Hotel Marina Bay Sands

Singapur – průvodce, rady, tipy, zajímavosti a informace

Singapur je malý ostrovní městský stát v jihovýchodní Asii. Navzdory své zanedbatelné rozloze (710 km2) jde však o nesmírně čilou a životaschopnou krajinu, velkého hráče ve světovém obchodě. Díky strategické poloze je jeho přístav jedním z nejrušnějších na světě, některé údaje dokonce uvádějí, že jde o nejvytíženější přístav vůbec. Neskutečné bohatství tohoto státečku plyne i z těžby ropy. Největší příjmy pro státní rozpočet Singapuru pocházejí z finančních služeb pro celý region. Mnoho firem zde má své zastoupení nejen jako věc prestiže, ale i pro výhodnější podmínky zdanění či jiných pravidel exportu a importu vůči třetím zemím. Singapur je zkrátka rájem nejen pro obchodníky, ale také pro turisty. Tato bezpečná země vám nabídne Asii jako na dlani. Směs různých kultur a národností, které zde spolu v harmonii žijí, je všudypřítomná. V tomto ostrovním státě zažijete skvělé dny! Jen se nedivte, že v žádném obchodě neseženete žvýkačky!

Autor: Martin Lipinský

01.03.2023

Čti více
Muzeum umění a vědy a panorama mrakodrapů v pozadí
Muzeum umění a vědy a panorama mrakodrapů v pozadí

Díky kombinaci výše uvedeného se stal Singapur jedním z dravých asijských tygrů, jedním z finančních center světa, kde vládne vysoká životní úroveň, kvalitní zdravotní péče, jeden z nejvyšších příjmů na osobu, Singapur je také jednou z nejobdivovanějších zemí světa, co se týče celkové délky života. Naprosto unikátní je toto území i z hlediska složení obyvatelstva. Na jednom místě tu žije pohromadě směs Malajců, Číňanů a Indů. Tento mix náboženství a různých kultur zde vytvořil fascinující náboženskou a kulturní křižovatku tolerance. Není nic neobvyklého, když projdete kolem mešity a na téže ulici o tři sta metrů dál uvidíte i buddhistický či hinduistický chrám.

Chrámy a moderní město
Chrámy a moderní město

Singapur v mnoha žebříčcích figuruje jako nejharmoničtěji si žijící země světa. Zároveň má pověst nejlépe organizovaného a nejčistšího státu v celé Asii. Je však třeba říci, že to, co na Singapuru přitahuje drtivou většinu návštěvníků nejvíce, není bohatá kulturní rozmanitost ani čisté lesknoucí se ulice. Jsou to obchody! Moderní luxusní butiky a status Singapuru jako bezcelní zóny sem dennodenně přitahuje četné davy zejména čínských turistů.

Nekonečný bazén a výhled na celý Singapur
Nekonečný bazén a výhled na celý Singapur

Kromě bezkonkurenčně výhodných nákupů tu jistě zaujme každého i vynikající gastronomie. Vždyť je to jedno z mála míst světa, kde si můžete dát na jedné ulici vynikající čínské, indické i malajské delikatesy té nejvyšší kvality. Pokud máte rádi mořské plody, tak si zaručeně přijdete na své. Společným znakem místní gastronomie je příznivá cena, ale samozřejmě i zde najdete několik prestižních a luxusních restaurací, kam většina běžných smrtelníků nikdy nezavítá.

Mořské plody
Mořské plody

Věděli jste, že ...?

  • leží u jižního cípu Malajského poloostrova? Od Malajsie je oddělen Johorským průlivem, od indonéských ostrovů Riau Singapurským průlivem.

  • se skládá z hlavního ostrova Singapore Island (Palau Uljong) a 62 přilehlých ostrůvků? Mezi turisticky atraktivní patří například Sentosa, Pulau Ubin, St John’s Island a Sisters’ Islands.

  • Singapur je parlamentní republika a platí zde singapurský dolar.

  • ženy se zde dožívají v průměru až 85 let a muži 79 let života.

  • úřední jazyky jsou tu angličtina, čínská mandarínština, malajština a tamilština. A rozhodně nesmíme zapomenout na Singlish, což je taková zdejší zvláštní odnož angličtiny. Zajímavostí je, že 27 slov této mluvy se dokonce dostalo do slovníku Oxford English Dictionary.

  • věřící tu vyznávají buddhismus (42,5 %), taoismus (8,5 %), islám (15 %), křesťanství (14,5 %), hinduismus (4 %), jiné (15 %).

  • nezaměstnanost je tu pouze 2 procenta.

  • je domovem první noční zoologické zahrady nebo spíše safari na světě. Zde vstoupíte do říše nočních zvířat, která budete moci obdivovat z otevřeného autobusu.

  • je to město (umělých) vodopádů! První umělý vodopád byl postaven v Jurong Bird Park v roce 1971. Padá zde z výšky 30 metrů je prý dosud nejvyšším vodopádem ve voliéře. Mezi další uměle vytvořené kaskády patří Cloud Forest v Gardens by the Bay. Tento obrovský, 35 m vysoký vodopád je středobodem zdejšího obřího skleníku. Je skoro nemožné minout další umělý singapurský vodopád, protože se nachází přímo na letišti Changi. Rain Vortex HSBC se nachází v maloobchodním a lifestylovém komplexu letiště Jewel Changi Airport ve výšce 40 metrů a je obklopený svěží krytou zahradou. Je to nejvyšší indoorový vodopád na světě. Dodává letištnímu prostoru ještě více na futuristickém designu, když voda se řítí k zemi od okraje kruhového otvoru ve středu prosklené střechy. Horní část vodopádu navíc obklopuje terasovitý tropický prales. V určité hodiny zde dokonce můžete obdivovat světelnou a zvukovou show. Pro panoramatický výhled se vydejte na 50 m dlouhý Canopy Bridge, který visí 23 m nad zemí. Má skleněnou podlahu, takže skvělý výhled máte zaručen!

  • Singapur byl průkopníkem prvního nočního závodu F1. Vůbec první noční závod seriálu se konal právě zde v roce 2008. Jeho vítězem se stal Fernando Alonso. Místem konání zdejšího každoročního klání je trať Marina Bay, která měří 5,063 km a jede se na počet 61 kol. Tj. celkem závodníci urazí lehce přes 308 km.

  • Singapur je to jedno z nejzelenějších měst světa!

  • s více než 260 stánky s občerstvením je Complex Food Center v čínské čtvrti největším gastro centrem v celém Singapuru.

  • Singapur je domovem lokality světového dědictví UNESCO a to Singapore Botanic Gardens. Tropická botanická zahrada byla na seznam zapsána v červenci roku 2015. Zahrada byla založena již v roce 1859 a rozhodně by neměla uniknout vašemu oku.

  • od roku 1905 změnil Singapur šestkrát své časové pásmo! Dnes se nachází v zóně GMT + 8 (aby byl zachován soulad se sousední Malajsií).

  • prodej žvýkaček je v Singapuru nezákonný od roku 1992. Od roku 2004 platí výjimka pro terapeutické, dentální a nikotinové žvýkačky, které lze zakoupit u lékaře nebo registrovaného lékárníka. Žvýkačky se staly v Singapuru „zakázaným ovocem“ v roce 1992 a o zákaz se postaral bývalý premiér Lee Kuan Yew. Tento zakladatel země, který se ujal premiérského křesla v roce 1959 a vydržel v něm neuvěřitelných 31 let, sice odstoupil z funkce premiéra v roce 1990, ale stále měl značný vliv. Současný Singapur je velmi pokrokový a bývalý premiér trval na čistotě a dobrých mravech. Žvýkačky jsou tedy zakázané, protože by kazily čistý ráz města, znečišťovaly chodníky, byly nalepené na sedadlech ve veřejné dopravě a lepily by se lidem zbytečně na podrážky.

  • Singapur je mezi dvaceti nejmenšími státy světa.

  • v zemi existuje limit na výšku staveb, ta byla stanovena na maximálně 280 m. V roce 2016 však v Singapuru vyrostl mrakodrap Tanjong Pagar Centre (Guoco Tower), který je se svými 284 metry nejvyšší budovou Singapuru. K jeho výstavbě bylo zapotřebí speciální povolení, i když se jednalo o pouhé 4 metry nad limit.

  • říká se, že Singapuřané jsou nejrychlejšími chodci na světě, jejich průměrná rychlost je prý 6,15 km/h!

  • na zadní straně bankovky v hodnotě SGD 1000 najdeme maličkým písmem napsaný text národní hymny Singapuru.

  • Singapur má také jistou vášeň pro toalety! Ač se to může zdát nepředstavitelné, vláda předložila rezoluci OSN k označení 19. listopadu Světovým dnem toalet a v roce 2001 vznikla dokonce Světová organizace toalet.

  • ruské kolo Singapore Flyer, jedna z dominant města, je třetím nejvyšším kolem na světě. První příčku žebříčku drží Spojené arabské emiráty s AIN Dubai (250 m), na druhém místě je pak High Roller v Las Vegas (167 m). Singapurský gigant byl otevřen v roce 2008 a nejprve se točil proti směru hodinových ručiček (viděno ze směru od Marina Centre). Po nějaké době to však bylo změněno, a to na základě doporučení odborníků na Feng Shui.

  • letiště Changi bylo již mnohokrát zvoleno nejlepší letištěm světa. Když zde dosednete, pochopíte rázem proč. Jeho vzhled a služby jsou naprosto jedinečné. S nadsázkou se dá říci, že dovolenou byste si užili, i kdybyste celou dobu z letiště nevytáhli paty.

  • nejvyšší přírodní vrcholek Singapuru - Bukit Timah - měří pouhých 164 metrů.

  • singapurská tvorba zaznamenala úspěch na filmovém festivalu v Cannes, a to konkrétně na jeho 66. ročníku v roce 2013. Tvůrčí počin režiséra Anthony Chena – film Ilo Ilo - získal ocenění Camera d’Or.

  • nejnižší zaznamenaná teplota v Singapuru byla naměřena dne 31. ledna roku 1934, rtuť se vyšplhala na „pouhých“ 19,4°C.

  • v Singapuru žije početná populace luskouna ostrovního, který také bývá přezdíván jako šupinatý mravenečník. Najdeme jej převážně v rezervacích Central Catchment Nature Reserve a Bukit Timah Nature Reserve.

  • Signature drink Singapore Sling, který obsahuje gin, cointreau, cherry brandy, dom benedictine, ananasový juice, grenadine, angostura bitters a limetku, byl poprvé servírován v Long Bar v Raffles Hotel již v roce 1915.

Výhled na Singapur přes den
Výhled na Singapur přes den

V zemi superlativ

Singapur je navštěvovanou a oblíbenou destinací i proto, že je skvěle a hustě letecky spojen se světem, je to jakási brána do Asie, kde se turisté zastaví před dalšími toulkami kontinentem. Mluvíme o skutečném šperku Asie, vždyť jakoby ne náhodou má hlavní ostrov tvar diamantu. V Singapuru, který je vlastně stát a město v jednom, vás už na první pohled ohromí zvláštní atmosféra, vytvářená kombinací luxusních mrakodrapů, zeleně a čistých ulic. Když k tomu přičteme celoročně teplé příjemné počasí, tuto zemi je opravdu velmi snadné si zamilovat. Nejnižší naměřená teplota vůbec zde byla údajně jen 19 stupňů. I to je důvod, proč zde roste více druhů rostlin než v celé Severní Americe. Je to také země, kde se jako další turistický bonus nevyskytují komáři.

Osvětlený krytý vodopád na letišti Changi
Osvětlený krytý vodopád na letišti Changi

Ve výpočtu singapurských předností bychom mohli pokračovat. I dopravní systém je doslova výkladní skříní, který by si měli brát za vzor ostatní metropole světa. Perfektně zřízena síť metra zde denně spolehlivě obslouží téměř tři miliony lidí (celkový počet obyvatel je téměř 5 mil.). Kvůli vysokým daním si tu automobil může dovolit jen přibližně 20 % obyvatelstva, což také slouží zemi jako přednost, neboť tak netrpí dopravními zácpami. O komfort se stará i cca 30 000 taxíků.

Dvoupatrový autobus
Dvoupatrový autobus

Toto velkolepě fungující město má však i svou odvrácenou stranu. Je to vedle všech těch superlativ, také město pokut a zákazů, někdy až absurdních nesmyslných. Zakázané je například nespláchnout na veřejných toaletách, jíst v metru, odhazovat odpadky nebo vyplivnout žvýkačku na ulici (mimochodem, ty se zde prodávají pouze v lékárnách). Mnohé přečiny se trestají ranami prutem, za jízdu pod vlivem alkoholu můžete dostat i deset let, a držení, byť jen malého množství drogy se zde trestá smrtí! I proto zejména západní státy vnímají Singapur jako v zásadě autoritářský stát. Každopádně, místním a jejich mentalitě toto zřízení očividně vyhovuje. Vidí, jak se trestá znečišťování životního prostředí, korupce nebo drogy, a za své bezpečí, čistotu v ulicích, prosperitu a fungování veřejného života rádi těmi striktními omezeními zaplatí. Dokud budou žít v blahobytu a státu se bude dařit, tak většina obyvatelstva nemá proč se bouřit vůči omezením na své svobodě.

Dokonalá obsluha a hygiena
Dokonalá obsluha a hygiena

Z historie „lvího města“

Už od 3. století malajští, indičtí či čínští obchodníci se plavili kolem ostrůvku nazývaného také Pu luo Chung, v překladu něco jako „Ostrov na okraji pevniny“. V 7. století tento město-stát pojmenovali Malajci jako Tamasek, o sedm set let později ho sumatranský princ Sang Nila Utama přejmenoval na Singapur. Důvod, proč ho nazval právě tak, je, že zde údajně zahlédl šelmu, kterou nesprávně identifikoval jako lva. Singapur totiž v překladu znamená lví město, i když zde lvi nežili a princ podle všeho viděl tygra. O kontrolu nad tímto územím se přetahovaly různé národy až do příchodu Sira Raffles – zakladatele moderního Singapuru. Sir Raffles byl důstojníkem britské Východoindické společnosti, který v roce 1819 vyjednal souhlas od malajských sultánů o založení obchodní osady Singapur. Později tento nárok potvrdili i Nizozemci.

Singapurská džungle
Singapurská džungle

Ještě v roce 1819 se na ostrově nacházela jen džungle, bažiny, několik čínských obchodníků a malajských rybářů. Politika volného obchodu a relativně volná koloniální pravidla napomohly k rychlému nárůstu obyvatelstva na 10 000. Rychle také rostl počet zde kotvících lodí. Raffles dohlížel také na výstavbu domů a infrastruktury. Otevřel město dělníkům a obchodníkům ze všech koutů jihovýchodní Asie ale především z Číny. Dalo by se říci, že Sir Raffles postavil v neuvěřitelně krátkém čase základy moderního a svobodného přístavního městského státu Singapur, kterým zůstal dodnes.

 Bílá socha Sir Thomas Raffles
Bílá socha Sir Thomas Raffles

Britský úspěch v Singapuru byl závislý na několika faktorech. Singapur se v 1867 stal britskou korunní kolonií. Otevření Suezského průplavu zvýšily obchodní aktivity v jihovýchodní Asii. Patřil mezi ně i prodej opia. Na přelomu 19.-20. století se hlavním vývozním artiklem stal kaučuk a cín. Celosvětová krize v roce 1929 se nevyhnula ani Singapuru. Revoluční myšlenky v situaci, kdy množství místních Číňanů stále udržovalo čilé vztahy s Čínou, sílící hnutí za nezávislost v Indii a do toho neutěšená ekonomická situace, do toho Druhá světová válka. V roce 1942 padl Singapur do rukou Japonců, což Churchill označil za největší neštěstí a nejhorší kapitulaci. Britové si byli jisti, že Japonci zaútočí z moře, kde se soustředila obrana, Japonci však nakonec zaútočili překvapivě z pevniny.

Po kapitulaci Japonska v 1945 se správy nad městem opět ujali Britové. Japonci mezitím stihli popravit více než 100 000 obyvatel, kteří odsuzovali okupaci Číny Japonskem. Vliv Britů postupně slábl, až vznikla Malajská federace a Singapur se zvláštním statusem. A tady přichází na scénu Lee Kuan Yew, který v roce 1959 vyhrál volby s pomocí levicových hnutí. Tyto vazby však přetrhal, podobně jako vazby na Brity. Soustředil se na sjednocení s Malajsií a provinciemi Sarawak a Sabah, a tak vznikla Malajská federace. Tento svazek vydržel jen dva roky, ale tento rozvod přinesl Singapuru úplnou nezávislost. Mnozí pochybovali o životaschopnosti tohoto nového útvaru, ale Kuan Yew se jako premiér o všechno postaral. Vnesl do společnosti pořádek, smířil různé etnické skupiny, poradil si i s politickými oponenty a soustředil se na hospodářský pokrok.

Národní galerie Singapuru
Národní galerie Singapuru

Singapur momentálně zažívá zlatou éru. Vhodná bytová politika, která zajišťuje mnohým vlastní bydlení, otevření se světu a příchod zahraničních investic, zdravotnictví a školství na špičkové úrovni. Masivní výstavba (sice na úkor historických staveb) přiblížila životní úroveň k těm nejbohatším státem světa. Z pohledu demokratické Evropy jsou však tyto úspěchy draze vykoupeny omezováním svobody vyjadřování, média podléhají přísné cenzuře a političtí oponenti jsou v nuceném exilu. Tento pohled je však v samotném Singapuru minoritní. Stabilita, funkčnost služeb a vysoká životní úroveň jsou důvody, proč do parlamentu nevolí žádnou jinou stranu než tu nynější.

Vnitřek hotelu Marina Bay Sands
Vnitřek hotelu Marina Bay Sands

Začínáme prohlídku

Pokud někde začít toulky Singapurem, tak právě zde, na nábřeží řeky Singapur, nedaleko Viktoriina divadla, kde kdysi zakotvil Sir Raffles a položil základy země. V minulosti bažinaté území s mangrovníkovými lesy je dnes už dávno minulostí. Najdete zde malebnou promenádu s množstvím restaurací, podniků či kaváren. Břeh je lemován sochami několika světoznámých osobností. Nepřehlédnutelná je samotná koloniální budova Victoria Theatre. Původně se tato budova používala jako radnice. Dnes slouží jako koncertní, resp. divadelní scéna. Před budovou se nachází originální bronzová socha Sira Raffles ještě z roku 1887.

Divadlo Victoria Theatre
Divadlo Victoria Theatre

Podél řeky Singapur se dostáváme k třetímu nejstaršímu mostu Singapuru – Cavenagh, který byl postaven v Glasgow a dopraven po částech až sem. Ten nás jednoduše převede na druhou stranu řeky, kde už nás čeká jeden z nejluxusnějších hotelů Singapuru. Fullerton Hotel byl zrekonstruován a otevřen v roce 2001, ale do dob druhé světové války byla tato budova sídlem pošty. Celý její příběh i s fotografiemi nám povypráví v jejích útrobách, ve staré podzemní šachtě, která kdysi přepravovala zásilky přímo z lodí do budovy.

Hotel Fullerton
Hotel Fullerton

Pokračujeme na asi nejnavštěvovanější místo celého Singapuru – do Marina Bay. Na začátku zátoky vás uvítá maskot města – hlava lva, zkříženého s tělem ryby nazývaná Merlion. Tato 8, 5 metrů vysoká socha je tu od roku 2015 a návštěvníci si ji rádi fotí na impozantní scenérii mrakodrapů v pozadí. Zde se vám naskytne pohled na světoznámé budovy, které najdete na každé druhé pohlednici. Nelze si nevšimnout Esplanade Theatre – objekt ve tvaru exotického ovoce durianu, či druhé největší (první je v Las Vegas) vyhlídkové kolo světa Singapore flyer, vysoké 165 metrů. Nedaleko odsud se nachází také cílová rovinka městského okruhu nočních závodů F1. Pohled vám určitě spočine na komplexu zvaném Sands Sky park, s trojvěžičkovým hotelem Marina Bay Sands. Celý mimořádně drahý komplex má 2 560 pokojů, obchodní centrum, divadla, obrovské kasino a otevřenou terasu pro 3 900 osob. Na střeše luxusního hotelu se ukrývá bazén (bohužel pouze pro ubytované) ale mají tu i skvělý Cé La Vi sky bar pro návštěvníky. Ve výšce asi dvě stě metrů si tak můžete vychutnat koloniální koktejl Singapore Sling.

Socha maskota Singapuru Merlion a výhled na scenérii města
Socha maskota Singapuru Merlion a výhled na scenérii města

Z velkolepých zahrad do koloniální čtvrti

Pokračujeme dál, do Gardens By the Bay. Je to unikátní park, který vznikl na souši mořského dna. Ve 100 hektarovém parku v centru města pod širým nebem, který byl otevřen v roce 2012 a dnes se zde semelou miliony turistů ročně, si můžete vychutnat úžasné procházky uprostřed zeleně. Naleznete zde množství nádherných květin, ale i několik "super stromů", které přes den poskytují příjemný stín a večer jsou nádherně osvětlené, i s hudebním doprovodem. Pokud nikam nespěcháte, vystůjte si řadu na OSBC Skywalk – něco jako chodník v korunách stromů. Najdete zde nejvyšší krytý vodopád, rostliny z celého světa od baobabů, přes kaktusy až po bambusy, či palmy. Velmi působivé jsou i dva skleníky "deštný prales" a "květinový dóm", který je podle Guinessovy knihy největší skleník o rozloze 1,2 hektaru.

Superstromy v zahradách Gardens by the Bay
Superstromy v zahradách Gardens by the Bay

Skleníky mají speciální skla, které minimalizují ohřívání oken a maximalizují propustnost světla. Podlaha uvnitř je chlazená (pokud plánujete návštěvu, vezměte si bundu), zatímco se horký vlhký vzduch vytlačuje trubicemi ven a vypouští právě přes superstromy. Ty jsou pokryty solárními panely, díky kterým v noci svítí. Systém jezírek slouží jako přírodní filtr vody a pomáhá zásobovat všechny fontány a vodopády.

Večerní osvětlení superstromů v Gardens by the Bay.
Večerní osvětlení superstromů v Gardens by the Bay.

Milovníci koloniální architektury si přijdou na své ve čtvrti Civic district. Katedrála St. Andrew vás upoutá svou sněhobílou barvou. Tato barva je výsledkem unikátní kombinace vaječných bílků, skořápek, vápna a kokosu. Původní chrámy na tomto místě byly 2x zasaženy bleskem proto se vám tato stavba – největší katedrála země, může jevit jako relativně mladá. Její poslední rekonstrukce v novogotickém stylu je z roku 1861, patří anglikánské církve. Nedaleko se nachází City hall – radnice z 30. let minulého století, která je dnes národním symbolem země. Právě zde se vzdali v 1945 Japonci Britům, a právě zde Lee Kuan Yew 1959 vyhlásil nezávislost. V sousedství najdete historickou budovu Nejvyššího soudu s korintskými sloupy.

Budova Nejvyššího soudu.
Budova Nejvyššího soudu.

Kousek Číny, Indie i islámu

Zdejší Chinatown je jedna z prvních čtvrtí, které ve městě navrhl Sir Raffles. Začali se zde usazovat první čínští dělníci. Ze začátku Číňané vykonávali zejména manuální práci, později se zde usadili obchodníci a rybáři. Nacházelo se zde i několik opiových skrýší a celá čtvrť patřila pod vliv různých živlů a gangů. Celá čínská čtvrť by se dnes dala přirovnat k labyrintu uliček s četnými obchody s textilem, hedvábím nebo suvenýry. V některých ulicích prodávají přípravky tradiční čínské medicíny – různé rohy, drápy, sušené hady a podobně. Kromě obchůdků v čínské čtvrti najdete i zajímavé budovy. Jednou z nich je například mešita Jamae s pagodovitými minarety. Rozhodně byste neměli vynechat 4 podlažní zdobený chrám s muzeem Buddhova zubu. Dvoumetrovou stúpu najdete na nejvyšším podlaží, Pokud vás přepadne hlad a budete mít chuť ochutnat něco z místní kuchyně, zavítejte do Chinatown street food na Smith Road. Na konci ulice se nachází slavný Liao Fan Hawker Chan – první pouliční stánek s jídlem, který získal michelinskou hvězdu. Na pohled obyčejné kuřecí maso s rýží za přibližně šest singapurských dolarů (kolem 3,9 €) vám však zahraje symfonii chutí na jazyku. Vyzkoušíte?

Barevná čínská čtvrť v Singapuru
Barevná čínská čtvrť v Singapuru

Zatímco Číňané tvoří v Singapuru majoritu (74 %), Indů je tu asi deset procent. Tuto menšinu zde reprezentuje část Little India na východním břehu řeky, naproti Chinatownu, který je na západním pobřeží. Indové této čtvrti říkají Tekka. Původní osada byla pro 120 indických vojáků, se kterými sem připlul Sir Raffles. Mezi místními Indy převládá hinduismus, ale jsou zde zastoupeni i tamilští muslimové. Dnes je i tak asi ¾ čtvrti Little India obydlená Číňany. Najdete zde dobrou indickou kuchyni, mnoho obchůdků, posvátných míst. Určitě zde nevynechejte návštěvu chrámu Sri Veeramakaliamman Temple, který postavili před 170 lety přistěhovalci z Bengálska. Je zasvěcený Kálí, která je považována za bohyni času, změn, síly a smrti. V úterky a pátky se zde děje rituál s rozbíjením kokosového ořechu, symbolické zbavení se vlastního ega.

Ulice indické čtvrti v oblasti Kampong Kapor
Ulice indické čtvrti v oblasti Kampong Kapor

V Singapuru najdete na stejném břehu i muslimskou čtvrť, tzv. Kampong Glam. Vystavěli ji malajští přistěhovalci muslimské víry, rozrůstat se začala v 30. letech minulého století. I zde najdete spoustu obchodů, restaurací, suvenýrů. Její dominantou je mešita Sultan Mosque. Nevěřící mohou dovnitř nahlédnout, ale nemohou vstoupit. Na tuto stavbu přispívali ti nejbohatší muslimové Singapuru, ale chudí chtěli přispět také. Takže lem kolem hlavní věžičky je ze skleněných lahví, darovaných právě od nich.

Nejkrásnější mešita Masjid Sultan v muslimské čtvrti Kampong Glam
Nejkrásnější mešita Masjid Sultan v muslimské čtvrti Kampong Glam

Umělecké srdce města

Tak, jak se zcela jiný svět Narnie schovával v nenápadné skříni, tak se můžeme z muslimské čtvrti dostat do světa, plného barevného street-artu, mexických rytmů, chutných drinků a malých uměleckých obchůdků. Ulice Haji Lane je místem setkání, odpočinku a živých rozhovorů, které vzkvétá kreativitou a uměleckým vyjádřením. Umění však k Singapuru neodmyslitelně patří. Stačí se pořádně dívat, když budete kráčet kteroukoliv ulicí – všimli jste si té úžasné architektury zdejších budov? Jako by tu všichni architekti zápasili o titul nejkreativnějšího designu!

Umělecké srdce města
Umělecké srdce města

Sentosa ostrov

Když jsme si udělali prohlídku multikulturním Singapurem, můžeme konečně zamířit na ostrov Sentosa! Je snadno přístupný buď lanovkou, vláčkem Sentosa express nebo klasicky – po silnici. Kdysi sloužil jako základna pro britská vojska a vězení, dnes je to populární resort relaxu, který přiláká ročně 20 milionů turistů. Najdete zde čtrnáct hotelů, golfové hřiště, či pevnost Siloso jako připomínku Druhé světové války. Hlavní atrakcí ostrova je dnes unikátní zábavní park filmových studií Universal. Má dohromady 28 atrakcí, je rozdělen do několika tematických částí a speciálních sektorů podle filmů jako například Madagaskar, Shrek či Jurský park. Je to druhý park studií Universal na kontinentu, první v jihovýchodní Asii. Nenechte si jeho návštěvu ujít. Je to příjemné strávení času, ať už cestujete s dětmi nebo ne. Věřte, že se zde ve vozíčku adrenalinové horské dráhy Battlestar Galactica vrátíte do dětských let. Na Sentose najdete i S.E.A. (South East Asia) Aquarium s ukázkami tropického podmořského života. Dokonce si můžete zašnorchlovat ve společnosti 100 000 živočichů, kteří zde žijí!

Ostrov Sentosa
Ostrov Sentosa

Pokud jsme již viděli v turisticky nesmírně atraktivním Singapuru vše, nesmíme zapomenout na zdejší mekku nakupování – slavnou Orchard Road! Ty nejznámější butiky a obchody naleznete právě zde, na více než dva kilometry dlouhé ulici, plné kavárniček, barů, food court, ale i se sídlem prezidenta na východním konci. Ve více bedekrech se objevuje informace, že v Singapuru se vyplatí kupovat elektronika. To si však třeba dobře promyslet a zvážit, zda vám nižší cena stojí za komplikace při případné reklamaci.

Mekka nakupování – slavná Orchard Road
Mekka nakupování – slavná Orchard Road

Co ochutnat v Singapuru?

Singapur má velmi pestrou gastronomii a byla by velká škoda neochutnat něco z místních dobrot. Jídlo se zde obecně dělí do dvou kategorií – ty s rýží nebo ty s nudlemi. V obou kategoriích najdete rýži i nudle na různé způsoby, nejčastěji smažené, orestované na pánvi a dochucené buď zeleninou, různými omáčkami nebo masem.

Absolutním základem je však polévka laksa. Může se regionálně trošku lišit, ale základ je všude stejný: nudle, chilli papričky a kokosové mléko. Další místní pochoutkou je lei cha rýže. Kdo má chuť na něco zdravějšího, doporučuji misku hnědé rýže s bylinkami, fermentovanou ředkví, houbami, arašídy a zelenými fazolkami s mátovo-krémovou polévkou k tomu. Pro mě největším gastronomickým zážitkem jsou zde vždy mořské plody. Nejen pro samotné jídlo, ale i pro celý rituál společného stolování, tzv. set menu, kde sdílíte pokrmy se všemi u stolu a každý si nakládá podle potřeby. Odhodlali jste se již někdy na chobotničky, krevetky, humry nebo kraby? Právě zde je to správné místo!

Singapur je stále považován za jakýsi div světa, kde vás na jedné straně překvapí okázalá prosperita, perfektně fungující veřejný systém, čistota na ulicích, náboženská i etnická tolerance a multikulturalismus v jednom městě, na straně druhé se vždy najdou kritici, odsuzující zdejší přísné tresty, zákony, omezení pro média i opozici. Každopádně je fascinující navštívit tento unikátní městský stát, žijící si podle svých pravidel, ukazující světu v mnoha oblastech, jak se to dá. Když k tomu přidáte historické, přímořské, přírodní atrakce, lákadla v podobě nakupování a jídla, Singapur se stane i pro vás nezapomenutelnou cestou

TIP: Pokud si chcete na chvíli nechat rozmazlovat svoje chuťové pohárky, zavítejte do jedné ze sedmi singapurských restaurací, které se mohou pyšnit dvěma michelinskými hvězdami. Jednou takovou je například Cloudstreet..

Polévka Laksa
Polévka Laksa

Co vidět navíc?

Singapurská ZOO, známá největší kolonií orangutanů na světě, kde vás čeká více než tři sta druhů zvířat, možnost krmit bílé tygry, či navštívit zdejší Jurský park. ZOO je rozdělena tematicky na 11 částí a unikátní je tím, že zde nenajdete klece, pouze přirozené bariéry.

ArtScience Museum – Muzeum umění a vědy, sídlící v Marina Bay Sands, otevřené v roce 2011. Najdete zde fascinující expozice, kde si podává ruku umění, věda a technologie. Na 6 000 metrech čtverečních se můžete dozvědět více o létajících strojích Leonarda Da Vinci, robotických rybách, pokladech dynastie Tang a mnohé další zajímavosti.

Koncertní a divadelní sál ve tvaru ovoce durian
Koncertní a divadelní sál ve tvaru ovoce durian

Čínská a japonská zahrada – atrakce, které jsou propojeny. Japonská zahrada je 13 hektarový park, který leží na východě Singapuru, na umělém ostrově v Jurong jezeře. S čínskou částí, kde je také čajovna, pagoda, zahrada hojnosti a bonsai zahrada, ji spojuje most. V obou částech, vybudovaných v 70. letech minulého století lze pozorovat typickou zahradní architekturu obou zemí. Součástí je i muzeum želv. Jurong jezero je oblíbené pro vodní sporty.

Krásná tmavorůžová orchidej v Gardens by the Bay
Krásná tmavorůžová orchidej v Gardens by the Bay

TOP 10 Singapuru

  1. Už jen ocitnout se v jedné z nejvíce prosperujících, nejčistších, nejbezpečnějších zemí světa s perfektním zdravotnictvím, životní úrovní na jedné straně, a mnohými omezeními, mastnými pokutami, trestem smrti a omezováním hlasu opozice a médií je unikát sám o sobě. Asijský tygr, jedoucí si svou vlastní cestou.
  1. Projděte se po promenádě na řece Singapur, kde najdete čilý život, množství restaurací a barů, či sochu Sira Raffles. V Marina Bay se vyfoťte s maskotem Singapuru Merlion a vychutnávejte si unikátní výhledy na scenérii města.
  1. V jednom z nejdražších asijských hotelů Marina Bay Sands si ve sky baru můžete dát typický džinový koktejl Singapore Sling a z výšky dvou set metrů obdivovat krásy města.
  1. Gardens by the Bay – jedno z nejoblíbenějších míst turistů i domácích, nádherná zeleň uprostřed moderního města se superstromami, největším skleníkem a množstvími cestiček v parku, kde se dá skvěle odpočívat.
  1. St. Andrew Cathedral – největší katedrála ve státě pod diecézí anglikánské církve. Je sídlem nejstarší hudební instituce země – The St. Andrew Cathedral Choir, 46-členného prestižního pěveckého sboru.
  1. Chinatown je lákavým ztělesněním čínské menšiny v Singapuru. Spleť uliček, různé alchymistické tajemné produkty, mnoho textilu, hedvábí, suvenýrů, Muzeum Buddhova zubu, a samozřejmě hodně-hodně skvělého jídla! Unikátem je, že v tolerantním pestrém Singapuru najdete i hinduistickou a muslimskou čtvrt.

Chrám s Buddhovým zubem
Chrám s Buddhovým zubem

  1. Sentosa ostrov – mimořádně populární oddechový resort, jehož historie se pojí s Druhou světovou válkou, ale dnes tu vládne zábava! Hotely, restaurace, golf a velkolepý park filmových studií Universal s atrakcemi a postavičkami z kinohitů jako Madagaskar, Shrek, či Jurský park a mnoho jiných.
  1. E. A. Aquarium na Sentosa ostrově, druhé největší akvárium na světě se 45 miliony litrů vody. Žije zde sto tisíc živočichů, osm set různých druhů. Můžete se zde i potápět a obdivovat nádherný bohatý podmořský svět.
  1. Orchard road – když nakupovat, tak určitě zde! Více než dva kilometry obchodů, center, restaurací, kde lze pozorovat ten pravý singapurský ruch.
  1. Laksa – v Singapuru určitě musíte ochutnat místní typickou polévku s nudlemi, chilli papričkami a kokosovým mlékem. Zážitkem je dát si tu mořské plody na způsob tzv. set menu, kdy sdílíte s ostatními několik druhů jídel.

TIP: Pokud se budete v Singapuru nalézat v období čínského Nového roku, rozhodně se zúčastněte pestrých a originálních oslav. Centrem dění je samozřejmě Chinatown.

Osvětlené balóny v jezírku v zahradách Gardens by the Bay
Osvětlené balóny v jezírku v zahradách Gardens by the Bay

Fauna a flora Singapuru

Na singapurské pevnině a v okolních vodách najdeme přes 80 druhů savců, zhruba čtyři stovky druhů z říše ptactva, asi 100 druhů plazů, zhruba 30 druhů z řad obojživelníků a zajímavostí je necelých 140 druhů vážek!

Domovem většiny zvířat jsou především dvě zdejší rezervace - Central Catchment Nature Reserve a Bukit Timah Nature Reserve. Zde totiž také ještě najdeme zbývající původní lesy.

Mezi typické obyvatele Singapuru patří například: hulman mitrový, zoborožec bělolící, letucha malajská, oviječ skvrnitý, vydra, krokodýl, delfín či mořská želva. Ve zdejších vodách našla domov rovněž četná populace roztomilých dugongů.

Singapur má ovšem také pestrou škálu flóry. Rostliny se zde však používají především ke zkrášlení krajiny. Národní květinou je hybridní orchidej Vanda Miss Joaquim. Dne 15. dubna 1981 byla Vanda Miss Joaquim (Papilionanthe Miss Joaquim) vybrána jako národní květina Singapuru, a to ze 40 dalších „adeptů“, většinu však tvořily rovněž orchideje.

Jako v každém tropickém deštném pralese je Singapur domovem řady velmi velkých stromů z čeledí Apocynaceae, Dipterocarpaceae, Fabaceae, Malvaceae a dalších.

Podnebí v Singapuru

Singapur se nachází v blízkosti rovníku a má tedy typicky tropické klima s četnými srážkami, vysokými teplotami a velkou vlhkostí po celý rok. Teploty během roku nevykazují žádné velké výkyvy. Dá se tedy říci, že pro turisty je Singapur vhodný k návštěvě takřka celoročně. Pravdou ovšem je, že prakticky vždy je nutné počítat i s ad hoc deštěm, který může mít často charakter silné průtrže. Nicméně podnebí Singapuru je charakterizováno dvěma monzunovými obdobími, která střídají období suššího rázu. Severovýchodní monzun nastává od prosince do začátku března a jihozápadní od června do září.

Denní teploty většinou neklesají pod 23 – 25°C během noci a maximální denní nepřevyšují 31 – 33°C. Jistotu vysokých teplot máte zejména v květnu a červnu (průměr činí 27,8°C), zatímco prosinec a leden patří k „nejchladnějším“ (průměr činí 26°C).

Graf počasí, Singapur.
Graf počasí, Singapur.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Swissotel the Stamford v centru města, cena pro 2 osoby se snídaní cca 9000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Singapuru lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 17 000 Kč například s Qatar Airways či Air France. V současné době neexistuje mezi Prahou a Singapurem přímé spojení, proto počítejte s jedním, někdy dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je + 7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Singapuru není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup do 90 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Cestující s českým pasem musí pouze vyplnit elektronický registrační formulář ICA, a to nejdříve 3 dny před příletem včetně data příletu i data odeslání.

Botanická zahrada v Singapuru.
Botanická zahrada v Singapuru.

Všechny články autora

Martin Lipinský

Lipi je tělem i duší čistokrevný cestovatel. Prošel celou Evropu, postsovětské a arabské země, doma je v jihovýchodní Asii. Oblíbil si systém organizovaného chaosu, který tam vládne a nikdy ho nepřestane fascinovat. Vždy se snaží myslet pozitivně se správnou mírou rozvahy a úsměvu na tváři. Svůj strach z výšek překonává kurzem lezení, překonávání překážek je pro Lipiho výzva.  Zastává názor, že v každé zemi je něco úžasného, co se dá vyfotit, zažít anebo sníst. Je nesmírně kreativní, rád improvizuje, vyřeší neřešitelné, uhasí neuhasitelné a klient ani netuší, že se schylovalo k průšvihu. Martina neuvěřitelně fascinuje, jak mu cestování umožňuje propojovat souvislosti v rámci dějin. Má rád práci s lidmi na zájezdech a klienti si váží jeho přístupu. Sní cokoliv, ale kousek domácího uzeného sýra po návratu domů miluje nejvíce.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole