Thajso, Krabi

Kalendář cestovatele

Plánujete dovolenou na příští rok? Zde je praktický kalendář s doporučenými destinacemi na každý měsíc následujícího roku. Čtěte, jaké tam bude počasí a která místa na cestách nevynechat.

Vydejte se i vy na poznávací zájezdy s CK SEN, nebudete litovat!

Autor: Pavel Fellner a Michaela Bučková

28.02.2018

Čti více
Thajso, Krabi
Thajso, Krabi

Leden: Thajsko

Krátké dny a studená zima už trvá velmi dlouho, ohřát si kosti v teplém moři dodá energii. Cestovatelsky příjemnou a bezpečnou zemí je Thajsko, kde jsou cestovatelé vítáni. Všechny cesty začínají v Bangkoku, o kterém se říká, že nikdy nespí. Je tu největší ležící Buddha v Thajsku měřící 42 metrů, Královský palác je zdobený zlatem. Odtud spousta lidí míří do letoviska Krabi, které je výchozím bodem pro objevování okolních opuštěných ostrovů, mezi nimiž je i Phi Phi se slavnou pláží Maya Bay z filmu Pláž s Leonardem Di Capriem. Dopřejte si masáže, výlety na slonech i do mangrovových lesů, kde na loďky budou skákat opice.

Srí Lankda
Srí Lankda

Únor: Srí Lanka

Na Srí Lance je čisto, bezpečno a stále ještě málo turistů. Je to ostrov plný života s bohatou historií. Navštívit je tu možné tisícileté chrámy v džungli plné opic nebo sloní sirotčinec v Pinnawale, kde jsou desítky „národních zvířat“ - slonů. A v parku Yala žijí volně ve velkém počtu leopardi skvrnití. Těšte se na nádherné statné strom, květiny hezčí než v jakékoliv botanické zahradě a jezera, která vytvořili kdysi mocní cejlonští králové. Návštěvníky nadchne také návštěva čajových plantáží. Odpočinek nabízejí nádherné zlaté pláže. A také zde výborně a zdravě vaří. Během aktivní dovolené snadno shodíte několik kil.

Kuba, Havana
Kuba, Havana

Březen: Kuba

Je to zážitek toulat se jen tak s cigárem v ruce a v tričku po barech staré Havany, kam chodíval spisovatel Hemingway na panáka, zatímco zbytek Evropy se stále ještě choulí do teplých kabátů. Kuba – to jsou rumy, doutníky, krokodýli v Zátoce sviní, humři, tepající Havana, ale i nekonečné karibské pláže s bílým pískem, palmami a luxusními hotely (například ve Varaderu). Navštívit je také nutné městečko Baracoa, prý se zde vylodil Kryštof Kolumbus. Přístav lemuje hustý tropický porost, třešničkou na dortu je impozantní Stolová hora. Vláda Raúla Castra má sice vliv na svobody jednotlivce, ale zároveň se stará o to, že se Kuby kriminalita okolních karibských ostrovů netýká a turisté se nemusejí bát si užívat si magickou atmosféru „ostrova svobody“. Hrozí zde ovšem, že nekuřáci podlehnou kouření doutníků.

Japonkso, Kjóto
Japonkso, Kjóto

Duben: Japonsko

V dubnu kvetou v Japonsku třešně a mraky nad Fudži se zvedají vysoko. Pro evropského turistu je to velmi příjemná dovolená. Teploty zde panují podobné jako u nás, vše funguje na sekundu přesně a úslužnost obyvatel nemá hranic. Města jako Tokio, Hirošima, majestátní sopka Fudži, magický zenový chrám Rjóandži v Kjótu či centrum businessu Ósaka stojí za návštěvu. K tomu si připočítejte velmi dobré jídlo: to nejlepší suši na světě, ale také tempuru (národní smažené jídlo), gyozu (plněné taštičky), udon (silné pšeničné nudle).

Namibie, kmen Himba
Namibie, kmen Himba

Květen – Namibie

Rádi byste poprvé navštívili opravdovou Afriku? Začněte v květnu v Namibii. Panuje zde suché období a zvířata se stahují k napajedlům, což je nejlepší příležitost k jejich pozorování. Namibie má stabilní politický systém a rozvinuté zdravotnictví. Navštivte národní park Etosha, kde žije obrovské množství zvířat – od savany po buš. Když budete mít štěstí, můžete potkat velkou pětku – slona, nosorožce, buvola, lva a levharta. Je tu nejstarší poušť světa s nejvyšší dunou světa – Duna 45. Je vysoká od 80 do 85 metrů. Prazvláštně se budete cítit i na Pobřeží koster, kde se poušť a polopoušť potkává s mořem. Na břehu polehávají uškatci, vraky lodí, je tu zima a tajuplný opar se vznáší nad mořem.

USA národní park
USA národní park

Červen: USA

Fascinující národní parky USA: Arches, Monument Valley, Mesa Verde, Zion či Grand Canyon, pulsující velkoměsta jako Los Angeles nebo New York a pláže Floridy – nejlepším obdobím k návštěvě těchto míst je červen, kdy na náhorní planině středozápadu je konečně teplo a sezona je nejvyšším proudu. USA jsou perfektní kombinací úžasné přírody západního pobřeží USA a pulzujícího života amerických metropolí. Turisté nesmějí minout národní parky (Grand Canyon, mohutné skály v Monument Valley, obří sekvoje nebo nejvyšší vodopád v Zionu) a nejslavnější města jako Los Angeles s Holywoodem, kde to děti bude bavit v Disneylandu nebo ve slavných hollywoodských studiích Universal. Navštivte také San Francisco, jehož dominantou je červený most Golden Gate.

Island, mesíční krajina
Island, mesíční krajina

Červenec: Island

Země ohně a ledu nepatří k nejteplejším zemím Evropy, proto je dobré sem vyrazitv červenci, kdy jsou nejdelší dny a nejstabilnější počasí. Ostrov obývá asi 323 tisíc obyvatel a ročně ho navštíví dalších více než 1,5 milionu turistů. Cestují sem za přírodními unikáty, jako je například třicet ze 130 aktivních světových sopek. Ať už se jedná o slavnou Hekla, která byla vždy pro obyvatel Islandu vstupní branou do pekla. Snæfellsjökull, který se stal inspirací pro Julese Verna při psaní románu Cesta do středu země. Největším (i v Evropě) a nejznámějším z ledovců je Vatnajökull. Na Islandu je turistika zážitkem, zpestříte si ji zážitky, jako je chození po ledovcích, zdolávání sopečných pohoří a putování napříč lávovým polem.

Indonésie, Jáva, Borobodur
Indonésie, Jáva, Borobodur

Srpen: Indonésie

Největší ostrovní země na světě je místem, které by měl cestovatel určitě navštívit. Pralesy ostrova Sumatra jsou plné orangutanů, na ostrově Jáva je nutné navštívit největší památku jižní polokoule buddhistický chrámový komplex Borobudur. Ostrov Bali je božský, ostrov Komodo proslavili největší žijící ještěři světa – varani komodští, na ostrově Flores lze obdivovat malebné vesničky a primitivní kmeny. Kamkoliv přijedete, dopřejte si vynikající jídlo v pouličních stáncích – warung.

Patagonie, ledovec
Patagonie, ledovec

Září: Patagonie

Patagonie, jejíž největší část se rozkládá v Argentině a zbytek v Chile, je snem mnoha cestovatelů. Nedotčená příroda, tuleni, lachtani a neuvěřitelně krásná krajina. Nejlepším měsícem pro návštěvu je září. Začíná se oteplovat, počasí je stabilnější a silné větry dorazí až na konci roku. Panují zde ideální podmínky na návštěvu jihoamerického jara. Lodí lze prozkoumat ostrůvek Isla Magdalena, kde žije tučňák magellanský. Další zastávkou v Patagonii je národní park Los Glaciares s obrovským ledovcem Perito Moreno, který ční do výšky 70 metrů nad hladinu jezera Argentina. Na ledovci se dá vyrazit i na procházku v mačkách.

Austrálie, Uluru
Austrálie, Uluru

Říjen: Austrálie

Australské jaro je úžasné, panuje zde stabilní počasí, vlhká zima je pryč a na hlavu nepeče slunce přes ozonovou díru jako v létě. Cestu po této obrovské zemi lze začít v Sydney, kde se dá v parku u světoznámé budovy opery, v hospůdkách u mostu Harbour nebo v Čínské čtvrti užívat místní přívětivosti. Do Austrálie se ale jezdí především kvůli přírodě. Tu lze obdivovat třeba na nádherné 300 kilometrů dlouhé Velké oceánské cestě se skalními útvary v moři, kterým se přezdívá 12 apoštolů. Dalšími atrakcemi jsou Ayers rock ve středu australského kontinentu, největší kámen světa uprostřed pouště, Velký bariérový útes na severovýchodě Austrálie s největšími korálovými útesy na světě plnými ryb a mořského života. Sever kontinentu s městečkem Darwin v severním teritoriu stále připomíná časy Krokodýla Dundeeho, a krokodýly a aligátoři tu v okolních parcích opravdu jsou.

Keňa, jezero Nakuru
Keňa, jezero Nakuru

Listopad: Keňa

Africká příroda je nezapomenutelná, okouzlí každého. Obzvlášť keňské národní parky, kterých je více než třicet. Lze zde obdivovat stáda slonů, pasoucí se zebry, slony, žirafy, antilopy, gepardy, nosorožce či buvoly. Lvi unaveně zívají po vydatném obědě, leopard se ukrývá v koruně stromu, slon ve vodě chobotem sprchuje mláďata, nosorožec nám právě zkřížil cestu a buvol si vykračuje savanou. Přesně jako to znáte z nějakého dokumentu. Nevyhledávanějším parkem je Masai Mara obývaný kmenem Masajů. Výlet do Keni se dá spojit s návštěvou Zanzibaru s bílými plážemi.

Nový Zéland, národní parky
Nový Zéland, národní parky

Prosinec: Nový Zéland

Nejkrásnější země na druhém konci světa, kde sezona vrcholí v prosinci. Nový Zéland se skládá ze dvou velkých ostrovů (a dalších menších), každý z nich je trochu jiný. Na Jižním ostrově lze obdivovat ledovcová jezera Tekapo či Pukaki, vydat se na procházku pod nejvyšší horou Mt. Cook. Jen o kousek dál leží nejkrásnější národní park Fiordland a zátoka Milford Sound s delfíny, tuleni či velrybami. Na Severním ostrově je nutné navštívit národní park Tongariro, který upoutá pohledem na nejvyšší vrchol severního ostrova Ruapehu a také siluetu sopky Ngauruhoe, známé Hory Osudu z příběhu pána Prstenů. Kousek odtud je jezero Taupo, které vzniklo sopečnou explozí. Vodopád Huka má nádherně modrou vodu a oblast Rotorua termální prameny.

Sydney, Austrálie
Sydney, Austrálie
<
>
Indonésie, varan komodskývodopád Gulfoss, IslandJaponsko, gejšysafari v AfriceHavana, Kuba Namibie, poušť NamibAsie, Hongkongtermální pole, Nový ZéllandJižní Amerika, PatagonieSrí LankaThajsko, Koh Phi Phichrám Borobodur, Indonésieafrické safari
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole