám literatury plný kamenných stél a bonsají. V první vietnamské univerzitě (je starší než ta v Boloni či Oxfordu) studovali pod záštitou Konfucia jen ti nejlepší. V tomto nádherném chrámu pochopíme, proč se Vietnamu tak daří. Večeře na terase s výhledem na jezero, kde je pohřben legendární meč vietnamského Artuše. Střed jezera je považován za střed Hanoje. Pivko Hanoi či francouzské červené? Divadlo s unikátními vodními loutkami či první jízda rikšami? Věděli jste, že Hočimin vůbec nechtěl mít mauzoleum?

10. den: Dračí zuby

HA LONG BAY

HA LONG (UNESCO): plavba po zátoce a nádherných ostrůvcích. Půl dne se budeme plavit v tomto zázraku přírody mezi skalnatými Dračími zuby originální vietnamskou džunky. Na horní palubě je místo na opalování, mořské speciality a bílé vietnamské vínko podáváme na oběd přímo na lodi (oběd není v ceně, za velmi výhodný doplatek). Procházíme kolem těch nejznámějších skal čouhajících z tyrkysové vody klidné jako zrcadlo (2000 ostrovů je přirozenou bariérou). No my máme bohatší program a stíháme to co jiní ne! Lovíme zážitky, které jiní nedokážou s ohledem na bezpečnost našich klientů.

11. den: Had s rýží

HANOI – LIETADLO

Zastavíme se ve speciální hadí restauraci, kde ti nejodvážnější zkusí sníst ještě bijící srdce hada, které zapijí hadí krví a žlučí. Neuvěřitelný zážitek! Cestujeme kolem sytě zelených rýžových polí s tuctem hrobek. Rýže je život. Program je připraven kvalitněji, spíme v Halong Bay přímo u moře, máme více času na plavbu a vidíme více. Odpoledne se s Vietnamem rozloučíme a odlétáme domů. Viděli jste místa mimo tradiční turistické cesty, původní obyvatele jižní Číny a horské kmeny Vietnamu. Dá se to i takto!

12. den: Skoro doma

EVROPA

Přílet domů a sdílení zážitků s rodinou a přáteli.

Yunnan a Sapa
<
>
Chrám Yuantong, největší a nejstarší v KunminguAtmosféra čínských buddhistických chrámůNavštívíme úžasný Kamenný lesČeká nás 400 km2 kouzelných tvařů čínského vápenceSetkání s místnímiTypické rýžové terasyZáběr z vesničky Tu VanPoznáme kulturu horských kmenůHor a zeleně se nabažíme dosytaVítejte v Sapě!Západ slunce nad rýžovou terasou bada Hani, která stoupá z výšky 800 m do 2000 mDěvče z kmene černých HmongůPráce na rýžových políchTradice žijí dodnesTofu je nejoblíbenější místní pochoutkaVítejte v Hanoji!Přírodní džungli vyměníme za městskouNejstarší pagoda v HanojiPřed Mauzoleem Hočimina potkáte každý den školní výlety z celé zeměDarem na oltáři může být naprosto cokolivPlavba po Dračí zátocePlavit se budeme soukromou lodí a užijeme si nádherné scenerieProzkoumáme i jeskyně Dračí zátokyNakoupíme od místních na plovoucích trzíchVe Vietnamu si streetfood zamilujeteUžijeme si atmosféru hanojské staré čtvrtiPravé Pho Bo si můžete dopřát každý den

Banh Mi – oblíbená vietnamská bagetka

Banh Mi je oblíbená vietnamská bagetka. Pro mnohé z vás bude jistě překvapením, že právě bageta je jedním z tradičních vietnamských jídel. Poděkovat za to můžeme Francouzům, kteří ji sem přivezli v polovině 19. století, kdy byl Vietnam ještě součástí Francouzské Indočíny, krátce na to se stala základní potravinou. V průběhu 50.let se v Saigonu vyvíjel vietnamský sendvič, jak jej známe právě dnes, a Banh Mi patří k oblíbeným pouličním jídlům. Základ tvoří bageta z klasické bílé mouky, ideálně ještě čerstvá a pořádně křupavá; což však tuto bagetu dělá speciální, je směs koření, masa a zeleniny, kterou ji domácí naplní. Kombinace, které zde najdeme, by vás možná ani nenapadly; co takhle dát si vepřovou klobásku s koriandrem, okurkou a sladkou nakládanou mrkví, k tomu chilli a majonézu. Používá se opravdu široká škála koření, omelet a masných naplní, bez rozdílu, zda je ráno, oběd nebo čas večeře, bagetu Banh Mi nesmíte vynechat.

Čti více

Co jíst ve Vietnamu aneb Za všechno můžou Francouzi!

Stravování ve Vietnamu je pro Vietnamce každodenní důležitá událost. Oproti našemu stylu stravování si musíte zvyknout na mlaskání, krkání, které vyjadřují spokojenost s jídlem. Nepořádek kolem stolů a na zemi v pouličních jídelnách je častým jevem. Pouliční stravování je standardem a Hanoj je rájem tohoto stravování. Téměř na každém kroku najdete nějaký stánek či restauraci s polévkami, rýží, různým masem či nudlemi. Typické pouliční restaurace se často zaměřují na 1 až 2 jídla. Výběr je široký. Základní surovinou vietnamské kuchyně je rybí omáčka a rýže. Vietnam je druhým největším vývozcem rýže na světě, po Thajsku. Rýže se zde objevuje při snídaních, obědech, večeřích, ale i v dezertech. Z rýže se vyrábí rýžové nudle, rýžový papír, rýžová kaše, rýžový ocet, rýžové víno atd. Po Napoleonských válkách se Napoleonovi III. podařilo získat území Kambodže a jižního Vietnamu. A jak je známo, Francouzi milují bœuf bourguignon, neboli dušené hovězí na červeném víně. A tak když přijeli kolonizátoři do Vietnamu, kde byla tradiční kuchyně spíše zatížená na maso vepřové, rozhodli se Francouzi naučit Vietnamce milovat i hovězí. Do vývarů se více než kdy před tím, začalo používat hovězí a telecí maso i kosti. Vývary se vařily ve velkých hrncích dost často na ulicích a nad ohněm, jak je i dneska stále zvykem. Říká vám něco francouzský výraz pot-au-feu? Česky říkáme „potofé“ a je to francouzský výraz pro dušené hovězí maso s kořenovou zeleninou a cibulí. A proto pot-au-feu je vlastně základem pro hovězí vývar. Když potom přeložíme slova „pot“ – „au“ – „feu“ do češtiny, máme z toho „hrnec na ohni“. A to je právě ten obrázek, který měli francouzští kolonizátoři před očima ve vietnamských ulicích vždy, když se připravoval vývar na polévku, které se zkráceně začalo přezdívat „feu“ z francouzského slova oheň neboli vietnamsky (jen lehce intonačně jinak) Phở [fə]. Vietnamská polévka PHO má svou historii, která je ale podobně složitá, jako byste se chtěli dobrat vzniku naší bramboračky. V pramenech se uvádí, že recepty na tuto oblíbenou polévku dost dlouho kolovaly hlavně ústní formou. Jednou ji někdo šikovný vymyslel a pak už se z toho nápadu a misek plných voňavého vývaru radovalo pořád víc a víc konzumentů. Ten někdo byl pravděpodobně ze severního Vietnamu, protože první písemné doklady pochází z Hanoje. Jak už tomu, tak bývá, velký vliv na vietnamskou kuchyni měly okolní a přímo sousedící země a jejich kultura. Velkou inspirací v mnoha ohledech byla pro Vietnam Čína. Do vietnamské gastronomie přinesla nejenom kulturu stolování, kdy jsou dodnes za hlavní jídelní nástroj považované hůlky, ale i technika vaření „stir–fry“. Ze surovin jsou to pak hlavně různé druhy rýže a produkty z ní vyrobené (rýžové nudle, papír), sójová omáčka, tofu a mnoho druhů bylin a koření. Čím víc budete směřovat na jih Vietnamu, tím častěji budete v jídlech rozpoznávat výrazně sladší chutě. Často se tu k přípravě a dochucení typicky slaných jídel využívá čerstvé nebo sušené exotické ovoce. Pochutnáte si tu třeba na hovězím s kokosem, kuřecím s mangem i na mořských plodech na ananasu. Suroviny jako kokosové mléko, vaječné nudle, kari, chilli papričky, citronová tráva, ústřičná omáčka jsou zde samozřejmostí. Takový je vliv okolních Jihovýchodních států. Vietnam byl od roku 1887–1954 součástí Francouzské Indočíny, a to si myslím způsobilo poměrně významnou revoluci ve vietnamské gastronomii. Vietnam do té doby prakticky neznal obiloviny ani mléčné výrobky. Díky Francouzům vznikly třeba báječné vietnamské bagety Bánh mì pâté [baň mí paté]. Což jsou v podstatě bagety na způsob francouzských „baguette“, které se plní po vietnamsku, masem, paštikou, zeleninou a spoustou asijských bylinek s trochou chilli. Na naší pracovní cestě Road to Hanoi jsme ochutnali místní speciality severního Vietnamu jako bun oc – uvaření šneci s omáčkou nuoc cham, špízy z kozího masa, smažená žabí stehýnka, osmahnuté malé krabíky, pštrosa, vařené mušle s citronovou trávou, vodního buvola, opečené larvy bource morušového, smažené zelené kobylky, kávu se syrovým vejcem. Ve škole vaření jsme se naučili připravovat typické bun cha, jarní rolky či salát ze zeleného manga. Stravovali jsme se v restauracích, které by si zasloužili i Michelinskou hvězdu, ale i na ulici s místními, u stolečku s plastovými židličkami, rozloženými přímo na chodníku. Vietnamská gastronomie je rozmanitá a zcela jistě zde uspokojíte své chuťové buňky. Na své si přijdou i náročnější gastronauti.

Čti více

Gurmánský zážitek ve Vietnamu

Možná mořské plody neradi, možná jste je ještě nezkusili a možná na některé ani nikdy nenajdete odvahu. Ale pokud patříte mezi milovníky chobotnic, ryb, mořských ježků, sépií a jiných potvor, a rádi zkoušíte nové věci, Vietnam je pro vás jako stvořený. Pouze zde zažijete restaurace přeplněné čerstvými mořskými plody. Přijdete do podniku a ukazujete číšníkovi na jednotlivá akvária, že chcete půl kila krevet, královskou makrelu, deset mořských hlemýžďů, svalovinové trubičky, jejichž název nejen že neznáte, ale nejste ani schopni vyslovit jejich vietnamský název :) ani se nenadějete, a již se stoly prohýbají pod váhou objednaného jídla. Vynikající chuť je zaručena, a gastro zážitek uloven :)

Čti více

Hoan Kiem – kde se najíst ve Vietnamu

První den našeho zájezdu Vietnam, Kambodža jsme začali ve městě Hanoi. Večerní procházky starým městem s názvem Hoan Kiem přinášejí mnohem více než čekáme – je pátek, pár hlavních ulic centra uzavřela místní policie a z klasické chaotické, neustále troubícím motocyklové provozu se kolem 19:00 rázem stává místní trh s prodejními stánky všeho druhu. O lokálním street food nebo česky "jídle na ulici" nemluvě. Je však místním pravidlem, že všechny podniky na ulici by měly zavírat o půlnoci. Hanojská policie auty projíždí uličkami a místní podnikatele napomíná osobně, jednoho za druhým. Nikomu se totiž zavírat nechce – Vietnamci ulicí žijí a je to cítit na každém kroku. Od piva vyhnali i nás. Žaludek si ale přál něco na zub před spaním, my však v uličkách starého města sledujeme už jen místní Vietnamce, sedící na tradičních, barevných plastových židlích "dětské" velikosti společně večeřet, po jejich celodenní šichtě. Zacházíme do boční uličky nedaleko našeho hotelu Skylark a vidíme prázdné plastové stolky. Vietnamci je po večeři ještě nestihli uklidit. Zpomalujeme chůzi, vidíme jedinečnou šanci, jak naplnit naše hladové žaludky a zároveň uspokojit naše chuťové buňky. Přibíhá k nám místní pán s jídelním menu v ruce. Ukazuje, co si máme dát. Název Fried Beef nezní úplně lákavě, ale dlouho neváháme, dáváme si říct. Po pár minutách nám postupně přinášejí malou keramickou misku pro každého – prázdnou. Potom sójovou omáčku v jedné misce, limetkový dip s chilli v miskách pro každého. Margarín v dózičce. Celý talíř syrového hovězího masa, na něm naskládaná, posekaná zelenina v podobě cibule, rajčat a jarní cibulky. Ananas, drobné houbičky. Vzápětí přinášejí obrovský hořák s pánví a alobalem na něm. "Co s tím mám dělat?" říkám si. Najednou pánev začne syčet a my víme, že si na pánev musíme naskládat všechno syrové ze sousedícího talíře. Pochoutka jako nikdy, sami si připravíte kvalitní jídlo na "vařiči", dopečené podle vlastní chuti a kombinací. Mezi tím nám občas vypínají světlo nad hlavami a po celé ulici .. Možná proto, aby je místní policie neodchytila ​​kvůli obsluhování po půlnoci. Jak se říká, na dobré se čeká – trávíme tam přes hodinu opékáním místního jídla a následným vychutnáváním vietnamského gurmánského luxusu. Při pohledu na domácí, kteří hadicí čistí nádobí z celého dne, nakonec, odcházíme více než spokojeni. Quant bo nướng; děkuji, chutnalo.

Čti více

Jarní rolky v Hanoji

Po návštěvě prezidentského paláce, shlédnutí Ho Či Minhova skromného příbytku a už méně skromného vozového parku, nás Tank (vietnamský průvodce) vyprovází na rikši. Ekologický dopravní prostředek poháněný lidskou silou. Ve vietnamském provozu se jedná o zcela adrenalinovou aktivitu. Odvezli nás přímo do restaurace, kde nás patřičně uvítali rýžovou pálenkou. Pokračovali jsme rybou s galangalem. Jedná se o plněnou rolku rýžového papíru rybou, zeleninou a bylinkami. Jelikož nás velmi zaujal vzhled této pochoutky, poprosili jsme o malou lekci z kuchařského umění. S radostí v očích z netradičního požadavku nám přinesli potřebné suroviny. Po krátké instruktáži jsme si už pochutnávali na vlastních výtvorech. "Omylem jsem si připravila až příliš pikantní verzi", prozradila Katka pobaveně. Tvorbu dalších chodů jsme už přenechali na profesionálech. Pochutnali jsme si ještě i na vepřovém mase na lístcích mac-mat nebo krevetách s tamarínem. "Už se nemůžeme dočkat na další ukázky z vietnamské kuchyně", shodli se klienti. Ani si neuvědomili, jak rychle budou čelit velké gastronomické výzvě hadí krev a žluč. Jak to dopadlo? Dozvíte se příště.

Čti více

Nejlepší Pho v Hanoji

Hned po příchodu do hlavního města Vietnamu jsme nelenili. Po krátké pauze na převlečení vyrážíme do ulic, přímo do pulzujícího centra vietnamské metropole Hanoj, do starého města Hoan Kiem. Právě zde v 36 obchodních ulicích najdete koncentrovanou duši průbojného vietnamského národa. Všude kolem nás je ruch, po ulicích jezdí motorky, po chodnících stejně a na každém kroku Vám podnikaví Vietnamci něco prodávají. Od zaručeně pravého sportovního oblečení, až po nové podrážky na boty. My máme ale jasný cíl – navštívit nejlepší vývařovnu s vietnamským národním jídlem Pho v celém starém městě. Vyhýbáme se konvenčním restauracím a turistickým pastím a naše kroky směřují rovnou do okénka v boční uličce při ulici Dinh Liet. Pokud nevíte, jaký poklad zde hledat, tak byste sem určitě nezašli. Osobně mi tento podnik doporučil náš dlouholetý místní kolega Thanh až po pár letech spolupráce. "Sem nechodíme s každým, jinak by sem přicházelo příliš turistů". Já jsem se ale rozhodl, že se o tuto malou restauraci nemohu nepodělit. Byla by to věčná škoda, pro každého, kdo navštívil Hanoj ​​a nestavil se na jejich misku silného hovězího vývaru s rýžovými nudlemi. Když jsem tu byl poprvé tak tu seděli jen Vietnamci. Již se ale zjevně rozkřiklo jako tu vaří a poměr Evropanů a Vietnamců je aktuálně jedna ku jedné. Horko těžko si nacházíme místo a objednávám Pho pro všechny. Mají dvě verze, standardní vietnamskou s předvařeným masem, a pro odvážnější i nejtradičnější recept, kde se do polévky dává maso syrové. Osobně neváhám ani vteřinu a hned si říkám o tu tradičnější verzi. Nenabízejí ji všude, ale právě zde je obrátka velká a maso na první pohled čerstvé. O tři minuty přede mnou přistane miska vývaru, z něhož se hustě páří. Beru mističky a přidávám do polévky limetku, chilli papričky a také tradiční dochucovadlo – česnek s octem. Je přesně taková, jak jsem si ji pamatoval. Exkluzivní pho jaké v běžné restauraci nedostanete, natož za lidovou cenu 45 000 Dong (47 Kč). I ti nejzkušenější z naší skupiny uznávají kvality této domácí Vietnamské kuchyně a já se už teď těším, jak sem zajdu až se do Hanoje zase jednou vrátím!

Čti více

Ochutnat hmyz ve Vietnamu

Kdysi byly časy, když bych při pohledu na takovou havěť běhající po mém bytě zvažoval podpálení celého domu. Postupem času jsem začal akceptovat, že pro některé lidi je to domácí zvířátko, něco jako rybičky. Ale až v Kambodži jsem se setkal s tímto hmyzem na jídelním lístku. Můj odpor se postupně snižoval s každým dalším odprovozeným turnusem. Kromě tarantulí tu narazíte na kachní zárodky, larvy, šváby, štíry či cvrčky. Všechno je to připraveno na různé způsoby nejčastěji orestované na pánvi s chilli a česnekem. Překvapivě to chutná velmi dobře. Dokonce je to i zdravé, a ne nadarmo se hmyz právě proto považuje za jídlo budoucnosti. Můj vztah k hmyzu se postupně mění, reálně si pohráváte s myšlenkou pořídit si takovou potvoru i domů :)

Čti více

Vietnamský hot pot

Co je to hot pot? Je to způsob vietnamského stravování při významných rodinných událostech, jako jsou narozeniny nebo výročí. Musíte ale počítat, že takové stolování trvá klidně i 2 hodiny, ale stojí to za to. Nejprve Vám na stůl dají uhlíky i s roštem, nebo vařič. Já mám nejraději verzi s hrncem, ve kterém se dá vařit i grilovat zároveň. Když se gril rozpálí a voda začne vřít, číšník přinese čerstvé suroviny. Máte jistotu, že jsou čerstvé, protože rybám se oči perfektně lesknou a krevety Vám ještě vyskakují z talířku. Zde se nemůžete vymlouvat na špatného kuchaře. Vy sám jste kuchař! Opékáte si a vaříte si přesně podle Vaší chuti. Patříte mezi lidi, kteří by připekly čaj nebo osolili kávu? Nezoufejte, číšníci jsou velmi ochotní Vám to předvést, a naučíte se to opravdu rychle. 

Čti více

Máte předběžný zájem o tento zájezd? Budeme Vás kontaktovat, rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy a zašleme kalkulaci zájezdu na Váš email.







Povinné pole

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací
ZÁJEZDY 2021 - 2022 SE SLEVOU AŽ 15 %
Lovte zážitky s CK SEN bez rizika.
Záloha pouze 5 000 Kč/osoba.  Více ZDE ➔